Skip Navigation Links

BOĞAZ ENFEKSİYONLARI

  Enfeksiyonlar içinde en sık olanı üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır ve bu enfeksiyonlar içinde en sık olanı badem

Gazete Köşesi   A+a-

 
Enfeksiyonlar içinde en sık olanı üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır ve bu enfeksiyonlar içinde en sık olanı bademcik ve boğaz arka duvarı dediğimiz farinks bölgesinin enfeksiyonudur. Etken çocuklarda bağışıklık sistemini bozan bir hastalık yoksa % 15-40 viral ya da beta hemolitik streptokoklardır.(%30-40) yetişkinlerde ise genelde %30-60 viral, %5-9 beta hemolitik streptokoklardır.
Genellikle havadan üst solunum yolu sekresyonlarının damlacık yolu ile yayılması bazen orofagengeal venazofarenfeal mukoza ile temas ( diş fırçası v.b.) nadiren gıda ve gaita ile mikroorganizmaların geçmesi sonucu yayılır. Direkt temaslarda bulaşma oranı % 35’tir.
Beta hemolitik streptokok tonsiloti daha çok 2 yaş üzeri çocuklarda görülür. 2 yaş altı çocuklarda anneden gelen antikorlar ve beta hemolitik streptokokun (BHS) mukozaya yapışmasındaki zorluk nedeniyle, yetişkinlerde ise oluşan kısmi bağışıklık nedeniyle nadir görülür.
Hastalarda yüksek ateş ve yutma güçlüğü en önemli belirtidir. BHS bulguları ateş, boğazda kızarıklık, üst boyun bölgesinde bezeler, karda beyaz küre yüksekliğidir. Genellikle burun akıntısı, ses kısıklığı, öksürük olmaz, bu belirtilerin varlığı daha çok viral enfeksiyonu düşündürür. Çilek dil ağız etrafı soluklukta BHS lehine değerlendirilir. Boğaz kültürü, kan ve mikrobiyolojik inceleme tanıya yardımcıdır.
BHS enfeksiyonunun en çok korkulan komplikasyonu akut romatizmal ateş ve glomerulonefrit ( böbrek iltihabı) gibi sonuçlarıdır. Tedavinin ilk 24 saati genellikle bulaşıcıdır.
Tedavide ilk seçilecek ilaç penisilindir. 10 gün süre ile verilir. Penisiline alerjisi olanlarda eritromizin ve diğer makrolidler kullanılabilir.
Bademcik ameliyatı endikasyonları ise yılda 5 ve fazla atak geçirme, bademciklerin beslenme ve solunumu engelleyecek derecede büyük olması, uykuda solunum durması, petondiller abse ve ağız kokusudur.
 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet