Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Gebelik Kayıpları..

Gebelik kaybı veya düşük, 20. gebelik haftasından önce gebeliğin sonlanması veya fetüsün doğum ağırlığının 500 gramdan az olması şeklinde tanımlanır.

Gazete Köşesi   A+a-

 

 

    Düşüklerin yüzde 80 den fazlası gebeliğin ilk 12 haftasında olur. Gebeliklerin yüzde 31’lik kısmı düşükle sonuçlanır ve bunların üçte ikisi klinik olarak farkedilemez. Hem anne yaşı hem de baba yaşı düşük oluşumunda önemlidir. Yaş arttıkça, özellikle 40 yaş üstünde düşük oluşma ihtimali artmaktadır.

 

 

 

    Gebelik kayıplarının yarısının sebebi embriyoda oluşan kromozom bozukluklarıdır. Bunlar çoğunlukla kromozomdaki sayısal bozukluklarla ilişkilidir, çok az bir kısmı yapısal bozukluktur. Ancak düşük materyalinin kromozom yapısının incelenmesi önerilen bir test değildir. Çünkü oluşan bu bozukluk sadece bu gebelik için geçerlidir. Bir sonraki gebelikte tekrarlama riskini arttırmaz. Sonraki gebelikte oluşan bebek gayet sağlıklı olabilir.

 

 

 

    Hipotiroidi(guatr) de bir başka düşük sebebidir. Bu nedenle gebeliğin başında mutlaka tiroid fonksiyon testleri yapılmalıdır. Ayrıca tiroid hormonları fetüsün gelişimi için de çok önemlidir.

 

 

 

    Diabet(şeker hastalığı) olan kadınlarda hem düşük riski hem de fetüste anomali riski artmıştır. Bu risk kan şekerinin kontrol derecesi ile direk ilişkilidir. Bu nedenle gebe kalmayı düşünen diabet hastaları gebelik öncesinde mutlaka kan şekeri düzeylerini kontrol altına almak zorundadır.

 

 

 

    Sigara ve alkol kullanımı gebelik kayıplarına ve gelişimsel bozukluklara yol açar. Bu nedenle bu maddelerin gebelikte kesinlikle kullanılmaması gerekir. Günlük 500 mg kafein(5 fincan ve daha fazla kahve içen) gebelerde düşük riski artar. Gebelikte kahve içimini kısıtlanmalıdır.

 

 

 

     Kanser tedavisi için verilen radyasyon kesinlikle düşüğe neden olur. Daha düşük dozlarda da fetüs için toksik olsa da düşüğe neden olan doz tam olarak bilinmemektedir.

 

 

 

    Karın bölgesine alınan büyük darbeler düşükle sonuçlanabilir. Bu nedenle böyle bir durumda doktor kontrolü gereklidir.

 

 

 

 

 

 

 

     TEKRARLAYAN GEBELİK KAYIPLARI

 

 

 

    Anlatıldığı gibi gebelik kaybına yol açan birçok sebep vardır. Ancak düşük sonrası herkese bu testlerin yapılması gereksizdir. Çünkü oluşan gebeliklerin üçte biri düşükle sonuçlanır ve sık görülen bir durumdur. Değerlendirilmesi gereken düşükler, tekrarlayan gebelik kayıplarıdır. Arka arkaya üç düşük meydana gelirse buna tekrarlayan gebelik kaybı denilir. Tekrarlayan gebelik kayıpları genellikle erken kayıplar şeklindedir. 14. haftadan sonra tekrarlayan kayıplar çok daha az sıklıkta görülür. Arka arkaya üç düşük olması olarak tanımlansa da, daha önce hiç doğum yapmamış bir kadında arka arkaya iki düşük meydana gelirse klinik olarak değerlendirilmelidir.

 

 

 

    Tekrarlayan gebelik kayıplarının birçok sebebi vardır:

 

 

 

• En sık sebebi immünolojik (bağışıklık sistemi) bozukluklarıdır. En sık karşılaştığımız hastalık Sistemik LupusEritematozus denilen bağışıklık sistemi bozukluğudur. Bu hastalarda 12. hafta öncesinde tekrarlayan gebelik kayıpları görülür. Bazı kan testleri ile tanısı konulur. Tedavisinde gebelik boyunca düşük doz aspirin ve kan sulandırıcı iğneler(heparin) kullanılır.

 

• Kalıtsal pıhtılaşma bozuklukları da tekrarlayan düşük sebepleridir. Bu hastalarda kanda kontrolsüz pıhtılaşma ve trombüsler oluşmakta ve gebelik kaybına yol açmaktadır. Bazı kan testleri ile tanısı konulur. Tedavide gebelik boyunca aspirin ve heparin kullanılır.

 

• Rahimde doğuştan meydana gelen şekil bozuklukları da gebelik kayıplarına yol açabilir. Bunların tanısı ultrason ve diğer görüntüleme yöntemleri ile konulur ve bir çoğu ameliyatlarla düzeltilebilir.

 

• Rahim içi yapışıklıklar, myom, polipler de tekrarlayan düşüğe yol açabilir. Bu tür bozukluklar saptandığında ameliyatla düzelme şansı vardır.

 

• Tekrarlayan gebelik kayıplarının yüzde 2-3 lük kısmında anne veya babada kromozom bozukluğu saptanmıştır. Bu nedenle tekrarlayan gebelik kaybı yaşayan çiftlere kromozom analizi yaptırılması önerilir. Kromozom bozukluğu saptanan bireyler bile genellikle büyük oranda sağlıklı bebek sahibi olabilirler.

 

• Polikistikover hastalığı, tekrarlayan gebelik kayıplarına yol açabilir. Bu hastalara gebelik sırasında metformin denilen şeker ilacı başlanır. Metformin ile tedavi edilen hastalarda sağlıklı gebelik oranları daha yüksektir.

 

• Şeker hastalığı olan gebelerde tekrarlayan düşükler sık görülür. Ancak iyi bir kan şekeri kontrolü ile bu risk azaltılabilir.

 



Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş