Skip Navigation Links

Bayram Sonrası Erken Terhis Bekleyenlere Kötü Haber !

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, askerlik süresinin 1 Ocak 2014'ten itibaren 15 aydan 12 aya indirildiğini açıkladı.

Gündem   A+a-

Başbakanlık Merkez Bina'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu yaklaşık 6 saat 45 dakika sürdü. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, askerlik süresi konusunun Bakanlar Kurulunda görüşüldüğünü belirtti.

 

"15 AYDAN 12 AYA İNDİRİLMESİ KARARLAŞTIRILMIŞTIR"

 

Milli Savunma Bakanlığı ve ona bilgi sunan Genelkurmay Başkanlığının taleplerinin, askerlikle ilgili ihtiyaçların dikkate alındığını ifade eden Arınç, bu konun medyada geniş yer bulduğunu da söyledi. Genelkurmay Başkanlığının askerlik süresinin 12 aya indirilmesiyle ilgili tarihin 1 Mart 2014'te başlamasının daha uygun olacağına ilişkin görüşünün medyaya yansıdığını aktardı.

Biz askerlik süresiyle ilgili, askerliğe yönelik tüm ihtiyaçların giderilmesiyle ilgili doğrudan sorumlu bulunan Genelkurmay Başkanlığının taleplerini ve isteklerini aldıklarını söyleyen Arınç, "Ama siyasi kararın verilmesi ve sonunda bir sorumluluk üstlenecek olan hükümetin kararının belirlenmesinde elbette siyasi kararımız kanunsa kanun şeklinde, Bakanlar Kurulu kararıysa Bakanlar Kurulu kararıyla belirleniyor. Bakanlar Kurulumuz konu üzerindeki görüşmelerini yaptı, mevcutları gördü, celpte alınması gerekli askerlik miktarına baktı.

Genelkurmay Başkanlığımızın kendi içerisindeki yapılanmalarında faal askerlik hizmetini şu anda yapmayan ama onların da katılımıyla kapatılabilecek bir imkan da ortaya çıktığı görüldü ve hükümetimiz Bakanlar Kurulu kararını imzaladı.

Bu imzaladığımız kararname şudur; Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleriyle Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında 1111 sayılı Askerlik Kanunu'na tabi yükümlülerin muvazzaf askerlik süresinin 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, silah altındaki yükümlülükleri de kapsayacak şekilde, erbaş ve erler için 15 aydan 12 aya indirilmesi kararlaştırılmıştır" açıklamasını yaptı.

 

12 AYINI DOLDURANLAR TERHİS EDİLECEK

 

Konunun tartışıldığı şekliyle mart veya şubat ayı değil 1 Ocak 2014'ten geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe gireceğini söyledi. "Bunun bir kısa özeti de şudur" diyen Arınç şöyle devam etti: "1 Ocak 2014'te 12 ayını doldurmuş olanlar terhis edilecektir. 12 ayı doldurmamış olanlar da 12 ayın doldurulmasıyla birlikte 1 Ocak 2014'ten sonra terhis edilmiş olabileceklerdir. Dolayısıyla kayıtlara da baktığımızda ilk askerlik süresinin kısaltılmasını 2003 olarak görüyoruz. 2003'ün ilk 6 ayı içerisinde Bakanlar Kurulu kararıyla kanunun Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiyi kullanmak suretiyle uzun süreli askerlik 18 aydan 15 aya indirilmişti. 10 yıl bu şekilde devam etti. Şimdi biz onu 12 aya indirmiş bulunuyoruz. Yedek subaylar için 12 aylık süre, kısa süreli askerlik yapanlar için 6 aylık süre uygulamasına devam edilecektir. Bu konu üzerinde tartışma yapılmasını, spekülasyonlar yapılmasını uygun görmüyoruz. Bu bir arz ve talep meselesidir, ihtiyaç meselesidir. Hükümetimiz 2014'ün Mart ayı olarak planlanmış olan birtakım ihtiyaçların, 2 ay daha öncesinden de giderilebileceği konusunda bir görüş birliğine varmıştır. 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle askerlik süresi 12 ay olarak belirlenmiştir."

 

Başbakan Erdoğan'ın 30 Eylül'de açıkladığı demokratikleşme paketiyle ilgili düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirten Arınç, seçim sistemi konusundaki düzenleme haricindeki bütün değişikliklerin Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını ve peyderpey TBMM'ye görüşülmek üzere gönderileceğini sözlerini ekledi.


Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet