Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Diyet Ürünler ve Diyabetik Ürünler !!!

Diyet-light ürünler ve diyabetik ürünler özellikle kilo vermek ya da formunu korumak isteyenlerin hayatında ö

Gazete Köşesi   A+a-

Diyet-light ürünler ve diyabetik ürünler özellikle kilo vermek ya da formunu korumak isteyenlerin hayatında önemli bir yere sahip. Son yıllarda obeziteyle birlikte formuna dikkat edenlerin de tüm dünyada artması ile bu ürünlerin pazarı gün geçtikçe büyüyor. Ancak bu ürünlerin ne kadar doğru tüketildiği tartışılır.
Diyabetik ve diyet ürünler, günümüzde birçok birey tarafından benzer bir ürünmüş gibi bilinçsizce kullanılsa da aslında birbirinden farklı ürünlerdir. Diyet ürünler enerjisi azaltılmış; diyabetik ürünler ise sofra şekeri kullanılmayan ürünlerdir. Diyet ürünlerin kalorisi yağ içeriğinin azaltılmasıyla düşürülür. Fakat tatlandırıcı yanında şeker içerebilirler. Diyabetik ürünlerde ise kalori düşük olmak zorunda değildir. Özel hastalığı olan kişiler için üretilmiş olan diyabetik gıdalarda en temel koşul sofra şekeri içermemesidir. Bu tür gıdalarda kullanılan şekerin fruktoz, sorbitol, aspartam, asesülfam-K gibi kan şekerini yükseltmeyen türden olması gerekir.
Diyabetik sözcüğü, o yiyeceğin serbestçe kulanılabileceğini ve yararlı, hatta tedavi edici olabileceğini göstermemektedir. İçeriğindeki tatlandırıcı şekerden dolayı bazı diyabetik ürünlerinin aşırı tüketiminin laksatif etkiyle ishal gibi yan etkilere neden olabiliyor. Bu gıdalar şeker içermez ama içeriğindeki yağ miktarından dolayı yüksek kalorili olabilir. Özellikle diyabet hastalarının bir diyetisyen kontrolünde bu gıdaları tüketmesi gerekir. Bazı ürünler hem diyet hem diyabetik olabilir. Örneğin şekersiz bir ürünü diyet yapanlar tüketebileceği gibi içinde şeker olmadığından dolayı diyabetikler de tüketebilir. Bazı firmaların limon lifli kepekli bisküvi, kepekli çubuk ve kepekli bisküvileri hem düşük kalorilidir, hem de şeker hastalarının da tüketebileceği özelliktedir.
Ancak her ‘diyet’ veya 'diyabetik' adı altında satılan ürünün sağlığı koruyacağı veya geliştireceği ile ilgili veriler günümüzde çok net değildir. Çünkü sağlıklı ve dengeli bir beslenme programıyla da yemeklerinizde tuzu veya şekeri azaltabilir, az yağlı bir beslenme uygulayabilirsiniz. Bu anlamda düşünüldüğünde bu tarz ürünler bir gereklilik değildir. Hatta diyet ve diyabetik ürünlerin, kalorilerinin olduğunu düşünürsek onları da bol bol tüketmek bir süre sonra fazla kilo olarak bize geri dönebilir.

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar