Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

GRİP NEDİR?

Gribal enfeksiyon ,çogunlukla influenza virüslerin neden olduğu, bazen RSV,Rhino virüs,para influanza virüs gibi birçok virüsünde etken olarak saptana

Gazete Köşesi   A+a-

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Hüseyin Avni Solğun
 
 
GRİP NEDİR?

Gribal enfeksiyon ,çogunlukla influenza virüslerin neden olduğu, bazen RSV,Rhino virüs,para influanza virüs gibi birçok virüsünde etken olarak saptanabildiği bir tablodur. Temel olarak hastalıga grip denilse'de akut üst solunum yolu enfeksiyonlarını ayırt etmek çok güçtür. Grip,yüksek ateş,miyalji ve vücutta kırgınlık hissi ,öksürük,burun akıntısı,halsizlik ve iştahsızlığın işgücü kaybı bile yapabildiği ağır bir enfeksiyon durumudur. Nezle Ya da diğer ismiyle soğuk alğınlığı ise daha hafif seyirli olup çoğunlukla burun akıntısı,hapşuruk gibi semptomlar ile seyreder.

GRİP SALĞINLARI NE ZAMAN ARTAR?

Gribal enfeksiyonlar çoğunlukla havaların soğumaya başladığı,mevsim geçişlerinde en yüksek seviyesine ulaşır.Bu dönemler genellikle sonbahar ve ilkbahar aylarıdır.Ancak her mevsim görülebilen bir hastalıktır.Hastalığın gelişiminde en önemli etkenlermevsimsel salgınlar,kalabalık ortamlar ,iyi havalandırılmamış kapalı alanlar,sosyo ekonomik düşük seviye ve birçok çevresel etken sıralanabilir.Bu nedenle özellikle risk faktörü bulunduğu dönemlerde ve ortamlarda bol bol su içilmeli,taze sebze ve meyve tüketilmeli,mevsim normlarına uygun giyinilmeli ve hastalar ile yakın temastan kesinlikle uzak durulmalıdır.

RİSK ALTINDAKİ KİŞİLER KİMLERDİR?

 Her yaşta görülebilen gribal enfeksiyonlar özellikle,bebekler,çocuklar ve yaşlılarda daha ağır seyreder.Diğer risk faktörleri arasında kronık bir hastalık olması sigara aktif ve pasif içicilik ve gebelik gibi durumlar sayılabilir.

GRİP NASIL BULAŞIR?

 Virüsle enfekte kişilerin öksürük yolu ile yaydıkları damlacıklar direk inhalasyon ya da eşyalar ile temas edilerek başka bir kişiye hızla ve kolaylıkla bulaşabilmektedir.Belirli bir inkübasyon dönemi sonrasında hastalık belirtileri başlar.

GRİBAL ENFEKSİYON KLİNİĞİ NASILDIR?

Hastalık etkeninin bulaşmasında 1-3 gün sonra ateş,halsizlik , kırgınlık , üşüme ve titreme , yaygın kas ve eklem agrısı ,boğaz agrısı ,baş agrısı ,gözlerde sulanma ve kızarıklık ,burun akıntısı ,bulantı riski gibi şikayetler ortaya çıkar. Benzer şikayetler alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında görülebildiği için mutlaka hekim tarafından hastanın degerlendirilmesi gereklidir.

TEDAVİ VE ÖNERİLER

Gribal enfeksiyon geçiren hastaya genellikle etkenler virüs oldugu için antibiyotik yerine semptomatik tedavi verilmelidir.Bu ise genellikle hastanın şikayetlerine yönelik verilecek bol sıvı alımı, agrı kesici ve ateş düşürücü ,solunum yolu dekonjestanları ve hastalık süresince yatak istirhatı gib, öneri ve medikal tedavi içermektedir. Gribal enfeksiyonlar kısa bir süre içerisinde tamamen iyileşmesine rağmen bazen hastalığa ikincil olarak zatürre , bronşit ,sinüzit ,otitis media ve menenjit gibi komplikasyonlarda görülebilmektedir.Bu nedenle hastalıgın seyri sırasında görülebilecek herhangi bir anormallik durumunda (düşmeyen ateş ,kasılma ,şiddetli kusma vb...) hızla hekim muanesi gerekmektedir.

KORUNMA

 Grip enfeksiyonunun önüne geçmenin en önemli yolu hasta kişiler ile temastan ve aynı ortamlardan bulunmaktan uzak durmaktır.Ellerin yıkanması , kalbalık ortamlarda eşyalara dokunulmaktan kaçınılması ,kapalı ve havasız yerlerde bulunmamak , diğer önlemler arasındadır. Diğer bir korunma yöntemi ise grip aşısıdır.

GRIP AŞISI

Grip aşısı inaktive bir aşıdır.Her yıl sonbaharın başında piyasaya sürülür ve formülü yenilenir.Bir önceki yıl salgın yapan 3 virüs suşunu içerir.Bunu DÜNYA SAĞLIK ÖRĞÜTÜ belirler. Grip aşısının koruyuculugu oldukça değişken olup grıp olmayı kesin önlediği söylenemez.Ancak ciddi komplikasyonların gelişimini önlediği için özellikle risk gruplarına aşının yapılması önerilmektedir. Bu risk grupları arasında 65 yaş üstü 6 ay -3 yaş arası çocuklar altta yatan ciddi kronık hastalığı olanlar , tüm sağlık çalışanları , yurtlarda ve kalbalık ortamlarda yaşayanlar ,kışlalarda görevli askerler , kanser ve AIDS gibi bağışıklık promlemi bulunan kişler sayılabilir.

 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar