Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Hatay'da Dostluklar Paylaşıldıkça Çoğalır

Türkiye genelindeki KAGİD üyesi kadınları Hatay'da buluşturan Hatay Kadın Girişimciler Derneğinin toplantısında katılımcılar önemli mesajlar verdiler.

Gündem   A+a-

 

Türkiye genelindeki KAGİD üyesi kadınları Hatay’da buluşturan Hatay Kadın Girişimciler Derneğinin toplantısında katılımcılar önemli mesajlar verdiler. Katılımcıların ortak görüşü:
Kadınlara her alanda fırsat eşitliği sağlanmalı

 

Hatay Kadın Girişimciler Derneği Sevgi, Barış, Hoşgörü Kenti Hatay’da İş Kadınlarını buluşturdu.
Geçtiğimiz hafta sonu Antakya Ottoman Palace’de gerçekleştirilen toplantıya Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı, HAGİAD Başkanı Aykut Özbuğday, YKM Genel Müdürü Jaklin Güner, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Gazeteci Yazar Yrd. Doç. Dr. Fatoş Karahasan, KAGİDER Yönetim Kurulu üyesi Aydan Baktır, Ekonomist Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu, Index Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Gazeteci-Yazar Tuluhan Tekelioğlu, TRT Program Yapımcısı ve Belgesel Yönetmeni Kerime Senyücel, dini cemaatlerin ruhani liderleri, KAGİD üyeleri ve basın mensupları katıldı.
Toplantı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından KAGİD Hatay Yönetim Kurulu Başkanı Belgin Ünal’ın açış konuşmasıyla başladı.

ÜNAL: KADINLARA HER KADEMEDE FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLANMALI
KAGİD Hatay Yönetim Kurulu Başkanı Belgin Ünal konuşmasına ülkelerin gelişmiş düzeylerinin kadın ve erkek eşitliğinden geçtiğini söyleyerek başladı.
‘Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini belirleyen en önemli faktörlerden biri ülkedeki kadın-erkek eşitliği ile ülkedeki önemli karar mekanizmalarının başında kadınların varlığıdır’ diyen Başkan Ünal, “Bunun için öncelikle kadınlara fırsat eşitliği sunulmalı ve eğitim imkanları sağlanmalıdır. Çünkü kadınlar, hem nüfusun yarısını oluşturuyor hem de idare konusunda oldukça yetenekli. Kadın eli değmemiş bir toplum uygar gelişmişlik seviyesine ulaşması da düşünülemez. Bu noktada hepimizin üzerine düşen görevler var. Genç kızlarımıza eğitimleri için öncelik etmek ve onları çalışma hayatına katmak için bir nevi koçluk yapmak bu görevlerimizden bazıları.
Güçlü duruşumuz ve iş hayatındaki başarılarımızla gençlerimize rol model olmak da yine oldukça önemli” dedi.
KAGİD Hatay Yönetim Kurulu Başkanı Belgin Ünal, “Kadınların iş hayatına atılması için gerekli hoşgörü ortamını yaratabilirsek, yani ezici değil yapıcı rekabeti benimser ve uygularsak ben inanıyorum ki, Türkiye’de kadın girişimci sayısı hatta kadın idareci sayısı kısa sürede artacaktır. Fırsat eşitliğinin her kademede sağlanması demokrasinin de bir gereği olduğundan, meclise girip ülkemizi temsil edecek kadın aday sayısının artmasını ve yine kamunun üst düzey yöneticiliklerine kadınların getirilmesini gönülden istiyorum” diye konuştu.

GÜNER: HATAY’DA DOSTLUKLAR PAYLAŞILDIKÇA ÇOĞALIR
YKM Genel Müdürü Jaklin Güner de sözlerine kendisinin de bir Hataylı olduğunu söyleyerek başladı.
Hatay’da sevgi, barış, kardeşlik ve hoşgörünün dünyanın hiçbir noktasında bulunmadığına dikkat çeken Güner, “İlimizdeki farklı inançların, farklı dinlerin oluşunu bir zenginlik olarak değerlendiriyorum. Burada insanlar hoşgörüyle yaşarlar, burada herkes herkesin farklılığını kabul eder, saygı gösterir ve güzellikleri paylaşır. Zaten farklılıklara saygı duyuldukça bu sevgi çok daha yücelir. Ben biliyorum ki, Hatay’da dostluklar paylaşıldıkça çoğalmıştır, çoğalmaya da devam etmektedir. Bilindiği üzere Hatay; Unesco tarafından Barış, Sevgi, Hoşgörü kenti olarak ilan edilmiştir. Bizi ayakta tutan da bu sevgi, kardeşlik, hoşgörü ve barış ortamıdır. Bu müthiş kardeşlik ortamının uzun yıllar devam etmesi dileğiyle tüm katılımcılara hoş geldiniz diyor, başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

KARAHASAN: FIRSAT EŞİTLİĞİNDE DÜNYADA 126. SIRADAYIZ
Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Gazeteci Yazar Yrd. Doç. Dr. Fatoş Karahasan’da yaptığı konuşmada Hatay’da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
Dünyada en kolay ve sorunsuz yaşanan ödemenin kadınlara verilen mikro kredi olduğunu belirten Karahasan, “Hepimiz çok güzel bir ülkede yaşıyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bizlere yani kadınlara bir çok hakları, yine birçok dünya devletinden önce vermiştir. Bütün bu imkanlar elimizde mevcut iken bizler bu fırsatı çok iyi değerlendirmeliyiz. Birçok haklar tarafımıza verilmiş ama halen ülkemizin birçok noktasında kızlarımız okula gidemiyor, fırsat eşitsizliğinde ne yazık ki, 126. sırada yer alıyoruz. Dünyanın sayılı ekonomilerine sahip olabiliriz ama söz kadınlara gelince ne yazık ki, dünya sıralamasında en alt sıralara yakın bir yerdeyiz” diye konuştu.

YEŞİLOĞLU: KADIN CEO BAKIMINDAN DÜNYADA İKİNCİ SIRADAYIZ
Ekonomist Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu konuşmasına Türkiye’nin sosyo ekonomik fotoğrafını çekerek başladı.
Türkiye’nin kadın ceo bakımından dünyada ikinci sırada bulunduğunu söyleyen Ekonomist Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu, “Türkiye nüfusunun 73 milyon olduğuna bakacak olursak ülkemizdeki kadın yönetici sayısının %1 bile olmadığını görüyoruz. Bu da bize daha alınacak çok yol olduğunu gösteriyor. Dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip olmak ne yazık ki, bizi kurtarmıyor. Ancak kadınlarımızı iş hayatına ne kadar çok çekebilirsek o oranda başarılı olabiliriz” görüşünü dile getirdi.

BAKTIR: ANTAKYA ROL MODEL BİR ŞEHİR OLMALI
KAGİDER Yönetim Kurulu üyesi Aydan Baktır da konuşmasına Hatay’ın kendisinin ikinci vatanı olduğunu söyleyerek başladı.
Hatay insanını tanımaktan çok büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Baktır, “İnsanlarınızın sıcaklığı, doğallığı beni çok mutlu etti. Çok büyük mutluluk duydum” dedi.
Türkiye’de ekonominin ancak sosyo-kültürel yükselmesi ile doğru orantılı olduğunu söyleyen Baktır, “Kadınlarımıza, kızlarımıza doğuştan bir fırsat eşitliği sağlanmalı. Bunun için kadın yöneticilerin sayısı artmalı, kadın milletvekili sayısı artmalı. Kız çocuklarının eğitimine önem verilmeli. Bu anlamda benim için Antakya bir rol model bir şehir. Hepimiz kendi çemberlerimiz içerisinde yaşıyoruz, artık o çemberlerin genişlemesi ve hatta kırılması gerekiyor” diye konuştu.
Türkiye’nin kadın akademisyen yönünde dünyada ikinci sırada bulunduğunu söyleyen KAGİDER Yönetim Kurulu üyesi Aydan Baktır, “Hergün biraz daha umutlanıyoruz, her gün bir adım daha öteye geçmenin hazzını yaşamak istiyor isek kadın girişimci sayılarını arttırmalı ve fırsat eşitliğinin sağlanması için çaba göstermeliyiz. Antakya bu anlamda bizlere rol model olmalı diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

NARİN: BİZE DEĞER KAT ŞEY YAPTIĞIMIZ İŞTİR
Hatay Kagid Yönetim Kurulu üyesi ve Narin Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Işık Narin’de konuşmasına iş hayatında yaşadığı tecrübelerden söz ederek başladı.
İnsanların başarıyı yakalamak için doğru yerde, doğru zamanda ve doğru kişiyle karşılaşması gerektiğini söyleyen Narin, “Elbette bizler anneler olarak çocuklarımızın eğitimine önem vermeliyiz ama öncelikle onlara çok iyi birer örnek de olmalıyız” dedi.
İş hayatında büyük mücadeleler verdim diyen Narin, “Her zaman tutarlı, güvenli ve saygın olmaya dikkat ettim. Bunu bir amaç edindim. Çünkü zengin olmak farklı bir şeydi saygın olmak farklı bir şey. Hiçbir zaman unutulmamalı ki, bize değer kat şey yaptığımız iştir” diye konuştu.

TEKELİOĞLU: SİZ HAYATTA NEYE HAZIR İSENİZ O HAYATTA SİZE HAZIR
Gazeteci-Yazar Tuluhan Tekelioğlu da Hatay’ın çok pozitif bir kent olduğunu söyledi.
Gazeteci olarak Kudüs’te de bulunduğunu ancak buradaki barış, kardeşlik ve hoşgörüyü orada bulamadığını dile getirdi.
Kadınların her zaman kendileri için başkaları için yaşadığını söyleyen Tekelioğlu, “Hepimiz hayatın merkezine öncelikle kendimizi koymalıyız. Bunu yapmazsanız hiç kimse sizi düşünmüyor. Burada hepimiz birer rol modeliz. Hepimiz ciddi anlamda bir misyonu var. O nedenle bunları çok iyi değerlendirmeliyiz” dedi.
Kadınların içinde müthiş bir güç, cesaret bulunduğunu söyleyen Gazeteci-Yazar Tuluhan Tekelioğlu, “Siz hayatta neye hazır iseniz o hayatta size hazır. Bazı şeyleri yapmanın yaşı yok. Yeter ki, isteyin” görüşünü dile getirdi.
Türkiye’de beş kadından birinin okuma yazma bilmediğini söyleyen Tekelioğlu, “21. yüzyılda bu çok ayıp ve ciddi bir şey. Bu bir kadınlık sorunu değil, insanlık sorunudur. Bu sorunun aşılması için hep birlikte adım atmalıyız, olumlu bir şeyler yapmalıyız” diye konuştu.
Medya sektörünün kadın değil erkek egemen bir sektör olduğunu bu anlamda acımasız bir rekabetin de var olduğunu gözlemlediğini söyleyen Tekelioğlu, “Medya bir erkek işidir. Bir gazetenin yayın yönetmeni kadın değil. Ben bu sektör içerisinde çok fazla kadınlığımı göremedim çünkü mesleki zorluklarla mücadele ettim, birçok bayan meslektaşım ise bu mesleği ne yazık ki bırakmak zorunda kalıyor” dedi.

LEKESİZ: HATAY BİR ÇOK ENLERİ OLAN BİR İL
Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’de konuşmasında Hatay ilinin tarihinden ve kültürel geçmişinde söz etti.
Hatay’ın insanlığın ortak özelliklerini ve güzelliklerini paylaştığını söyleyen Vali Lekesiz, “Hatay ihracatta Türkiye’de 9, ithalatta ise 6. sırada yer almaktadır. Karayolu taşımacılığında İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci taşıma filosuna sahiptir. Bütün bunların yanında sanayicimizin ihtiyacı olan arsa temininde büyük sıkıntılar yaşamaktayız. Bugüne kadar yeterli olan arsa planlaması yapılmadığı için milyar dolarlık yatırımlara kapılarımızı açamıyoruz, arsa üretemiyoruz” dedi.
Bazı ülkeler ile karşılıklı olarak vizelerin kalkmasının ekonomiye ve kültürel hayata büyük hareketlilik getirdiğini söyleyen Vali Lekesiz, “İlimiz sınır kapılarından 2010 yılı itibariyle giriş ve çıkış yapan yolcu sayısı %100 oranında artış göstererek 2 milyon 600 bine ulaşmıştır. Bilindiği üzere dünyanın ikinci mozaik müzesi ilimizde bulunmaktadır, Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar Camii, Hıristiyanlığın ilk mağara kilisesi St. Pierre Kilisesi yine ilimiz sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu anlamda Hatay bir çok enleri olan bir il. Sevgi, kardeşlik ve hoşgörü kenti Hatay’da sizleri ağırlamaktan büyük bir onur ve gurur duyduğumu ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş