Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

SİZ VE BEBEĞİNİZ İÇİN!

 SİZ VE BEBEĞİNİZ İÇİN! Yaşama dair güzellikler, bir çiftin çocuk sahibi olmaya karar verme

Gazete Köşesi   A+a-

 SİZ VE BEBEĞİNİZ İÇİN!

Yaşama dair güzellikler, bir çiftin çocuk sahibi olmaya karar vermesiyle daha bir renklenir ve güzelleşir. Eğer hamile kalmayı planlıyorsanız bebeğiniz için sağlıklı bir başlangıç yapmak çok önemlidir. Çünkü siz gebe olduğunuzu henüz anlamadan önce daha ilk haftalarda bebeğiniz hızlı bir şekilde gelişir.

Bir annenin görevi ve sorumlulukları anne olmaya karar verir vermez başlar. Çünkü hamileliği rahat ve bebek için verimli geçirmesi için bebeği bedenine misafir edeceği 9 aylık sürede vücudun hazırlanması gerekir. Nasıl evinize önemli bir misafir geleceğinde hazırlık yapıyorsanız, hamilelik öncesinde bebeğiniz için de gerekli hazırlığı yapmalısınız. Her dönem kaliteli ve sağlıklı bir yaşamın temeli olan yeterli ve dengeli beslenme, özellikle hamilelik planı yapan anne adayları için bu yüzden çok daha önemli hale gelmektedir.

Neler yenmeli......?

Özellikle bu dönemde dört besin grubu olan süt, et, tahıl ve sebze-meyve grubunu dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Çünkü her besin grubundan değişik besinlerin alınması vitamin ve mineral gereksinimin karşılanması açısından önem taşır. Anne adayların beslenme planı kişiye özel, kendi fizyolojik gereksinmelerine uygun olarak hazırlanmakla birlikte genel olarak; temel besin gruplarından süt grubu 2-3 porsiyon, et grubu 2-3 porsiyon- sebze grubu 3-5 porsiyon, meyve grubu 3-5 porsiyon, ekmek grubu 6-11 porsiyon tüketilmeli, sanılanın aksine şeker ve şekerli besinlerden olabildiğince uzak durulmalıdır..

Kaçınılması gereken besinler var mı.......?

Hamile kalmadan önce yüksek miktarda civa içeren besin tüketimine dikkat edilmelidir. Çünkü yüksek civa düzeyi ilerde anne karnındaki bebeğin henüz gelişmekte olan beyin ve sinir sitemine zarar verebilir. Civa en çok kılıç, uskumru, palamut gibi balıklarda bulunan bir metaldir. Bu balıklar özellikle gebelikten 3 ay önce tüketilmemelidir. Ayrıca hamilelik döneminde ton balığının tüketimi de sınırlanması gereken besinlerdendir. Haftada bir kez çiğ ağırlığı 170 gramı geçmeyecek şekilde ton balığı tüketilebilir. Konserve ton balıklarınında süzülmüş ağırlığının 140 gramından fazlası tüketilmemelidir. Bu yüzden anne adayları ton sandviçleri ve salataları tüketirken dikkat etmelidir.

Yüksek miktarda A vitamini hamilelik sırasında bebeğe zarar verir. Özellikle A vitamini içeriği yüksek olan karaciğer ve içerisinde karaciğer bulunan balık karaciğeri yağı tabletleri gibi ürünlerden kaçınmak gerekir.

Çiğ köfte ve çiğ ya da az pişmiş etler de sakıncalı besinler arasındadır. Özellikle çiğ etler nedeniyle insana bulaşan toksoplazma gibi parazitler sakat ve özürlü çocuk doğumuna neden olur.

Bunların dışında eğer annenin yumurta ve fıstık gibi bildiği herhangi bir besine karşı alerji durumu varsa, bu dönemde bunları tüketmemelidir.

Herhangi bir vitamine ilave olarak ihtiyaç var mı.........?

Özellikle planlı gebeliklerde anne adayının folik asit kullanmaya başlaması çok önemlidir. Hamile kalmaya karar veren bir anne adayının günlük 400 mikrogram folik asit alması önerilmektedir. Folik asit B grubu vitaminlerden biridir ve hamileliğin ilk 28 gününde bebeğin beyin ve omurilik gelişiminden doğabilecek sorunları %70 oranında azalttığı bilinmektedir. Folik asit en çok ıspanak, marul, lahana, taze fasulye, esmer pirinç, esmer ekmek, ceviz, badem, mercimek, kuru fasulye ve zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıl ürünlerinde bulunur.

İlave olarak demir gereksinmesi var mı.......?

Hamilelik döneminde demir yetersizliği gözlenebilmektedir. Bu nedenle bayanların zengin demir kaynaklarına günlük beslenmelerinde yer vermeleri gerekir. Demir en çok kırmızı et ve çeşitlerinde, kurubaklagillerde (kurufasulye, nohut, yeşil mercimek gibi), tam tahıldan yapılmış ekmek veya demirle zenginleştirilmiş ekmek çeşitlerinde ,ıspanak, roka gibi yeşil yapraklı sebzelerde ve demirle zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıl ürünlerinde bulunur. Demirden zengin besinlerle C vitamini içeren bir besinin ( 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu, taze yeşil biber veya domates gibi) aynı öğünde yer alması besinlerle alınan demirin vücuda daha iyi emilebilmesi açısından daha yararlıdır.

Alkol alınabilir mi.......?

Vücudunuzda tüm organlarınızdan kan geçişi olur. Doğmamış bebeğinizin dolaşım sistemine de plesenta aracılığı ile kan gider. Özellikle hamilelik sırasında alkol alımı çok risklidir. Ancak hamilelik öncesinde haftada 1 kez bir kadeh alkol alımının sakıncası olmadığı belirtilmektedir. Şarap, kokteyller ve bira gibi hafif alkollü içkiler tercih edilmelidir.

Sonuç olarak; hamile kalmadan önce yapılması gereken basit değişikler, sağlıklı bir bebeğe sahip olmaya katkıda bulunacaktır. Planlı gebeliklerde gerekli tahlillerin hamilelik öncesinde yapılması son derece yararlıdır. Yaşamın her anında önemli olan sağlıklı beslenmenin, anne karnına yerleşmeden başladığı ve yaşam sona erene kadar önemini kaybetmediği unutulmamalıdır.


 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar