Skip Navigation Links

KALP HASTALIĞI VE KADINLAR

Kardiyolog M.Nihat Özer 5324216264 E-Posta: [email protected]   KALP HASTALIĞI VE KADINLAR Kal

Gazete Köşesi   A+a-

Kardiyolog
M.Nihat Özer
5324216264
E-Posta: [email protected]
 

KALP HASTALIĞI VE KADINLAR

Kalp hastalığı ABD de diğer tıbbi sorunlara göre her yıl daha çok sayıda kadının ölümüne yol açmaktadır. ABD de kalp hastalığı nedeniyle ölen kadınların sayısı felç, meme kanseri, yumurtalık ya da rahim kanseri ve AİDS e bağlı ölümlerin toplamından yüksektir. Kalp hastalığının en yaygın olarak görülen şekli olan koroner kalp hastalığı (kalbe kan götüren koroner arterlerin tıkanması), genellikle önlenebilir bir durumdur.
FARKLILIKLAR ÖNEMLİDİR
Daha önceleri yapılan kalple ilgili araştırmaların çoğunda erkekler ele alınmıştır. Bu nedenle, kalp hastalığı olan kadınların özel ihtiyaçları ihmal edilmiştir. Günümüzdeki araştırmalarda, kalp hastalığının kadınlardaki gelişimi ve ilerlemesini daha iyi anlamak amacıyla, kadınlar özellikle dikkate alınmaktadır.
Afrika kökenli Amerikalı ve Hispanik kadınlarda, kalp hastalığı nedeniyle ölüm olasılığı, beyaz ırktan kadınlara kıyasla daha yüksektir. Diyabetli kadınlarda ağır kalp hastalığının gelişme olasılığı, diyabetli erkeklere göre daha yüksektir.
Kadınlarda kalp hastalığının ağrısız seyretme olasılığı da yüksektir. Kalple ilgili ağrı, erkeklerde genellikle olduğu gibi, göğsün sol tarafında olmayabilir. Mide bölgesindeki ağrı ya da rahatsızlık hissi, yanlışlıkla hazımsızlık olarak ihmal edilebilir. Kadınlarda ayrıca kalple ilişkili belirtiler olarak, bulantı, yorgunluk, baş dönmesi, bir ya da iki kolda ağrı, boyun ya da çene ağrısı ya da nefes darlığı gelişebilir. Daha önceki belirtiler ya da risk etmenleri ihmal edildiğinden, birçok kadında ilk kalp krizi ölümcül olabilmektedir.
Kalp hastalığıyla ilgili risk etmenleri, kadınlarda da erkeklerdeki gibidir. Sigara içme, yüksek kan basıncı, fazla kilo, hareketsiz yaşam tarzı (çok az egzersiz ya da hiç egzersiz yapılmaması), diyabet, yüksek kolesterol düzeyi, yaş ve ailede kalp hastalığı öyküsü, kadınlarda kalp hastalığının gelişme olasılığını artırır.
KALP HASTALIĞI RİSKİNİN AZALTILMASI
Kalple ilgili riskler hakkında doktorunuzla düzenli olarak görüşün
Tütün kullanmayın
Sağlıklı bir kiloyu koruyun
Diyabet, yüksek kan basıncı ve yüksek kolesterol düzeyini doktorunuzun yardımıyla kontrol altına alın
Her gün en az 5 öğün meyve ve sebze yiyin
Haftanın çoğu gününde en az 30 dakika olmak üzere düzenli olarak fiziksel etkinlik yapın
Hormon yerine koyma tedavisinin kalp hastalığının önlenmesindeki rolü geniş çaplı bir çalışmada sorgulanmıştır. Göründüğü kadarıyla hormon yerine koyma tedavisi, menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda kalp hastalığını önlememekte, hatta kalp hastalığı riskini artırmaktadır.Sağlılı ve Kaliteli bir yaşam dileğiyle…………..
 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
deneme bonusu güncel giriş supertotobet