Skip Navigation Links

Olta balıkçılığına talep var ama balık yok

Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek 4.Geleneksel İskenderun Sportif Olta Balıkçılığı Yarışması'nın ödül törenine katıldı

Olta balıkçılığına talep var ama balık yokWeb
TV

Spor   A+a-

 
   Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek 4.Geleneksel İskenderun Sportif Olta Balıkçılığı
Yarışması’nın ödül törenine katıldı
 
  İskenderun Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi’nin Geleneksel İskenderun Sportif Olta Balıkçılığı Yarışması’nın ödül törenine katıldı.
 
  İskenderun Belediyesi 1 Nolu Sosyal Tesis’te gerçekleştirilen ödül töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.
 
  62 yarışmacının katıldığı 4.Geleneksel İskenderun Sportif Olta Balıkçılığı Yarışması’nda, en çok Lithognathus mormyrus (Mırmır) balık türü olmak üzere toplam 78 adet balık yakalandığı açıklandı.

 
  Birinci olan yarışmacının 19 adet mırmır yakaladığı, boylarının yasal boy sınırı olan 14 cm’nin üzerinde olduğu belirtilirken, yasal boy sınırı altında olan çupra, mırmır türlerine ait balıklar ve avlanması yasak olan 2 adet kemane vatoz balığının tekrar denize bırakıldığı kaydedildi.
 
  En büyük balık avlama ve en çok balık avlama kategorisinde düzenlenen Geleneksel İskenderun Sportif Olta Balıkçılığı Yarışması’nda, en çok balık yakalama kategorisinde Ramazan Özdemir birinci, Cevat Kurt ikinci, Salih Emeç üçüncü olurken, en büyük balık yakalama kategorisinde kriterlere uygun av olmadığından bu yıl da değerlendirme yapılamadı.
 
   ‘Olta balıkçılığına talep var ama balık yok’
 
   Bu yıl dördüncüsü düzenlenen yarışmanın ödül töreninde konuşan Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ayşe Bahar Yılmaz, emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.
 
   Bu yıl da en büyük balığın yakalanamadığına dikkat çeken Dekan Prof.Dr.Ayşe Bahar Yılmaz, “Demek ki olta balıkçılığına talep var ama balık yok. Hepimizin yapması gereken şey elbirliğiyle doğru bilgilerle denizimizdeki balığın çoğalması için gayret etmektir. Bu anlamda bireysel destek için ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımız dört yıldır yanımızda, her an bize güç veriyor. Başkanımıza teşekkür ediyoruz” dedi.
  Etkinliğin halkın destek ve ilgisiyle gelenekselleştiğini vurgulayan Prof.Dr.Ayşe Bahar Yılmaz, “Bir başlayalım halkımız ne kadar destek verecek ne kadar götürebiliriz diye düşündük, başlangıç yaptık. Ancak gördük ki siz bizden daha heveslisiniz bir yıl boyunca bizi aradınız ‘tekrar ne zaman yapacaksınız, beraber yarışalım’ diye istediniz, bizimle birlikte oldunuz. Bu şevkle biz bunu devam ettirdik. Dördüncüsünü yaptığımız yarışma oldu. Geleneksel olarak devamı için tüm gücümüzle çalışacağız. Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi çalışanları, personeli, öğretim üyeleri hep birlikte buna gönül veriyoruz. Yüksek lisans ve lisans öğrencilerimiz canla başla çalıştılar” diye konuştu.
 
  Yarışmaya, Gaziantep Sportif Olta Balıkçılığı ve Su Hayatını Koruma Dernek yönetimiyle gelen 26 kişilik ekibe, Çukurova Amatör Balıkçılık Denizcilik ve Doğal Hayatı Koruma Derneği’ne desteklerinden dolayı teşekkür eden Prof.Dr.Ayşe Bahar Yılmaz, “Biz bu faaliyetlerde yalnız değiliz. Elimizden geldiğince devam ettirmeye çalışacağız. Sevgi evlerinden 10-12 yaşında 10 çocuk buraya geldiler. Onlara da olta balıkçılığını sevdirmeye çalıştık, olta hediye ettik ve avlanmalarını sağladık. Gençlik ve Spor Bakanlığı izci gurubundan 20’ye yakın genç geldi. Aralarında engelli gençler de vardı. Onlar güzel gün geçirdi ve mutlu oldular. Bu faaliyetin devamını gönülden diliyorum” şeklinde konuştu.
 
  ‘Doğamıza sahip çıkmak boynumuzun borcu’
 
   Etkinlik ile doğaya, denizlerimize, balığımıza sahip çıkmanın amaçlandığını belirten Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Balık olta sever çevreci arkadaşlarım aslında her şey bir amaca yönelik olmalı. Hayat böyle bir şey zaten. Attığınız her adımın amacı vardır. Bir yere ulaşmak için adım atar, bir yere gitmek için yola çıkarsınız. Bunun da amacı aslında doğaya sahip çıkmak, bir yerde, denizlerimize, balıklarımıza sahip çıkmaktır. Bir Kızılderili atasözü var şöyle: ‘son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık tutulduğunda beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak.’ Doğa gidiyor arkadaşlar. Olta balıkçılığının amacı balıklarımızı, denizimizi korumaya yöneliktir. Bu halkın katılımıyla geleneksel olarak devam etmeli. Çünkü doğa gidiyor. Bilim adamları küresel iklim değişikliği kapıda diye uyarıyor. Filipinler’de gördük, tayfunda on binin üstünde insan hayatını kaybetti. Doğa tokadını atmaya başladı. Bugün 24 Kasım, yağmur bugün biraz çiseledi. Bir aydır yağmur yok. Çiftçiler ekin ekemiyor. Meteoroloji tahminlerine göre birkaç gün daha yağmur yok. Üç beş gün sonra 20 günde beklenen yağmur 20 saatte yağacak, şehirlerde sel bekleniyor. Suyumuza sahip çımalıyız. Balığımıza, denizimize, doğamıza, ormanımıza sahip çıkmalıyız. Bunu başkası yapmayacak” dedi.
 
  Dünyada aşırı rant zihniyetinin doğayı tahrip ettiğini belirten Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Bir tarafta termik santraller oluyor, bir tarafta doğayı kirleten bir takım olaylar oluyor. Burada bizim çocuklarımız zehirleniyor, balıklarımız gidiyor. Herkesin bu konuda hassas olması, doğaya sahip çıkması lazım. Yarın çocuklarımıza yaşanacak, sürdürülebilir bir doğa bırakamıyoruz. Bu bizim boynumuzun borcu, bir vebaldir bu. Denizi, balığın ne olduğunu anlatan bu yarışmada büyük balık yakalayamadı kimse. 62 katılımcı var ve balık yok. Dikkat edemezsek küçük balık da tutamayacağız. Bu yarışmayı düzenleyenleri, emeği geçenleri kutluyorum. Rastgele diyorum” diye konuştu.
İskenderun Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek’in, iskele çevresinde balık yuvalarının oluşturulması isteğini hatırlatması üzerine, Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ayşe Bahar Yılmaz, bu konuda çalışmaların sürdüğünü, Bakanlık izninin beklendiğini, yakın zamanda çalışma yapılacağını ifade etti.
Törende, Çukurova Amatör Balıkçılık Denizcilik ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (ÇUBADER) GYK Başkanı Tuluhan Torun, “Bu şehir sizin gibi bir Belediye Başkanı olduğu için çok şanslı” diyerek, derneğin plaketini vererek, anlamlı etkinliğe desteğinden dolayı teşekkür etti.
MKÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç.Dr.Sefa Ayhan Demirhan ve Yrd.Doç.Dr.Aydın Demirci ve öğrencilerin de katıldığı törende, ÇUBADER tarafından ayrıca, Dekan Prof.Dr.Ayşe Bahar Yılmaz’a da plaket verildi.
 
‘Toplumu su ürünleri konusunda bilinçlendirmek amaçlanıyor’
MKÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr.Sefa Ayhan Demirhan da, yaptığı açıklamada, geleneksel olarak düzenlenen yarışmanın; üniversite olarak İskenderun’da gelenekselleşen sosyal bir aktivite kazandırmak, sportif olta balıkçılığına olan ilgiyi arttırmak, topluma sürdürülebilir balıkçılık ve doğanın korunması konusunda bilgi vermek, su ürünleri mühendisliğinde okuyan lisans öğrencilerinin teorik bilgilerini pratiğe dönüştürmek, eğitimlerine katkıda bulunmak amacıyla yapıldığı belirtilerek, “Yarışmanın amaçlarından en önemlisi toplumu su ürünleri konusunda bilgilendirmektir. Çok sağlıklı bir gıda olan su ürünlerinin gelecekte de var olması için balık stoklarının korunması, sürdürülebilir kullanımının sağlanması gerekmektedir. Ancak sürdürülebilirliğin sağlanması ve geliştirilmesi doğal kaynakların yenilenme oranıyla sınırlıdır. Doğal kaynaklar korunarak sürdürülebilir kullanım sağlanabilir. Sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması için ise bilimsel bir yaklaşımla balıkçılık kaynaklarının gözlenmesi, değerlendirilmesi ve buna göre koruma kontrol tedbirlerinin alınması zorunludur. Su ürünleri kaynakları (balıkçılık kaynakları) çeşitli nedenlerle (aşırı avcılık, çevre kirliliği, balıkların üreme boyunun altında avlanması vb.) azalmaktadır” ifadesine yer verdi.
Yarışmada dereceye girenlere ödülleri ve katılımcılara katılım belgeleri törenle verildi ve birlikte hatıra fotoğrafı çekildi.
 
 
 
Olta balıkçılığına talep var ama balık yok videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (1) adet yorum var.
ORHAN ATILGAN 26 Kasım 2013 Salı
BU POLİTİKA ALEM...BİR O KADARDA UCUZ..LÜTUF SANDIĞI ASLİ GÖREVLERİNİ YAPARKEN KENDİNİ ÇOK BAŞARILI BULMUŞ BAŞKAN,BU YÜZDEN BÜYÜK ŞEHİRE ADAYMIŞ.KONFERANSLAR VERİRKEN,GÜZELİM İSKENDERUN KIYISINI NE HALE GETİRDİKLERİNİN FARKINDAMI DEĞİL,YOKSA DİĞERLERİ GİBİ İSKENDERUN HALKINI APTALMI ZANNEDİYOR BİLMEM.YALVARIRIZ BÜYÜK ŞEHİRE ADAY OL..HEM DOĞDUĞUN YERE YAKIN HEMDE İSKENDERUNDAN BİR DAHA ASLA SEÇİLEMEYECEĞİN İÇİN MAHCUP OLMAZSIN..YALVARIRIZ BÜYÜKŞEHİRE ADAY OL!!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet