Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

ATATÜRK'E SUİKAST GİRİŞİMLERİ

ATATÜRK'E SUİKAST GİRİŞİMLERİ ATATÜRK’ÜN 1919’da Erzurum’a geldikten sonra yanına aldığı

Gazete Köşesi   A+a-

ATATÜRK'E SUİKAST GİRİŞİMLERİ

ATATÜRK’ÜN 1919’da Erzurum’a geldikten sonra yanına aldığı ve 1925 yılının ortalarına kadar bir dakika bile yanından ayırmadığı Ali Çavuş’un anılarını torunu Zeynel Lüle "Mustafa Kemal’in Can Yoldaşı Ali Çavuş" isimli kitapta topladı.
Zeynel Lüle Cüneyt Özdemir'in CNNTÜRK ekranlarında yayınlanan 5N1K programına katılarak dedesi Ali Çavuş'un anılarını izleyenlerle paylaştı.

ATATÜRK'E SUİKAST GİRİŞİMLERİ
Lüle'nin en dikkat çeken sözleri tarih kitaplarında pek bilinmeyen Atatürk'e yönelik suikast girişimleri oldu.
Lüle "En azından 3 tanesi bu kitapta detaylarıyla anlatıldı. İki tanesini bizzat Ali Çavuş'un önlediğini biliyoruz. Dedem de bunu anlatırdı" dedi.
Zeynel Lüle'nin anlatımıyla pek bilinmeyen Atatürk'e suikast girişimleri şöyle:

ANKARA'DA SUİKAST GİRİŞİMİ
"Bir tanesi Ankara'ya ilk gittiğinde Ziraat mektebinde kalıyorlar. Oraya yapılan bir çete saldırısı. Ali Çavuş ile Mustafa Kemal Paşa sırt sırta bu saldırıya karşı mücadele veriyorlar o binanın bahçesinde. Yanlarında da o anda kimse yok. Mustafa Kemal Paşa'yı korumak için özellikle gelmiş olan Salih Bozok'un elinde silah yok ve Ali Çavuş'tan istiyor 'Ver bana silahını ben de savaşacağım' diyor. Ali Çavuş vermiyor silahı hatta vermediği için de Divan-ı Harbe veriyor Salih Bozok onu. Neyse Mustafa Kemal Paşa kurtarıyor.

SİVAS'TA SUİKAST GİRİŞİM
Bir suikast girişimi daha var. O da Sivas'ta.
Bir çantanın içerisinde 18 tane bomba ele geçiriliyor. Bizzat Ali Çavuş yakalıyor bu bombayı. Bir otele 3 tane yabancının yerleştiğine yönelik bir ihbar geliyor. Ali Çavuş yüzbaşı kıyafeti giyerek gidiyor ve de valizi açıyorlar o 3 kişiyi de tutukluyorlar. Bir tanesi Dersim kaymakamı. Atatürk'e suikast yapmak için Sivas'a gelmişler.

ÇERKEZ ETHEM'İN ADAMINDAN SUİKAST GİRİŞİMİ
Çerkez Ethem'in bir adamının saldırısından Ali Çavuş kurtarıyor onu. Böyle bir suikast girişimi daha var.

ATATÜRK KARANLIKTAN KORKUYOR MUYDU?
Can Dündar'ın Mustafa isimli filminde Atatürk'ün karanlıktan korktuğu yönündeki ifadeler büyük tartışmaya neden olmuştu. Zeynel Lüle kitabının ham halini Can Dündar'ın okuduğunu ve bazı alıntıları da buradan yaptığını belirtti. Tartışma yaratan Atatürk'ün karanlıktan korktuğu yönündeki izlenime neden olacak konularla ile Lüle şu açıklamayı yaptı:
"Atatürk'ün karanlıktan korkması hikâyesi kitapta bu şekilde değil. Yani Atatürk'ün karanlıkta yatamadığını dedem söylerdi. O kitaba o bölümü koymamın nedeni aslında o günün Ankara'sında mum bulunamaması. Yani bu derece yoksulluk çekilmesi. Karanlıktan korktuğunu korkmadığını düşünemiyorum. Ama aydınlıkta yatmak istediğini daha doğrusu mutlaka başucuna bir mum koydurttuğunu biliyorum."

KARANLIKTAN KORKSAYDI GECE NÖBET TUTAR MIYDI?
Zeynel Lüle Ankara'ya giderken bir çete baskınına uğrama korkusu ile Atatürk ve beraberindekilerin geceyi bir ormanda geçirdiğini Mustafa Kemal Paşa'nın da gece yarısı 3-5 nöbetini tuttuğunu belirterek "Sonuçta eğer karanlıktan korksaydı acaba ormanda tek başına nöbet tutar mıydı? Tabii ki Ali Çavuş hiçbir zaman bırakmıyor başucunda da bekliyor. Nöbeti aslında iki kişi tutuyorlar" diyerek konuya farklı bakış açısı getirdi.


ATATÜRK NEDEN ZEHİRLENDİ?
Atatürk'ün zehirlenmesi konusuna da değinen Zeynel Lüle mum bulunamadığı için yakılan gaz lambasından çıkan dumanın Ata'yı zehirlemesi olayını şöyle anlatıyor:
"Ali Çavuş gidiyor diyor ki 'Paşam mum bulamadık. Zaten çok da paramız yoktu alamadık. Bugün karanlıkta yatacaksınız' diyor.
Mustafa Kemal Paşa da 'Çocuk bak bir çaresine ben karanlıkta yatamam' diyor. Bunun üzerine Ali Çavuş yine çaresizlik içerisinde kalıyor çünkü imkânsızı başarmak zorunda. Bir gaz lambası buluyor dibinde biraz kalmış gaz lambasının. Onu yakıyor başucuna koyuyor.
'Sabah 7.30'da uyanırım' diyor Atatürk 'Tamam' diyor. Sabah 7.30'da kalkıyor. Mustafa Kemal Paşa'dan ses yok. 8 oluyor ses yok. Telaşlanıyor kapısını tıklıyor. Hala ses yok. İçeri giriyor ki odanın içi is duman. Tamamen karanlık.
Çok telaşlanıyor tabii ki Atatürk'ün başına bir şey geldiğini düşünüyor. Dürtüyor 'Paşam Paşam' diye. Uyanıyor Mustafa Kemal Paşa ve hatta kızıyor 'erken uyandırdı' diye. Sonra bir bakıyor Mustafa Kemal Paşa'nın yüzüne sim siyah.
Sonra aynayı tutuyor Mustafa Kemal Paşa 'Zehirlenmişim eyvah çocuk.
Hemen doktorları çağır bana' diyor.
Aylarca göğsündeki bu tahribat geçmiyor. Öksürüyor sürekli. Yani Atatürk'ün zehirlenmesi hikayesi bu."
 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş