Skip Navigation Links

Sporcu Çocuklar

Sporcular genellikle zamanlarının önemli bir kısmını beceri ve teknik geliştirici antrenmanlar için kullanır ve bu nedenle genellikle b

Gazete Köşesi   A+a-

Sporcular genellikle zamanlarının önemli bir kısmını beceri ve teknik geliştirici antrenmanlar için kullanır ve bu nedenle genellikle beslenmelerine yeteri kadar önem vermezler. Özellikle büyüme ve gelişme sürecinde olan çocuk sporcuların besinlere olan ihtiyacı, yetişkinler ve spor yapmayanlara göre daha fazla ve farklıdır. Bu nedenle genç sporcuların iyi bir beslenme alışkanlığı kazanması çok önemlidir. Özellikle çocuklarda öğün atlama, şekerli ve kolalı içecekler gibi gereksiz enerji içeren ve besin değeri düşük besinlerin tüketimi çok sık görülür. Ayrıca piyasada enerji barları gibi birçok sporcu yiyeceği ve içeceği bulunmaktadır. Bu ürünler çocuğunuzun atletik performansını geliştirici sihirli içeriklere sahip değildirler. Genellikle birçok genç sporcunun enerji ihtiyaçlarını karşılamak için bu ürünlere ihtiyacı olmamasına rağmen kolay taşınabilir olmalarından dolayı sağlıklı bir yemek hazırlamak için zamanı olmayan çocuklara bazı durumlarda verilebilir. Ayrıca yaptığı spora göre çocuğunuzun kilo vermesi istenebilir. Bu durumda mutlaka bir beslenme uzmanından yardım alın.

Genel olarak genç sporcuların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanması ve istenen performans gösterebilmesi için dikkat etmesi bazı konular vardır.

Müsabaka öncesi beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalar;

Genel olarak çocuğunuzun mide problemlerini azaltmak için düşük yağ ve posa, yüksek karbonhidrat ile orta düzey protein içeren besinler tüketmesi gerekir. Müsabaka öncesi yemeğin sindirimi kolay olmalıdır. Mide problemi yaşanmaması için yemek mutlaka yavaş yenmeli ve iyice çiğnenmelidir. Özellikle bu dönemde yiyecekler ve içecekler konusunda yeni denemeler kesinlikle yapılmamalıdır. Genç sporcular deneyimlerine göre hangi yiyecek ve içeceğin sorun yaratmadığını önceden belirlemeli, alışkın olmadıkları yiyecek ve içecekleri antrenman sezonunda deneyerek, bu yiyecek ve içecekleri müsabaka öncesi ne zaman tüketeceklerini mutlaka planlamalıdır. Özellikle çiğ sebze ve meyveler, kurubaklagiller gibi posa içeriği yüksek besinlerden ve lahana, karnabahar gibi gaz yapabilen sebze yemeklerinden kaçınılmalıdır. Ayrıca çocuğunuzun hiç bir koşulda aç olarak antrenmana veya müsabakaya başlamaması gerekir.


Müsabaka sonrası beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalar;

Müsabakadan sonra iyi dengelenmiş bir öğün çocuğunuz toparlanması için önemlidir. Çocuğunuzun, egzersizden sonra devam eden 24 saat boyunca kas dokuları yeniden yapılanır ve karbonhidrat depoları yeniden dolar. Kaslardaki glikojen depoları 1.5-2 saatlik bir egzersiz sonrasında boşalabilmektedir ve bu depoların yerine konmasında en etkin yol, antrenman veya müsabaka sonrası, ilk yarım saat içinde reçel, bal, pekmez, meyve suyu, bisküvi, muz gibi yoğun karbonhidrat içeren besinlerden tüketilmesidir. Bu esnada sıvı alımı da önemlidir.


 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet