Skip Navigation Links

Semenderler Özgürlüğüne Kavuştu

Endemik Tür Olan Lekeli Semenderler Yrd. Doç. Dr. Erol Atay Tarafından Doğal Ortamına Bırakıldı

İskenderun   A+a-

 

   Hatay Havaalanı’nda özel bir havayolu şirketine ait uçağa binen bir yolcu tarafından yasadışı yollarla kaçırılmak istenen 4 lekeli semender, kabin görevlisinin dikkati sayesinde son anda kurtarıldı.

   Başka bir havaalanı çalışanının Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Atay’ı arayarak durumu bildirmesi üzerine semenderler, üniversitemize getirilerek koruma altına alındı. Burada üniversitemiz biyoloji laboratuvarlarında iki gün boyunca yeterli yaşam koşulları sağlanarak gözetim altında tutulan lekeli semenderler gözetiminin ardından doğal yaşam alanları olan Harbiye Şelalesi yakınlarındaki bir bölgede akarsu kenarına bırakıldı.

   LEKELİ SEMENDERLER TUTANAKLA ÜNİVERSİTEMİZE TESLİM EDİLDİ

   Kendisine havaalanından sabah saatlerinde bir telefon gelen Yrd. Doç. Dr. Erol Atay ise, olayı şu sözlerle özetledi: “Beni arayan arkadaşlar bir yolcudan uçak hareket etmek üzereyken 4 tane hayvan yakalamışlar. Kabin görevlisi arkadaş, şüpheli davranışlar sergileyen yolcunun elinde bir şeyler gizlediğini fark etmiş. ‘Bu nedir?’ diye sormuş. O da panik halinde ‘Ben özel bir şirkette çalışan önemli bir kişiyim. Beni tanımadınız mı?’ demiş. Buna rağmen yolcunun elinden bu hayvanları almışlar. Fakat uçak havalanmış gitmiş. Ne koltuk numarasını ne de kimliğini tespit edememişler. Zaten uğraşmaya da vakit bulamışlar. Sonra beni arayarak ‘Hocam biz bir kutunun içerisinde 4 tane hayvan yakaladık. Timsah mı ne olduğunu bilmiyoruz?’ dediler. Ben de hayvanı bana tarif etmelerini istedim. Ettikleri tarif üzerine bunların lekeli semender olduğunu söyledim. Sonra lekeli semenderleri buraya getirerek tutanak karşılığı bana teslim ettiler.”

   DOĞAL YAŞAM ALANI HARBİYE BÖLGESİ

    Endemik tür olan lekeli semenderlerin zararsız ve nesli tehlike altında olduğunu belirten Atay, “Bu hayvanın Bern Sözleşmesi’ne göre kesinlikle yakalanması ve satılması yasaktır. Bunun cezai işlemi vardır. Bern sözleşmesine göre kurbağalar, toplanması ve yakalanması yasak hayvanlardandır. Bunlar o statüye giriyor. Türkiye’de özellikle de Hatay’da bunlar endemiktir. Hatay’da, Mersin’de, Adana’da var. Birkaç da Güneydoğuda var. Onun haricinde başka yerde yok. Bu hayvanlar, Harbiye bölgesinde insanlardan uzak yerlerde yaşıyorlar.” dedi.

    LEKELİ SEMENDERLER HEM SUDA HEM KARADA YAŞAYABİLİYOR

    Lekeli semender diye bilinen ve Türkiye’de sadece 7-8 tane semender türünün bulunduğunu aktaran Atay, semenderlerin balıklarla sürüngenler arasında iki yaşamlılar olarak bilinen amfibi sınıfından kuyruklu kurbağagiller türüne ait olduğunu belirtti. Sakin bir hayvan olan lekeli semenderlerin ekosisteme herhangi bir zarar vermediğini aksine faydasının olduğunu ifade eden Atay, bu hayvanların solucanlarla ve böceklerle beslendiğini, nemli ve sulak alanlarda yaşadığını kaydetti.

   “ENDEMİK TÜRLERİN KAÇIRILMASINA MÜSAADE EDİLMEMELİ”

   Bu hayvanları ellerini kollarını sallayarak gelip kaçırmak isteyen insanların olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Erol Atay, bu hayvanların her hangi bir nedenle de olsa kaçırılmasına göz yumulmaması çağrısında bulundu. Lekeli semender gibi hayvanların endemik tür olduğu vurgusunu yapan Atay, “Bu işi para karşılığı yapan insanların yapmaması gerekiyor. Bunları da belirtelim. Bizler gibi bir bilim adamı olsa Orman ve Su İşleri Bakanlığından gerekli yasal izinlerini aldıktan sonra sistematik veya herhangi bir çalışma için bu hayvanlardan talep eder. Ona göre yasal izinlerle çalışır. Gerekli müdürlüklerden o belgeleri alıp bu işlemi yasal yollardan yapar.” diye konuştu.

 


 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet