Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Sabır En Büyük Cesarettir!

İskenderun Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek,basın toplantısı düzenledi.

Gündem   A+a-


YUSUF CİVELEK BASINLA KAHVALTIDA BULUŞTU 8... ile 8gunhaber

 

 İskenderun Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek:

 Sabır En Büyük Cesarettir!

 

 İskenderun Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek,basın toplantısı düzenledi.

 

 Belediye Briç Kulübü’nde düzenlenen toplantıda konuşan Civelek, basının sorularını da yanıtladı.

 

 Genel olarak altyapı çalışmalarının ve özellikle İskenderun için su çalışmasının hayati önemde olduğunu belirten Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.civelek, “Fransızlar döneminden bu yana İskenderun’un sıkıntılarının başında su sorunu geliyordu. Göreve başladığımızın ikinci haftasında, su sorununu ele aldım. Daha önce yapılmış proje vardı. Fakat bu proje yetersiz ve uygulaması zor olan projeydi. İller Bankasıyla görüştük, ikna ettik. Şartname hazırladık. Türkiye’nin en şeffaf ihalesini gerçekleştirdik. 24 firma katıldı. İskenderun halkının çıkarına en uygun sözleşme bedeliyle sözleşmeyi imzaladık ve çalışmalara başladık. Eski şebeke kevgir gibi olmuştu. Hepinizin bildiği gibi yüzde 70’ten fazla su kayıpları, ayda 200’den fazla su patlaklarıyla uğraşıyorduk. Eski şebeke İskenderun’a ve belediyeye çok pahalıya patlıyordu. Sözleşmeye göre 2014 yılının sonunda tamamlanacaktı. Eski şebekede neyin nerden geçtiği belli değildi. Eski sistemden çıkmak ve bir an önce kurtulmak gerekiyordu. Ekip sayısı arttırıldı, işi hızlandırdık” dedi.

 Altyapı sorununun bütün Türkiye’nin sorunu olduğunu belirten Civelek, 2006 yılında İskenderun’da yaşanan sel felaketini anımsatarak, drenaj kanalları yapıldığını, drenaj kanalının ikinci bölümünün yapımının sürdüğünü ve kısa sürede tamamlanacağı söyledi.

 

 Asfaltın tekrar kırılmaması amacıyla yapılan görüşmeler sonucunda doğalgaz çalışmasının hızlandırıldığını belirterek, doğalgaz yetkililerinin anlayışına teşekkür eden Başkan, “Yönetim kurulu karar aldı İskenderun merkezini bitirmeye karar verdiler. Son derece hızlı gidiyorlar ve su da olduğu gibi her yere branşman çekerek gidiyor. Elektrik için Tedaşla görüştük. 10 milyon lira civarında ancak para ayırdılar. İskenderun’da sürekli elektrik kesiliyordu. Ana hatları döşüyorlar. Elekrik kesilmesinde yaklaşık yüzde 80 iyileştirme yapmış olacak. Her üç-dört günde bir koordinasyon toplantısı yapıyoruz. Su, doğalgaz, elektrik şebekesi ve drenaj kanalı bitmiş yerleri asfaltlıyoruz” dedi.

 

 Tayfur Sökmen Bulvarında su, doğalgaz ve elektrik şebeke çalışmasının tamamlandığını, branşman bağlantısı bitmediğini, ancak işlek bir yol olması nedeniyle buranın asfaltlanacağını anlatan Başkan, Tayfur Sökmen Bulvarının mecburen asfaltlanmasına rağmen branşman nedeniyle kazılmak zorunda kalınabileceğini ifade etti.

 

 Başkan, “Burası bir ay daha sürecek. Çok toz oluyor. Mecburen asfaltlayacağız. Tayfur Sökmen Bulvarı ve böyle bir iki yer daha var asfaltlayacağız” dedi.

 

 Civelek, kentimizde otellere ihtiyaç olduğunu yineledi.

 

 Su çalışması için Belediyenin 130 milyon lira ödeyeceğini, bu ödemenin başladığını, vatandaşın ödeyeceği 520 lira bağlantı ücretinin 24 ay taksitlendirildiğini belirten Başkan Civelek, su şebekesindeki yeni sistemle vatandaşın elektrikten tasarruf edeceğini, su bedelinin göreve başlandığında yarıya indirildiğini ve bugüne kadar hiç zam yapılmadığını anımsattı.

 

 Mali Hizmetler Müdürü Halim Öztaş konuyla ilgili verdiği bilgide, belediye olarak harcamalara vatandaştan katılım payı alınmadığını belirterek, “2464 sayılı belediye gelirleri kanununda belediyelerin içmesuyu konusunda yaptıkları harcamaların tamamını hane sayısına bölerek tahsil edebilir. Harcamalar 130 milyon lira, hane sayısına bölersek abone sayısı 50 bin civarındadır. Aldığmız parayla harcadığımız paranın tamamını almadık.” dedi.

 

 Altyapı çalışmasının plan ve programlı yapıldığını anlatan Başkan, “İskenderun son nefesindeydi. Mecburen biz işi hızlandırdık. İtfaiye sürekli suluyor. Bin küsür km yol kazılmış. Bu işin önemi her geçen yıl daha artacak ve takdir görecektir. İskenderun birçok kentin imrendiği kent olacaktır” diye konuştu.

 

 Soru üzerine, kentsel dönüşümün sosyal amaçlı yapılması gerektiğini vurgulayan Başkan, “İmar planı ada bazında yapıldı, yeşil alanlar arttırıldı, kentsel dönüşüm bölgeleri oldu ve bazı yerde 18 uygulamaları yapılacak. Vatandaşı yanlış bigilendirmeler var. Kentsel dönüşümde enkaz bedeli ödenecek, evi yapılana kadar kira bedeli ödenecek. Vatandaşa bulunduğu mahallede bir daire verilecek. Herkesle birebir sosyal çalışma yapılacak, karşılıklı uzlaşmaya varılacak. Önce plan yapacaksınız” diye konuştu.

 

 Elektrik şebekesinin 38 yaşında olduğunu, zamanla klima kullanımının arttığını anlatan Başkan, “Dört mahallenin drenaj kanalını yapmak için kazdık. Altta dört tane gerilim hattı çıktı. Tedaş’ın haberi yok. Çünkü 70’li yıllarda yapılmış. Aşağıda ne var ne tedaş ne belediye bilmiyor unutulmuş projede kalmamış. Biz bunların hepsini şimdi yeniliyoruz” dedi.

 

 

 

 
Sabır En Büyük Cesarettir! videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (1) adet yorum var.
KEMAL 15 Eylül 2013 Pazar
YUSUFLA EMİN İKİLİSİNİN GİTMESİNİ SABIRLA BEKLİYORUM. GÜLE GÜLE
son gelişmeler
öne çıkanlar