Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

İnsanlar bilmediğinin düşmanıdır

Alevi toplumunun en büyük bayramı Ğadir Hum, İskenderun Alevi Kültürünü Araştırma Derneği (AKAD) tarafından İskenderun Kapalı Spor Salonu’nda düzenlen

Gündem   A+a-


ĞADIR HUM BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI 8.GÜN HABER by 8gunhaber

 
  Alevi toplumunun en büyük bayramı Ğadir Hum, İskenderun Alevi Kültürünü Araştırma Derneği (AKAD) tarafından İskenderun Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen törenle kutlandı.
 
  Bazı çevrelerin Aleviliği öğrenmek gereği duymadan ötekileştirmek mantığıyla yaklaştıklarını belirten AKAD Başkanı Yenmiş, “Hatta Aleviliğin ne olduğunu öğrenme gereği duymamaktadırlar. Ve bu yüzden hep Alevileri ötekileştirmişlerdir. Çünkü insanlar bilmediğinin düşmanıdır. “ diyerek çok önemli bir mesaj verdi..
 
    İNSANLAR BİLMEDİĞİNİN DÜŞMANIDIR!
 
  “Ğadir Hum ve İslam” temasıyla kutlanan Alevi toplumunun en büyük bayramına ilginin geçtiğimiz yıla oranla daha az olduğu gözlemlenirken, törende yapılan konuşmalarda verilen mesajlar itibariyle oldukça büyük önem arzetti.
 
  CHP Ankara Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Emine Ülker Tarhan, Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu ile CHP Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Osman Tufan, EHDAV’ın Antakya’da düzenlediği programına katıldıkları için gecikmeli olarak İskenderun AKAD’ın programına birlikte geldiler.

 
 
  Arsuz Kaymakamı Fatih Baysal, İskenderun Kaymakam Vekili Abdüzaziz Aydın, İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, programa eşiyle birlikte katılan tek protokol üyesi İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Başar, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ile Ticaret Borsası Genel Sekreteri Engin Vayısoğlu törene katılarak konuşmaları ilgiyle dinlediler.
 
  AKAD İnanç Önderleri Başkanı Araştırmacı Yazar-Şair Şeyh Mahmut Reyhani’nin vatandaşları selamlaması sırasında İskenderun Kapalı Spor Salonu’ndaki herkes ayakta alkışladı.
 
  AKAD Başkanı Nihat Yenmiş’in, Alevi toplumu adına hükümetten taleplerini sıraladığı konuşması büyük alkış topladı. Nihad Yenmiş, “Eşit vatandaşlık haklarının tanınması ile tüm sorunların kendiliğinden çözüleceğini “ söyledi.
 
  Zorunlu Din Derslerinin İslamla çeliştiğini, zira dinde zorlama olamayacağına değinen AKAD Başkanı Yenmiş, “Diyanet İşleri Başkanlığı ya yeniden yapılandırılarak tüm inançları temsil eden özerk bir yapıya kavuşturulmalı veyahut tamamıyla kaldırılmalıdır.” dedi
  Alevi İnanç Önderlerinden Şeyh Mennan Gündüz’ün okuduğu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan “Ğadir hum ve İslam” temalı kutlama töreninde; Ortodoks Hırıstiyan Cemaati adına konuşmayı Can Teymur yaparken, İskenderun Kaymakam Vekili Abdülaziz Aydın, Can Teymur’un anlamlı konuşmasının üzerine söyleyecek fazla bir şey olmadığını ifade ederken, nezaketen hazırladığı konuşmasını yaptı.
İnanç Önderi Davut TÜMKAYA;”Gadir Biati”’nı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan YALÇINKAYA “ Alevi Çalış tayların Aleviliği” Konusunu,Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Arş.Gör.Hakan Mertcan ”Tarihte Arap Alevileri “Konusunu aktardılar.
Alevi Kültürünü Araştırma Derneği Başkanı Nihad Yenmiş Konferansın açılış konuşmasında günün anlamını açıklayarak şunları söyledi: “ Bu gün, Hicri aylardan Zilhicci ayının 18.gününe denk gelen Gadir Biatı ile Hz.Muhammed’in Hz.Ali’iyi vasi, vel, i tayin ettiği gündür. Bugün İnsanlık tarihi, dinler tarihi ve en önemlisi, İslam tarihi ve biz Aleviler açısından çok önemli bir gündür. Bugün İslam’ın tamama erdiği, velayetin Hz. Ali’ye verildiği ve müstakim yolun ilan edildiği gündür. Bugün İslam tarihinin ve dolaysıyla tüm insanlık tarihinin seyrini değiştirecek olayın yaşandığı gündür. Bu gün hak ve batılın, doğru ile yanlışın seçildiği gündür. Bugün “Bayram” günüdür. Gadir Hum Bayramı’nın hepimize kutlu olmasını diliyorum.”dedi.
 
  Nihat Yenmiş, “ Aleviliğin ne olduğu bağnazların dilinden insanlığa aktarılırken İslam dışı, müşriklik olarak sapkın bir mezhep olarak tanıtıldı. Bu yüzden asırların yetiştirdiği Müslümanlar Aleviliği tanımadan ölüp gittiler. Yeni nesiller de aynı anlayışların hakim ve baskıcı yaptırımlarıyla karşı karşıya olduğundan Aleviliği tanımadan yaşamakta, hatta Aleviliğin ne olduğunu öğrenme gereği duymamaktadırlar. Ve bu yüzden hep Alevileri ötekileştirmişlerdir. Çünkü insanlar bilmediğinin düşmanıdır.
 
  . Aleviliği Ali’yi sevmek olarak algılayarak hafife almak, tek kelimeyle cahilliktir. Bugün yapılmak istenen Aleviliğin Ali sevgisine indirgenerek İslam dışı gösterilme çabasıdır. Oysa Alevilik; Gadir Biatı ile Hz.Peygamberin işaretine uyarak Ali Velayetini kabullenmek . Dolayısıyla; Allah’ı bilmektir, Peygamberi bilmektir, Kur’an-ı Kerim’in emir ve buyruklarını kabullenmektir, kula kulluğu ret etmektir, insanlar arasında ayrım yapmamaktır, insanları insan oldukları için sevmekti, emeğe saygıdır, özgürlükleri sağlamak, savunmak ve korumaktır. Alevilik insanlarda din, ırk, dil, cinsiyet ayrımı yapmadan herkesi eşit görmektir. Alevilik adaleti mülkün temeli olarak görmektir. Alevilik çocukları bizden sonraki nesiller için yetiştirmektir. Mazlumun yanında zalime karşı çıkmaktır. Alevilik ışıktır karanlıkları delerek çıkan. Kısacası Alevilik İslam’ın özü, ta kendisidir. Biz bunu böyle kabul ediyor , böyle biliyoruz” diyerek sözlerini sürdürdü.
 
 
 
 

 
İnsanlar bilmediğinin düşmanıdır videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar