Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

SAĞIM, SOLUM ŞİKE!

SAĞIM, SOLUM ŞİKE!     Gü

Gazete Köşesi   A+a-

SAĞIM, SOLUM ŞİKE!
 
 
Günlerdir ulusal gündemimiz ŞİKE. Şike ile yatıyor, şike ile kalkıyoruz. Merak ettim (aslında biliyorum da) şike nedir? ŞİKE: Maddi veya manevi menfaat karşılığı bir maçın veya olayın sonucunu değiştirmek. Yahu bu merak ne kadar kötü bir huy. Peki dedim. Rüşvet ne demek? RÜŞVET: vazifesini yapmak/yapmamak veya vazifesi olmayanı yapmak için menfaat talep etmek ve sağlamak.
Şöyle diyebiliriz ŞİKE = RÜŞVET. Maçın veya olayın sonucunun değişmesi için sağlanan menfaat rüşvet değil mi? Öyleyse gelin şöyle bir çevremize bakalım. Bu şike ve rüşvet nerelerde var.
Çoğunuz duymuş veya yaşamışınızdır. Kooperatif seçimlerden tutunda siyasi partilerin delege veya aday seçimlerinde oy kullanacakları yandaş yapmak için sağlanan menfaatler (manevi olarak da olsa) rüşvet değil mi? “Benim şu kadar oyum var. Bana yardımcı olursanız size yönlendirebilirim.” Hemen her seçimde buna benzer diyaloglar yaşanır.
Çocuğumuz bir iş sahibi olsun diye verilen hediyeler, dosya masrafı diye verilen paralar rüşvet değil mi? Rüşvet kanımıza işlemiş. Lokantaya gideriz daha masaya oturmadan garsonun eline beş on lira tutuştururuz. Niye? Bize iltimas geçsin, görevini yapsın diye. Yahu sen bahşiş vermesen de o sana hizmet etmekle görevli.
Şimdilerde yok galiba, eskiden ameliyatlardan önce doktorları, narkozcuyu, sağlıkçıyı hoş tutmak gerekirdi. Niye? Efendim narkozu ayarlı versin, ameliyatı düzgün yapsınlar, hasta vefat etmesin diye. “Ecel gelmiş cihana, baş ağrısı bahane”. Yani ümit yoksa zaten ne yapsan boş. Sanki doktor hastası ölsün istermiş gibi düşünürüz. Ne kadar saçma….
Biz yeniden siyasete dönelim. Geçtiğimiz ay genel seçim yapıldı. Seçim öncesi memur alımı, işçilere kadro dağıtılması kişilere menfaat sağlamadı mı? Sağladı. Peki bu nedenle seçim sonucu etkilendi mi? Bana göre etkilenmiştir. Bunun yorumunu sizlere bırakıyorum. Belki başka örneklerde bulabilirsiniz.
Ben demokratik açılımı da şike kabul ediyorum. Terör tehdidi, sivil itaatsizlik ve meclisi protesto etmek suretiyle kendilerine menfaat sağlamaları bir nevi şikedir. Zira bu eylemlerle kendilerine kazanım elde etmeye çalışıyorlar. Şunu yaparsanız terör olmaz… şunu yaparsanız terör olur… gibi söylemlerle devletin taviz vermesi istenmektedir. Nitekim terörün son günlerde artışı bunun göstergesidir.
Sağım, solum şike! Şike her yerde. Kahvede kağıt oynuyoruz. Sayımız biraz iyi olursa koltuğumuza destek veririz. Ötekinde kalsın diye. Bal gibi şike…
Bir yere gideriz. İşimiz hemen görülsün diye kartvizit kullanırız. Kendi kartvizitimiz yüksekse kendimizinkini, yoksa dayımızın kartvizitini kullanırız. Yani manevi şike… belki de kendiliğinden olacak işimizi bile dayımızın selamı ile yaptırırız. Sonra da “iyi ki dayım varmış. Yoksa zor biterdi işimiz” deriz. Veya “dayımız yok diye bizim işimizi savsaklıyorlar” deriz. Aslında ya evrakımız eksiktir ondan olmamıştır. Ya da her şeyimiz tamamdır onun için işlemimiz bitmiştir. Ama olur mu? İllaki dayımıza mal edeceğiz.
Her ne kadar yaşamımızın bir parçası olmuş gibi gözükse de ŞİKE ve RÜŞVET kötüdür. Kalleşliktir. Haksız rekabet sağlar. Eşit şartlarda mücadele etmemize engel olur. Öyle ise ŞİKE ve RÜŞVET’E HAYIR diyelim.
Bu yazımı okuyup, çevresindeki eş ve dostlarının da okumasını sağlayanlara sürpriz hediyeler verilecektir. Hediyeler için müracaat Gökhan bey. Şaka… şaka yazımızın konusu şike olunca ben de bir şike yapayım dedim. Hiç hediye karşılığı yazı okunur mu? Ya beğenirsin okutursun ya da beğenmezsin okutursun…. Sağlıkla kalın…
 
 
 


Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar