Skip Navigation Links

Cerrahoğlu' ndan Köy Kanunu Düzenlemesine Değerlendirme

1924 yılı köy kanunun yenilendiğini ifade eden Dumlupınar Mahalle Muhtarı Muhsin Cerrahoğlu, yeni düzenlemeyi değerlendirdi.

Gündem   A+a-

 
Muhsin Cerrahoğlu’ ndan Köy Kanunu Düzenlemesine Değerlendirme
 
1924 yılı köy kanunun yenilendiğini ifade eden Dumlupınar Mahalle Muhtarı Muhsin Cerrahoğlu, yeni düzenlemeyi değerlendirdi.
Türkiye genelinde 52 bin köy ve mahalle muhtarının yanı sıra köylerde yaşayan vatandaşları yakından ilgilendiren kanun tasarısı taslağında, önemli değişikliklerin yer aldığını söyleyen Cerrahoğlu, altını .çizdiği noktalar arasında muhtarlara yılda 30 gün izin hakkı verilmesi, ”İhtiyar heyeti” kavramının yerini ”Köy Meclisi”ne bırakması, muhtarların sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından karşılanacak olması ve emekli maaşı alan muhtarların maaşlarında muhtarlık maaşı almaları gerekçe gösterilerek kesintinin yapılmayacak olması.
Köylerde ihtiyaç halinde mimar, mühendis, veteriner, teknisyen, tekniker ve işçi, istihdamına imkan sağlanacağının hizmetlerin kalitesini arttıracağına dikkat çeken Cerrahoğlu, muhtar maaşlarının üç gruba göre belirleneceğini sözlerine ekledi. Köy Kanunu değişikliğiyle, köylerde yapılaşmaya da çekidüzen getirildiğini ifade eden Cerrahoğlu, yapılaşma için il özel idaresi ve kaymakamlıklardan onay şartı getirildiğini buna ek olarak bina yüksekliğinin 12,5 metre, kat yüksekliğinin de 4 olarak belirlendiğini söyledi. Düzenlemeyle ayrıca, köylerde görselliğe de yer önem verildiğine dikkat çeken Cerrahoğlu il özel idarelerinin, köy yerleşik alanlarında inşaa edilecek yapılar için yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun projeleri bizzat yapacağını veya yaptıracağını belirtirken ilgli projelerin uygulanma zorunluluğu hükmüne de dikkat çekti. Bu düzenlemeye göre köylerde yapılan inşaatlar her türlü harçtan muaf tutulacak. 88 yıllık köy kanununun artık günümüz şartlarında yetersiz olduğunu söyleyen Dumlupınar Mahalle Muhtarı Muhsin Cerrahoğlu, hazırlanan tasarının bir an önce yasalaşması temenni ettiklerini belirtti.
 
 
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet