Skip Navigation Links

76 Yıldır Annesini Bekliyor !

76 yıllık bekleyişin hikâyesi belgesel oldu

Yaşam   A+a-

Altın Portakal Film Festivali’nde finale kalan belgesellerden biri de ‘Misafir’. Belgeselde Mardin’de 76 yıldır annesinin yolunu gözleyen Cercis Kaptan’ın hayatı anlatılıyor. Yönetmen Haydar Demirtaş, çekimler sırasında Bahe’nin kız kardeşini Suriye’de bulduklarını söylüyor.
 
 
‘Bahe’ ismiyle tanınan Cercis Kaptan Mardinli bir Süryani. 76 yıl önce annesi onu ‘Bu manastırda bekle, seni almaya geleceğim” diyerek Mardin’de Deyrul Zafaran Manastırı’na bırakmış.
 
Bahe, o günden beri manastırda annesinin yolunu gözlüyor. Bahe bir taraftan da manastırda bahçıvanlık yapıyor. Kaptan’ın hayat hikâyesi 28 yaşındaki Mardinli yönetmen Haydar Demirtaş’ın dikkatini çekmiş ve belgesel olarak çekmeye karar vermiş.
 
Demirtaş’ın çektiği 30 dakikalık ‘Misafir’ adlı belgesel, bu yıl 50’ncisi düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde finale kaldı. Yönetmen, filmin finale kalmasını 75 yıldır annesini bekleyen ve aradan geçen zaman zarfında Manastır’dan ayrılmayıp orada çalışmış Bahe’nin hayat hikâyesini konu almasına bağlıyor.
 
 
Yönetmen Demirtaş, annesinin Bahe’yi 11 yaşındayken ekonomik sıkıntılardan dolayı manastıra bıraktığını söylüyor. Demirtaş, “Annesi iki kız kardeşi ile birlikte Suriye’ye gitmek zorunda kalıyor. Ve ona ‘Bu manastırda bekle, seni almaya geleceğim’ dedikten sonra gidiyor. Belgesel, Bahe’nin o günden bugüne 76 yıl boyunca manastırda büyük bir özlem ve umutla annesini beklemesini anlatıyor.” diyor. Belgeselde Süryanilerin kültürüne, diline, tarihine de yer verdiklerini dile getiren Demirtaş, “Çekimlerde Bahe’nin 76 yıl önce ayrılmak zorunda kaldığı kız kardeşinin izini sürerek kendisiyle Suriye’de görüştük. Belgeselde Suriye’de ziyaret ettiğimiz Bahe’nin kız kardeşinin kardeşine olan özlemi de var. Dolayısıyla emek verdiğimiz belgesel filmimizin Antalya Film Festivali Belgesel Film kategorisinde finale kalmış olması bile bizler için gurur vesilesidir.” ifadelerini kullanıyor. Altın Portakal Film Festivali, ‘Misafir’in son durağı değil. Demirtaş, belgeselin Cannes Film Festivali, Diyarbakır’da düzenlenen Uluslararası Filmamed Belgesel Film Festivali, Documentarist Uluslararası Belgesel Film Günleri, İtalya’da Uluslararası Della Lessinia Film Festivali’nde gösterime sunulacağını belirtiyor.
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet