Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

15 Temmuz İsdemir Grevinden notlar…

İsdemir işçisi grev için dün sabah 07.15’ten itibaren İsdemir, İsmail Akçakmak Kapısı’nda toplanmaya başladı.

Gazete Köşesi   A+a-

 
MEDYATİK BAKIŞ
 
Doğan Süslü
 
İletişim:0 532 728 45 53
 
 
 
  15 Temmuz İsdemir Grevinden notlar…
 
  *İsdemir işçisi grev için dün sabah 07.15’ten itibaren İsdemir, İsmail Akçakmak Kapısı’nda toplanmaya başladı.
 
 
 
  *Çelik işçisi sabah 07.50’de davul zurna eşliğinde halay çekmeye başladı.
 
 
 
  *Grev alanına siyasilerden ilk gelen isim CHP İlçe Başkanı Süleyman Uyar oldu. Süleyman Uyarı, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, Ak Parti İskenderun İlçe Başkanı Uğur Feriz, MHP İskenderun İlçe Başkanı İbrahim Gül ve diğer bazı ilçe ve belde belediye başkanlarıyla diğer ilçe başkanları ve bazı sivil toplum örgütü temsilcileri izlediler.
 
 
 
  *Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) İskenderun Şube Başkanı aynı zaman da Yeni-Bes-İş Sendikası Genel Başkan olan olanı Mustafa Uyan’da grev alanına arkadaşlarıyla gelerek çelik işçisine destek verdi.
 
 
 
   *Saat 08.42’de İsmail Akçakmak Kapısı’nda elektrikler kesildi. Kesilen elektrikle birlikte ses düzeni kesintiye uğradı. Çelik-İş Sendikası yetkilileri elektriğin İsdemir yönetimince kasıtlı olarak kesildiğini iddia ettiler. Şube Başkanı Metin Önde’in konuşması ve anonsu yarım kaldı.
 
 
 
   *Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Payas Belediyesi’nden alana seyyar bir jeneratör getirtti.
 
 
 
  *Greve destek için grev alanına gelen belediye başkanlarından ilk İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek konuştu. Civelek kısa selamlama konuşmasında işçi hastanesinde çalıştığını her zaman emekten ve emekçiden yana olduğunu belirtti. Civelek sonrası diğer belediye başkanları da kısa birer selamlama ve destek konuşması yaptılar.
 
 
 
   *Karayolundan geçen araçlarla, demir yolundan geçen trenler, klakson ve sirenleriyle işçileri selamlayıp, greve destek verdiler.
 
 
 
   *İşçiler sık sık “İşçi sendika omuz omuza. Yönetim istifa” sloganları atarken ara ara da İsdemir Genel Müdürü Recep Özhan’ı kast ederek “Vur vur inlesin Recep dinlesin” diye bağırdılar…
 
 
 
   *Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül “Bakın az önce Türkiye işçi sınıfının, devletin elektriğini kestiler. Bizim söyleyeceklerimizden ve açıklayacaklarımızdan korkuyorlar. Bize karşı gazetelere paralı ilanlar verdiler, tamimler yayınladılar. Jeneratör getirmemize rağmen farklı aletlerle sesimizi kıstılar” dedi.
 
 
 
   *Genel Başkan Gül konuşmasının devamında “Nurullah Kabasakal kardeşim, iş yeri bakısından kalp krizi geçirdi. Posta başı Ahmet Ercan’da kalp krizi geçirdi. Bu arkadaşlarımız yaşamlarını yitirirse, sorumluları İsdemir Genel Müdürlüğüdür” şeklinde konuştu.
 
 
 
   * Cengiz Gül konuşması sırasında İsdemir üst düzey yönetimine eleştiri getirip, “Grev kırıcılığı yaparak, grev kararına itibar etmeyin diye grev kırıcılığı yapıyorlar. Biz bu grevi başlatırken İsmail Akçakmak Kapısı’nda grev gömleği giymezsek namerdiz demiştik. Bugünde grev gömleğini giydik. Galiba, bizi klima altında oturan diğer sendikacılarla karıştırdılar” diye konuştu.
 
 
 
   *Genel Başkan Gül “Bu grev ekonomik anlamda önemli olduğu kadar, iş güvencesi anlamında da önemlidir. Bugünkü genel müdür ve üst düzey haricindeki herkes işten çıkartılma korkusu yaşıyor. Mesele sadece para meselesi değil. İş Güvencesi verilmediği sürece TİS’i imzalamayacağız” diyerek iş güvencesini tekrar işaret etti…
 
 
 
   *İsdemir’de kapalı devre yayın yapan İsdemir TV çalışanları, grevi baştan sonra genel müdürlük makamına canlı olarak ilettiler. İsmail Akçakmak Kapısı karşısındaki karayolu üzerinde bulunan köprü üzerinden Cengiz Gül’ün konuşmalarını kaydeden kapalı devre televizyon ekibi, geniş açısıyla tüm olan biteni görüntülemiş oldu.
 
 
 
   *Genel Başkan Gül “Yüzde elli zam alsak. Sonunlar aynen kalsa bu sözleşmeyi kabul eder misiniz?” diye sorunca işçiler hep bir ağızdan “Hayır” dediler. Bunun üzerine Gül , “Duy genel müdür duy…” dedi…
 
 
 
   *Cengiz Gül İsdemir’de İspiyoncu Takım’larının oluşturduğunu iddia ederek “Bu sıkıntılar da elbet aşılacaktır” dedi.
 
 
 
   *Genel Başkan Gül, 24 kıtalık bir şiirden, bir kıta okuyarak
 
   “Müsteşara dayım diyen
 
   Hani benim payım diyen
 
   Yükünü yükseğe yığan
 
    Çok engine düştü bugün” diyerek ispiyonculara gönderme yaptı. (Fransız işgali döneminde düşman Müsteşar olarak anılıyormuş…)
 
 
 
   *Cengiz Gül İsdemir’de ilerlemenin ölçülerinin değiştiğini öne sürerek “Genel müdür, kız kardeşinin oğlunu bir birime atıyor. İsdemir’de ilerlemenin yolu bundan böyle genel müdüre yakınlık ve akraba olmaya bağlı” dedi..
 
 
 
   *İsdemir içindeki ODTÜ ve İTÜ mezunlarının konuşamadığını ifade eden Gül “Onlar konuşamıyorlarsa, demek ki o okulları boşuna bitirmişler” diye konuştu.
 
 
 
   *Cengiz Gül, İsdemir Genel Müdürü ile İsdemir üst düzey yönetimin kaç lira kar payı aldıklarının açıklamasını da isteyerek, basının bu işi araştırmasını önerdi.
 
 
 
   * Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Gül “ Burada ‘Formen’ sözcüğünü dayatmakla Bulgaristan’daki Ahmet’in, Mehmet’în, Ahmetov, Mehmetov olarak anılması gibi burayı da Bulgar Belene kampına çevirmek istiyorlar. Cesaret taklit edilemeyecek tek duygudur. Biz fare yürekli değil aslan yürekliyiz. Ey yönetim görün ve bilin ki sizin tehditlerinize asla pabuç bırakmayacağız” dedi.
 
 
 
   * Genel Başkan Gül “ Baskılar, işten atmalar ve istediğimiz ücreti alınıncaya kadar bu grev sürecektir” diyerek Çelik-İş Sendikası’nın kararlılığını bir kere daha ifade etti.

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar