Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Yeni Adliye Sarayı'na start verildi..

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) İskenderun Kampüsü yanında kurulması planlanan ve toplam 13.560, 21 metrekare alana yapılacak olan İskenderun Adliye

Gündem   A+a-

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) İskenderun Kampüsü yanında kurulması planlanan ve toplam 13.560, 21 metrekare alana yapılacak olan İskenderun Adliye Sarayı'nın tanıtımı ve yer teslim töreni tarihi Adliye Sarayı Baro salonunda gerçekleşti. Tasarımı ve yapı şekliyle oldukça beğenilen yeni Adliye Sarayı on katlı ve 8,5 şiddetindeki depreme dayanıklılığı ile dikkat çekti.
İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Ağır Ceza Reisi Mahmut Ege, avukatlar ile yapımı üstlenmesi planlanan müteahitlerin de katıldığı tanıtımda, İskenderun tarihi adliye sarayının dünden bugüne görüntüleri ve yeni adliye sarayının yeri, maketinin yer aldığı sinevizyon gösterisi konuklar tarafından ilgiyle izlendi.
Başsavcısı Alper, "5 Eylül 2007’de bana bir bayrak verildi ve yeni Adliye Sarayı’nın inşasına o zaman başlandı. Bizim için çok zor geçecek olan toplam 650 günlük projede mutlu sona ulaşmak istiyoruz. Bir bucuk yıl nasıl geçti derseniz ben hatırlamıyorum. Meslek hayatımın 11 yılına bedeldi” dedi.
13 bin 560 metrekarelik arazide toplam 27 bin 190 metrekarelik inşaat alanın bulunduğunu vurgulayan Başsavcı Mustafa Alper, 23 adet Cumhuriyet savcısı odası, 39 adet hakim odası, 38 duruşma salonu bulunacağını belirterek ihale bedeli 20 milyon 687 bin TL ihale bedeli belirlendiğini kaydederken, “Sözleşme tarihi 13 Şubat 2009, işin yer teslimi tarihi de 26 Şubat 2009 ve işin bitim tarihi ise18 Aralık 2010 tarihi olacak. İnşaat ŞAL İnşaat ve Ticaret Kolektif Şirketi+ÖZYAY inşaat Taahhüt Ticaret ve Sanayi Ltd Şti iş ortaklığı ile yapılacak.” dedi.
Mevcut binada iyi koşullarda çalışamadıklarını vurgulayan Başsavcı Alper," Mevcut adliye binasının kapasitesinin yetmemesi nedeniyle yeni bir adliye binası İskenderun için şarttı. İçinde bulunduğumuz bu bina, İskenderun gibi bir yere yakışmıyor. Kanunların bize vermiş olduğu yetkileri bulunduğumuz mekanla temsil edemiyorduk. Böyle bir Adalet sarayı olamazdı. Hakim ve savcıların birkaçının bir odayı paylaştıkları, bir duruşmanın hakkıyla yapılamadığı ve odalarda duruşmanın yapıldığı bir duruşma salonlu bir adliye olamazdı. Her şeyden önce hakimlik ve Cumhuriyet savcılığı mesleğine ve yargının olması gereken saygınlığına bu durum yakışmıyordu” şeklinde konuştu.
İskenderun’un nüfusu hızla artacak olan, Belen çizgisinden Ceyhan’a kadar 14 milyona kadar nüfusun artmasının beklenen bir yer olduğuna işaret eden Başsavcı Alper konuşmasına şöyle devam etti: “Yargı Akciğer gibidir. Toplumdaki kirlenmişlikleri, bozulmuşlukları temizler. Sağlık ve sıhhat verir. Eğer yargı görevini fiziksel imkansızlıklar sebebiyle yapamıyorsa, orada yargının gücünden de bahsedemeyiz. Yargının güçlü olmadığı yeri illegal örgütlenmeler veya hukuk dışı yapılanmalar alır. Buna müsaade edemeyiz. Biz devletiz. Biz güçlü Türkiye Cumhuriyeti Devletiyiz. Bu nedenle yapılacak olan binamızın en önemli özelliği, o fiziksel yapısının ötesinde o fiziksel yapısının arkasında sakladığı en büyük anlam bu. 2010 da belki daha önceki bir tarihte yeni adliye binamızda buluşmak üzere” şeklinde konuştu.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar