Skip Navigation Links

Atlas Enerji ve Sendikalaşma

Atlas Enerji Üretim A.Ş.İskenderun Kömür Yakıtlı Termik Santral Projesinin lisansını EPDK’dan alarak,termik santralin inşasına başlamıştır.

Gazete Köşesi   A+a-

11.3.2013
 
 
 
MEDYATİK BAKIŞ
 
Doğan Süslü
 
İletişim: 0 532 728 45 53
 
 
 
 
Atlas Enerji ve Sendikalaşma
 
 
 
Diler Holding şirketlerinden biri olan ve 2008 yılında kurulan Atlas Enerji Üretim A.Ş. , (1+1) x 600 MW İskenderun Kömür yakıtlı Termik Santral Projesinin elektrik üretim lisansını EPDK’dan (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) alarak, termik santralin inşasına başlamıştır.
 
(1+1) x 600 MW Termik Santral Projesi’nin iki safhada tamamlanacağı, ilk safhada ilk ünite ile iki üniteye ortak tesisler (baca, türbin-jeneratör binası, su tasfiye tesisi binası, deniz suyu ile soğutma sistemi inşaat işleri, kömür depolama alanı, vb.) yapılacağı, İkinci ünitenin yapımı projenin ikinci safhasını oluşturacağı, tamamlandığında ise her bir ünitenin yılda 4,260,000,000 kWh üretim yapacağı ilgili şirket tarafından açıklanmıştır.
 
 
 
Proje 180 bin m2’lik alanı kaplıyor
 
 
 
İthal kömür yakıtlı santralın tasarımı süper kritik kazan teknolojisi bazında olduğu, Kondenser deniz suyu ile soğutulacağı ve Santralin Türkiye’nin tüm çevre mevzuatına uygun olacağı öne sürülmüştür. İskenderun Termik Santralı projesinin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Olumlu Kararı Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan alınmıştır. Termik santral sahası İskenderun Organize Sanayi Bölgesi içinde, Türkiye’nin güney-doğu Akdeniz kıyısındadır. Proje toplam olarak 180,000 metre karelik alanı kaplamaktadır.
 
 
 
Ankara, yol ve yön veriyor
 
 
 
Atlas Enerji A.Ş.’nin verdiği bilgilere göre santralin İlk ünitesi Haziran-2014’de ticari işletmeye girecektir. Diler Holding’in iki çelik fabrikasının yıllık toplam elektrik tüketimi 1,270,000 kWh’dir. Diğer bir deyişle ilk ünite üretiminin % 30’u Holding’in çelik fabrikalarına ayrılacak, geri kalanı ise serbest piyasada satılacaktır. Elbette kimse yoğurdum ekşi demez. Çevreciler her ne kadar Atlas Enerji’nin termik santral projesine karşı çıkıp “çevresel felaketler bizleri bekliyor” diye ses verse de, proje yasal izin ve onaylarla yoluna devam ediyor. Yerel ve genel basın özellikle çevre kirliliği ve kansere jön etki konusunda yayınlarını sıklaştırsa da, Ankara ve Hatay mahreçli yasal izinler santrale yol ve yön vermektedir…
 
 
 
Sendikalaşma, ötelenmek mi isteniyor?
 
 
 
Atlas Enerji A.Ş’nin inşa ettiği termik santral gerçeği artık karşımızdadır. Madem işletme yasaldır o halde taşeron ya da Çin’li işçiler yerine sendikalı işçiler bu santralde iş başı yapmalı ve Atlas Enerji sendikalı bir şirket olarak basından aldığı eleştirileri sonlandırmalıdır. Enerji iş kolunda faaliyet gösteren Yeni Bes-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Mustafa Uyan’ın, sendikalaşma konusunda Atlas Enerji A.Ş. İskenderun yetkilileriyle bir ön görüşme yaptığı bilgisini güvenilir bir kaynaktan edindim. Öyle anlaşılıyor ki Atlas Enerji şimdilik bu işi ötelemek niyetinde. Oysa ‘Her şey zamanında’ ilkesi hayata geçirilmeli ve enerji iş kolunda da sendikalaşmanın temelleri bugünden atılmalıdır. Bugünden sendikalı olacak işçiler, Atlas Enerji A.Ş. tam manasıyla üretime geçince diğer işçilerinde katılımıyla da kendini sendikal manada güvende hisseden bir işçi topluluğuna dönüşecektir.
 
 
 
Bes-İş şans olacaktır
 
 
 
Yeni Bes-İş Sendikası Baraj, Enerji, Su ve Gaz işçilerinin hak ve menfaatleri koruyan bir sendika olmaktan öte genel merkezinin İskenderun’da olması hesabıyla bir manada yörenin ve bölgenin öz sendikasıdır. Oluşabilecek her tür anlaşmazlıklarda Atlas Enerji ile Yeni Bes-İş Sendikası Ankara’ya ya da İstanbul’a gitmeden sorunu İskenderun’da yani mahallinde çözme avantajı yakalayacaklardır. Yeni Bes-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Uyan, uzlaşı ağırlıklı kimliği, deneyimli sendikacılığı, güngörmüş kişiliği ve iş bitiriciliğiyle hem işçi hem de işveren için büyük bir şans olacaktır.
 
 
 
İstikrar ve huzur
 
Atlas Enerji A.Ş., enerji üretecek bilgi, birikim ve deneyime sahipse pekala sendikal manada da tercihini akılcı olarak kullanacaktır. Afşin Elbistan Termik Santrali’nde, GAP Projesi’nde, Ceyhan Nehri üzerindeki Berke Barajı’nda ve diğer bazı projelerde Bes-İş, yerli yabancı onlarca şirketle toplu iş sözleşmesi imzalamış, projelerin huzur ve istikrar içinde, sorunsuz tamamlanmasına vesile olmuştur.
 
 
 
Bes-İş’in Genel Merkezi İskenderun
 
 
 
Görüldüğü üzere 37 yıllık deneyimli sendika Bes-İş’in önemli projelerde emeği ve tuzu vardır. Enerji kolunda faaliyet gösteren Ankara mahreçli bir başka sendika, yöresel ve bölgesel özelliklerden bir haber, İskenderun’daki Atlas Enerji yetkilileriyle belki sadece bir irtibat bürosu ya da temsilcilik aracılığıyla sendikal diyaloğu sürdürecek, Genel Merkezi İskenderun’da olan Yeni Bes-İş sendikasının verdiği randımanı büyük bir olasılıkla vermeyecektir. Atlas Enerji A.Ş. ile Diler Holding yetkililerinin net bir biçimde görülen avantajı kullanmaları gerekir. Sendikalaşma da bu projenin bir parçasıdır ve önemli bir iştir. Bugünden başlatılacak örgütlenme ve sendikalaşma, yakın gelecekteki sendikalaşmanın alt yapısını hazırlayacak, yakın geleceğin bu anlamdaki iş yükünü hafifletecektir.
 
 
 
Yağmurdan kaçarken, doluya tutulmak
 
 
 
Enerji iş kolunda bir başka sendikayla diyalog ve anlaşma, sağ kulağı sağ el yerine sol elle zahmetli bir şekilde tutmak demektir. Atlas Enerji A.Ş., burnunun dibindeki yani genel merkezi İskenderun’da olan Yeni Bes-İş ile bir an önce temasa geçip sendikalaşmanın temellerini bugünden atmalıdır. Diler Holding ya da Atlas Enerji A.Ş. Genel Merkezi İskenderun’da olan Yeni Bes-İş Sendikası’na 10 km uzaklıkta bir başka anlatımla çok çok yakınındadır. Bes-İş’i görmezden gelerek uzaklara gitmek belki de fraksiyon sendikacılığı yapanlara yakın gelecekte mahkum olmak olacaktır. Yağmurdan kaçarken, doluya tutulmamak gerekir. Bugün sendikalı iş yerlerinin gerek ülkemizdeki gerekse de dış dünyadaki prestijli konumu bilinen bir gerçektir. Atlas Enerji yetkilileri, bugünün işini yarına bırakmadan konuyla ilgili olarak harekete geçip sendikalaşmaya ilk adımı atmalıdır…
 
 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet