Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

İSKENDERUN GÜVERCİNİ

  İskenderun Bağdat ırkla

Gazete Köşesi   A+a-

 


İskenderun Bağdat ırkları içinde en ilginç ve benzersiz olanıdır.
İngiliz Carrier, Fransız Bağdat, Steinheim Bağdat, İspanyol Bağdat,
zaman içinde bazı melezleşmelere maruz kalmıştır, İskenderun ırkı ise
saf bir ırktır.
Aldrovani 1610, Willoughby 1676 ve John Moore 1735 yıllarında yazdıklarında, İskenderun ırkını uzun, kıvrık gagalı, kuvvetli bir ırk olarak tanımlamışlardır. Bu ırkın Ingilterede Scandaroon olarak ismini koyan John Moore'dir.
Almanlar bu ırkı Nurnberger Bagdette, Pagadette, Pavdotte, Bagotten, Pagadotten taube ve Hocker-taube gibi isimlerle isimlendirmişlerdir. Fransızlar ise Pigeon bagadais a grande morille ismini vermişlerdir. Bu ırkın İskenderun diye isimlendirilmesinin sebebi Avrupa’ya İskenderun limanından götürülmüş olmasıdır. Araştırmalar bu ırkın Bağdat’tan Türkiye’ye getirildiğini göstermektedir. Almanya'nın güneyinde, Nurnberg, Erlangen, Fuhrt ve Michelav İskenderun üreticilerinin yoğun olduğu bölgelerdir. Ilk Alman İskenderun güvercin cemiyeti 1895 yılında kurulmuş 35 üyeyle katıldıkları National Show'da 170 İskenderun sergilenmiştir. Amerika’da 1950 yılında George Neuerburg'a (N.P.A Master Breeder Certificate) Amerikanın en usta İskenderun üreticisi unvanı ve diploması verilmiştir.

İSKENDERUN IRKINA AİT STANDARTLAR


Boyu ucundan, kuyruk bitimine kadar 42--43 cm.dir. 2- Gagası 4 cm.dir aşağıya doğru kıvrıktır. 3- Gaga üzerindeki kopuk çapı 3 cm.dir. 4- Gözlerinin etrafındaki kırmızı dairenin çapı 12—15 milimetredir. 5- Bacakların uzunluğu 11-12 cm.dir. 6- Kanatlar açık olduğunda bir uçtan diğer uca uzunluğu 74 cm.dir. 7- Ağırlığı aç haliyle 590 gramdır. 8- Göz rengi, tüm parçalı renklerde ve düz beyazlarda SIYAH’TIR. Diğer renklerde koyu kırmızı, turuncu'dur. 9- Parçalı olanlarda gözlerinin altından gagaya doğru uzanan bıyık diye tabir edilen kısım vardır. Bunlar yüzün her iki tarafında da olmalıdır.

İskenderun Güvercini hakkında edindiğim bilgilerden öğreniyoruz ki; İskenderun Güvercinini diğer güvercin ırklarından ayıran en önemli özelliği ise saf bir ırk oluşudur.
Güvercin beslemek ve uçurmak bizim kültürümüzde mevcuttur. Hemen hemen kentimizin bir çok damlarında güvercin besleyenlere ve uçuranlara rastlarız. Güvercinler tarihler boyu insanlarla iç içe yaşamışlardır. güvercinler uzun mesafe yollara gidebildikleri gibi evlerine de geri dönebilmektedirler. Bu nedenle tarihte güvercinler haberleşmede kullanılmıştır.
Bilindiği üzere haftaya (23.09.2010) kentimize getirilecek olan Dünya Güvercinleri ile İskenderun Güvercini Dünya Barışı için havaya bırakılacaklar. Uçurulacaklar… Bu vesile ile hem kentimizin hem de İskenderun Güvercininin tanıtımı sağlanacak. Bu etkinlik umarım Dünya Barışına katkı sağlar. Kentimizin ve İskenderun Güvercininin tanıtımında etkili olur. Bu etkinliği yapmaya çalışanlara engel değil destek olmalıyız. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Halil İbrahim Kocadölü arkadaşımız İskenderun için bir kazançtır. İskenderun’da gençlerimize ve uyuşturucuya karşı yaptığı çalışmaları hepimiz biliyoruz. Böylesi insanlara her zaman ihtiyacımız vardır. Ve bu insanlara destek olmalıyız. Bazıları “bırakın kuşları filan memlekete bakın” deseler de aldırmayın. Zira bu da bir memleket işi… 23 Eylül’de anıt alanında olalım. Dünya Barışı için… İskenderun için… İskenderun Güvercinleri için….
Ayrıca, önceki yazımda Bayrağımıza saygı konusuna değinmiştim. Uyarımızı dikkate alanlara teşekkür ediyorum. Ancak bazı kurumlarımızın halen bayraklarını yenilemediklerini üzülerek gördüm. İlla ki bu sayfalarda reklamı edelim. Bu toprakları vatan sayan herkesin bu vatanın Bayrağına saygı göstermesi gerekir…

 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar