Skip Navigation Links

Kardemir Mitingi, Cengiz Gül ve Kumpas

Çelik-İş Sendikası geçtiğimiz hafta içinde Karabük’te bir miting gerçekleştirdi.

Gazete Köşesi   A+a-

18.3.2013
 
MEDYATİK BAKIŞ
 
Doğan Süslü
 
İletişim:0 532 728 45 53
 
 
 
Kardemir Mitingi, Cengiz Gül ve Kumpas
 
Çelik-İş Sendikası geçtiğimiz hafta içinde Karabük’te bir miting gerçekleştirdi. Kardemir içindeki Çelik-İş temsilciliği önünde gerçekleştirilen mitingde, Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, bu kez de önemli mesajlar verdi. Genel Başkan Gül, 13 Mart 2013 tarihinde Kardemir’de gerçekleştirilen mitingde, önce kararlılık vurgusu yaparak “Çelik-İş’in bir vizyonu vardır. Bu da Metin Türker’in vizyonudur. Biz o emeğin karşılığını almak için diz çökmeden, yalvarmadan, hiç kimseye hakaret etmeden emek mücadelemizi çok anlamlı kılarım demiştim. Kararlıyız, bu kararlılığımız herkes tarafından anlaşılacak. Çelik-İş Sendikası’nın bu kararlılığı, genel müdüre nezaket ziyaretinde çok net anlaşıldığını gördüm” dedi.
 
 
 
Ateşin içinde olan yanmayı bilir
 
Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül konuşmasının devamında ise “Çalışanlara hiçbir zaman fazla ücret verilmez, hep az verilir ama sendikaların emekten yana olanların duruşu ve kararlılığı burada da başarıya ulaşacaktır. Ateşin karşısında çalışıyoruz. Ateşin uzağında olan adını anmayı, içinde olan yanmayı bilir. Biz adını anmayı bilenlerden değiliz, biz ateşin karşısında yanmayı biliyoruz, o ateşin karşısında çalışanlar biziz. ‘Bu sene insanlık moda olsun’ diye bir söz var, ben o cümleyi değiştirmek istiyorum, bu sene Kardemir işçisinin ücreti moda olmalıdır. Kardemir’de bu sene modayı Kardemir işçisi belirleyecektir” şeklinde konuştu.
 
 
 
Atomu parçalamak zordur
 
Genel Başkan Gül konuşmasında eski yeni işçi ayrımını kabul etmediklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü “15 yıllık işçi TİS’de neyse yeni giren işçi o anlamdadır. Bunun asla ve asla dönüşü yoktur. Atomu parçalamak çok zordur, atomu parçalamak bilim dünyasında yeni bir çağ başlatmıştı, bende Kardemir’de yeni bir çağ başlatmak istiyorum. Kardemir işçisini parçalamak artık mümkün değildir. Kardemir işçisi bölük pörçük parçalanırsa bir daha toparlanması mümkün değildir. Kimse Kardemir işçisini bölemez…”
 
 
 
Şimdi masadayız
Cengiz Gül, neyi nerede ve ne zaman yapacaklarını çok iyi bildiklerini ancak şimdi masada olduklarının altını çizerek, sabırlı olma çağrısı yaptı ve Kardemir işçisine şöyle seslendi “Biz, TİS masasından kalkmadığımız sürece sizin bu tür eylemlerinize hiç gerek yok, ne zaman genel başkanınız masadan kalkarsa ip kopmuş demektir, o zaman en can alıcı eylemleri hayata geçiririz ama şimdi masadayız, görüşmeler devam ediyor. Elbette 10 yılda bu işi böyle götürenlere kolay kolay anlatmak biraz zaman alacak. Onun için biraz sabırlı olun. 10 yıl sabrettiniz, sabırlı olun. Sabır, teslim olmak değil mücadele etmektir. 10 yıllık süreci benim bir anda anlatmamı beklemeyin, yavaş yavaş anlatıyorum. Benim ve genel merkezin net çizgisi var. Biz neyi revize edeceğimizi, nerede geri atacağımızı, nerede geri adım atıp sonra büyük adımlar atacağımızı biliriz…”
 
 
 
Yüzde 42 alınacak diyorum
 
Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Gül konuşmasının son bölümünde ise özetle şu görüşlere yer verdi “Ben çok geri vitesi bilmem ama birde kurumsal kimlik var. Eğer Çelik-İş Sendikası Kardemir’in geleceği için öyle bir süreç yaşamışsa, bu süreçte bunları geri döndürmek, bize düşmüşse bu da bizim kırmızı çizgimizdir diyorum. ‘Yüzde 42’yi alda görelim seni’ diyorlar. Ben burada söz veriyorum. Bu yüzde 42’ler alınacak diyorum. Biz kırmızı çizgimizi koyduk, belki anormal rakam söylüyorum ‘bu başkan kendi koltuğunu riske sokuyor’ diye duyuyorum ama ben bir sabır gösterdim, Kardemir işçisinin birlik ve beraberliğini sağlamadan söylemedim, içimde bir uhde vardı, Kardemir işçisinden alınan yüzde 42 Kardemir işçisine verilecek uhdesiydi. Elbette sıkıntılarımız var, 2011 yılı ciddi bir sıkıntıydı ama tüm bunları aşarak İnşallah 2012’yi de bunun içine katarak o kırmızı çizgiyi 2012 rakamlarını yakalayarak, aşarak bir sözleşme imzalayacağız. Bunun geri dönüşü yoktur. Bizim tek arzumuz Kardemir işçisinin mutlu olmasıdır…”
 
 
 
Bu kez bahaneleri de yok
 
Evet, İskenderun’un genel başkanlığa taşıdığı bir değer olan Cengiz Gül’ün son Kardemir mitingindeki konuşması ‘özetle’ böyleydi. Özetle diyorum çünkü Gül, mitingde başka konulara da değinmiş. Kardemir mitinginden sonra benim anladığım şu. İşveren yani Kardemir yetkilileri eski alışkanlıklarıyla hareket ediyor ve nasılsa uzlaşırız mantığıyla rahat davranıyorlar. Oysa bu kez karşılarında kararlı bir genel başkan var. Üstüne üstlük işverenin ardına sığınacağı “çelik sektöründe kriz var “ türünden bir bahane yok. Benim tanıdığım Cengiz Gül, koltuğunu kaybetme riski de olsa sözünden dönmez ve işçinin hakkını kırmadan, dökmeden söke söke alır…
 
 
 
Kumpasa gelmeyince…
 
Bu arada Cengiz Gül’ün genel başkanlığa gelmesine sevinenler kadar üzülenler var. Bu üzüntüden ziyade belli bir kesimin hazımsızlığı olarak göze çarpıyor. “Düşmanınım düşmanı benim dostumdur” mantığı işliyor ve hiç ummadığınız diyalogları, ittifakları ve iş birliklerini görebiliyorsunuz. Birilerinin isteklerine kulak asmayan, buna karşılık işçisinin emeğini isteyen Cengiz Gül, farklı bir şekilde tanıtılmak isteniyor. Psikolojik baskı, adam adama markaj ve kamuoyunu etkileme konusunda organize işler kendini belli ediyor. Kumpasa alınmak istenen Gül, kumpasa gelmeyince karşı tarafın sinirleri daha da geriliyor ve yanlışların üzerine yeni yanlışlar inşa edilmeye çalışılıyor…
 
 
 
Yanlışın ’da temeli olmaz!
 
Haramın temeli olmadığı gibi yanlışın da temeli olmaz. Cengiz Gül, aklı, mantığı, sezgileri ve işçiden yana olan tutumuyla tüm oyunları bozacak ve yolunda emin adımlarla ilerleyecektir. Karşısına konan her barikat, her yeni ayak oyunu Cengiz Gül’ü daha da güçlendirecek ve kumpasçıları, kendi kumpasları içinde etkisiz hale getirecektir. Çelik işçisinin gönlüne bir günde değil yıllara yayılan bir sevgi ekimiyle taht kuran Gül’ü, kara çalmakla gönüllerden silmek mümkün değildir.
 
 
 
Gül ile gül gibi geçinmek
 
Böylesi bir amaç güdenlerin en akılcı yolu, Genel Başkan Gül ile gül gibi geçinmektir. Aksi halde tüm olumsuzluklar Gül’e karşı duranlara fatura edilecek ve pek çoğu yerini, konumunu muhafaza edemeyecektir. Cengiz Gül ile iyi geçinmenin yolu da Kardemir, İsdemir ve diğer çelik emekçisinin hakkının olabildiğince işverenler tarafından verilmesidir. Hadise budur… Bunu anlamak istemeyenler, eninde sonunda bu gerçeği anlayacaklardır…

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet