Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Doğan Süslü, Mevlana ve Şemsi Tebrizi'nin anlamlı sözlerini köşesine taşıdı

Medyatik Bakış'ı tıklayın, güzelliklere ulaşın...

Gazete Köşesi   A+a-

Mevlana ve Tebrizi’den anlamlı sözler…
 
İsyan etmek, gündelik farkındalık öğretilerine uyarlandığında; "olmuyor işte", "başaramıyorum", "sıkıldım", "yeter artık".. gibi cümleler sarf ederek isteklerimize ulaşmamızı engeller. Hâlbuki Mevlana bize şu önerileri vermiştir: "Üzülme! İstediğin bir şey olmuyorsa, ya daha iyisi olacağı için; ya da gerçekten olmaması gerektiği için olmuyordur.
 
 
 
Mevlana’nın diğer güzel sözleri
 
● Acıya sabredersin, adı metanet olur, İnsanlara sabredersin adı hoşgörü olur, Dileğe sabredersin adı dua olur, Duygulara sabredersin adı gözyaşı olur, Özleme sabredersin adı hasret olur, Sevgiye sabredersin adı aşk olur.
 
 
Hoşlanmadığınız bir şey, belki de sizin için hayırlıdır! Bunun dışındaki yaptığınız yorumlar ve üzülmeler gereksizdir, biçaredir. Unutmayın; Sopayla kilime vuranın gayesi, kilimi dövmek değil, tozu almaktır.
 
● Her şeyin anahtarı sabırdır. Civcivi, yumurtaları kuluçkaya yatırarak elde edersiniz, kırarak değil!
 
● Sabırlı olun, zira bulutlar ağlamasa yeşillikler nasıl gülebilir? Aceleci olmayın, maksada sabırla erişilir, acele ile değil. Alelade otlar iki ay içinde, kırmızı gül ancak bir yılda yetişir. Tencerede bile yavaş ve ustaca kaynayan yemek, delice kaynayandan daha lezzetlidir!
 
● Üzülme! Dert etme can! Görebiliyorsan, dokunabiliyorsan, nefes alabiliyorsan, yürüyebiliyorsan, ne mutlu sana! Elinde olmayanları söyleme bana, elinde olanlardan bahset can! Üzülme! Yitirdiğin her ne ise; bir bakarsın yağmurlu bir gecede veya bir bahar sabahında karşına çıkmış. Bil ki, güzellikler de var bu hayatta, gel git’lerin olmadığı bir hayat düşünebilir misin? “Hüzün olgunlaştırır, kaybetmek sabrı öğretir”
 
 
 
● Olgun kişilerin kıblesi sabırdır, tahammüldür. Hiddete kapılıp hiç kimseyi çiğneme ki, seni de kimse çiğnemesin!
 
 
 
Şemsi Tebrizi
 
● Sen darda olduğun vakitlerde, sana bahşedilmiş olanlarla elinden geleni yaparsın, en güzel çareleri düşünürsün uygularsın. Fakat yine bir şeyler olmuyorsa, kendini yerden yere vurman iyi bir durum değildir. Direnmekle, kendi iç huzurunu bozarsın. Sabırla uygula sana verilmiş olanları, o anki imkânlarınla. Teslim ol demek, elin kolun bağlı otur demek değildir, sadece her imkânlarını denediğin halde olmuyorsa, onda senin için belki daha değişik güzellikler olacaktır veya senin için hayırlısı neyse o olacaktır.
 
 
● Sabır ‘sızsın, oysa bütün mahlûkat sabrın ipliğiyle bağlıdır birbirine. Dünya sabırla döner. Çünkü güneşin de, ayın da, zamana ihtiyacı vardır. Sabırlı ol. Büyük sırlara ermek için, sabır denizinde yüzmeyi öğrenmen lazım. Çünkü sırlar, sabır denizinin dibinde saklıdır. Uyum güzelliktir, uyum suyun özelliğidir. Su sabrın simgesi, istiridyenin yurdudur. Su olmasaydı inci de olmazdı. Sabırlı ol ki, istiridye gibi inciler yapasın.
 
Kaynak: www.infethiye.net
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar