Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Unutulmaz bir isim, Başkomiser Abdülfelah Ölçer…

Hemen her dönem Emniyet Teşkilatı’nda iz bırakan, adından başarısı ve olumlu yönleriyle bahsettiren kimlikler olur.

Gazete Köşesi   A+a-


 
01.7.2013
 
MEDYATİK BAKIŞ
 
Doğan Süslü
 
İletişim: 0 532 728 45 53
 
 
 
  Unutulmaz bir isim, Başkomiser Abdülfelah Ölçer…
 
  Hemen her dönem Emniyet Teşkilatı’nda iz bırakan, adından başarısı ve olumlu yönleriyle bahsettiren kimlikler olur. Bunlardan biri de bana göre Başkomiser Abdülfelah Ölçer’dir. İlçemiz İskenderun’da da görev yapan şu an aramızda olmayan merhum Abdülfelah Ölçer’i isterseniz size özetle tanıtmaya çalışayım.
 
 
 
  Urfa Çarşı Karakolu
 
  Mehmet Teyfik oğlu, Ayşe’den doğma Abdülfelah Ölçer, 1923 yılında Tarsus’da dünyaya gelmiş. Tarsus’taki ilk ve orta öğretim sonrası 1951 yılında polis olarak teşkilata giren Ölçer, ilk olarak Urfa Çarşı Karakolu’nda göreve başlamış. Urfa merkezden Siverek’e giden çiçeği burnunda polisimiz Ölçer daha sonra yeniden Urfa merkeze dönmüş ardından da çıkan tayinle Antakya merkez ilçe ile ilimiz Kırıkhan ilçesinde bir süre görev yapmıştır.
 
 
 
 Başkomiser oluyor
 
  Kırıkhan’da görev yaparken, kazandığı Başkomiserlik sınavı sonrası İstanbul Polis Okulu’nda Baş komiserlik eğitimi alan Abdülfelah Ölçer, 1961 yılında İskenderun’a Trafik Komiser Muavini olarak atanmıştır. Bir yıl kadar başarıyla İskenderun’da görev yapan Komiser Abdülfelah Ölçer, daha sonra Dörtyol’da görevlendirilmiştir. Dörtyol ‘un ardından yeniden İskenderun’da görevlendirilmiş 15 aylık ikinci İskenderun vazifesi sonrası, sırasıyla Çorum, Konya, Muğla, Fethiye, Karşıyaka/İzmir ile Buca İzmir’de başarılı hizmetler ifa etmiştir. Son görev yeri olan Buca/İzmir’de 1977 yılında emekli olan Başkomiser Felah Ölçer, Baş komiser emeklisi olarak Şirinyer İzmir’de mütevazı yaşantısını vefat edene kadar sürdürmüştür…
 
 
 
  Yıldırım Ekipler Amiri
 
  Başkomiser Ölçer, ülke genelinde sürdüğü görevler sırasında zaman zaman Emniyet Amirliği görevlerine vekâlet etmiş, amir ve müdürlerinden sürekli sözlü ve yazılı teşekkür belgeleri almıştır. İskenderun’da iki ayrı tarihte olarak yürüttüğü hizmetleri sırasında Trafik Komiserliği, o yıllarda çok revaçta olan Yıldırım Ekipler Amirliği ve Yenişehir Polis Karakolu Amirliği gibi görevleri üstlenmiş ve tüm görevlerinin hakkını vererek, teşkilata, İskenderun’a ve topluma yararlı bir kimlik olmuştur. Bir birinden ilginç meslek anılarına sahip olan Başkomiser Ölçer, ilginç polisiye anılarıyla bile farklı bir teşkilat mensubu olmayı başarmıştır.
 
 
 
  Okumayı severdi
 
  Abdülfelah komiser, İskenderun’da görev yaparken özellikle asayiş ve fuhuş konularında önemli hizmetler vermiş, İskenderun kamuoyunun hâkli övgülerine mazhar olmuştur. Başkomiser Abdülfelah Ölçer, çok okuyan ve oldukça nüktedan bir kimlik olarak tanınırdı. Kitap okumayı çok sever, o yılların etkin gazetelerini okur, fırsat buldukça dost meclislerde bir birinden güzel fıkralar anlatır, kimi zaman da eğitici ve kıssadan hisse hikâyelerle kendisini dinleyenlere bir şeyler vermenin, öğretmenin hazzını yaşardı. Taşı gediğine oturtan sözleri, hoş sohbeti ve neşeli hali Abdülfelah komiseri hep aranılan ve sevilen bir portre yaptı. Özellikle sabah kahvaltısı için kendi elleriyle hazırladığı çökelek salatası çok meşhur ve lezzetliydi. Kahvaltı ve yemek sofralarında yaptığı esprilerle, yenilen bir parça ekmeğin bile ağız tadıyla yenmesine vesile olan Başkomiser Ölçer, zaman zaman da nazik görev anlayışıyla pek çok insanı şaşırtırdı.
 
 
 
  Tankere yazdığı not
 
  Trafik Komiseri olarak görev yaptığı yıllarda o tarihin tanker ve kamyonları kent girişindeki mahallerde örneğin Çay Mahallesi girişinde park yapabiliyorlardı. Günlerden bir gün yine Çay Mahallesi’nde park yeri harici park eden bir tankere, akşam saatleri ceza makbuzu yerine kartvizitini çıkararak not yazan Başkomiser Ölçer, notunu tankerin camına iliştirip, aynı yere park edilmesi halinde ceza uygulamak zorunda kalacaklarını ifade ederek, kibarca uyarı görevini yapmıştır. Sabah notu alan tanker sürücüsü duyduğu memnuniyeti ve hayranlığı ifade etmek üzere trafik büroya gidip, Başkomiser Ölçer’le tanışmış ve uzun yıllara yayılacak köklü dostluklarının temelini bilmeden atmıştır.
 
 
 
  Müthiş fıkra portföyüne sahipti
 
Çocukla çocuk, yaşlıyla yaşlı olmasını bilen Abdülfelah Ölçer, içi sevgi dolu yufka yüreğiyle her daim iyiliklerin ve güzelliklerin içinde olmuştur. Müthiş fıkra portföyle, günün anlam ve önemine binaen anlatacak bir fıkra bulan Abdülfelah komiser, dinlemesini bildiği gibi konuştuğunda dinletmesini de bilen biri olarak da dikkat çekerdi. Teşkilatta görev yaptığı sürece dürüstlükten ve yasal görev anlayışından asla vazgeçmedi. Görev yaptığı mesai arkadaşlarını olabildiğince koruyup, gözetmeye çalıştı ve onlarında sevgi ve saygısına mazhar oldu…
 
 
 
  Mekanı cennet olsun…
 
  Abdülfelah komiseri bir köşe yazısına sığdırmak mümkün değil. Onun için kitap bile yazılabilir. Ben sadece böylesi önemli kimlikler, bundan sonra ara ara hatırlatsın mantığıyla bir şeyler yazmaya çalıştım. 13 mayıs 2012 tarihinde 90 yaşında Şirinyer/İzmir’de rahatsızlığı nedeniyle vefat eden değerli büyüğüm Abdülfelah Ölçer’e bir kere daha Allah’tan rahmet diliyorum. Saygıdeğer komiserim. Ebediyete intikalin sonrası seni sevgi, saygı ve özlemle her fırsatta ananlar olacaktır. Onlardan biri de benim…. Mekanın cennet olsun Başkomiserim…
 
 
 
Not:Yazı içinde paylaştığım fotoğraf, Abdülfelah beyin polis memuru olduğu döneme aittir…

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (1) adet yorum var.
nuran 7 Temmuz 2013 Pazar
Babam için köşe yazısı yazarak ölümsüzleştirdiğin için teşekkür ederim.
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş