Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

İlk Zil ile Hayata İlk Adım

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Uzm. Klnk. Psk. Gamze Uygun

Gündem   A+a-

 

İlk Zil ile Hayata İlk Adım

 Bu yıl pek çok çocuk okul ziliyle ilk kez tanışacak. Uzun yıllar boyunca devam edecek eğitim hayatının bu ilk adımı hem çocuk hem aile hem de okuldaki öğretmenler için sanıldığı kadar kolay bir süreç değil.

 Çocuklar için; kaygının, korkunun, heyecanın, merakın ve mutluluğun bir arada yaşandığı o ilk gün. Ailenin, evin sıcak koruyucu ve güvenli ortamından uzaklaşıp, yaşamın gerçekliğine atılan ilk adımıdır okula başlamak.

 Okula yeni başlayacak çocuğun aklından yüzlerce soru geçer ve her biri de onu korkutur; “Ya tuvaletim gelirse? Ya acıkırsam? Şimdi anne ve babam bırakıp gidince ne zaman gelip alacaklar? Zorlandığım zaman bana kim yardım edecek?...”

 Peki, ebeveynler olarak okula başlayacak olan çocuklarımıza bu süreçte nasıl yardımcı olmalıyız?

 Çocuğun; okulda neler olacağına dair sorularında; net, anlaşılır açıklamalar yapılmalıdır. Bu yaşadığı duyguların ne kadar normal olduğu, diğer çocukların da, kendisiyle aynı duygular içinde olduğu çocuğa anlatılmalıdır. Kendi yaşadıklarımızdan ya da bildiğimiz olaylardan örnekler anlatılmalı, bu karmaşık gibi görünen durumu olağan bir hale getirerek çocuk rahatlatılmalıdır. Bununla birlikte kendi yaşadığımız heyecan da çocuğumuzla paylaşmalı fakat yoğun yaşanılan kaygı ve korkular varsa, hem sözel hem beden diliyle çocuğa yansıtılmamalıdır.

 Çocuğunuza okula başladığı için duyduğunuz mutluluğu ve gururu, samimi, cesaretlendirici ve güven veren bir şekilde mutlaka aktarın. Okulda yalnız olmayacağını ve sizin onu, okul bitiminde bekleyeceğinizi belirtin. Bu; çocuğun güvende olduğunu, ailesinin, onu yalnız bırakmadığını, okulun korkunç bir yer olmadığını hissetmesini sağlar. Belki 1-2 gün uyumunu kolaylaştırmanız için okulda bulunabilirsiniz. Ancak, daha fazlası çocuğun uyumunu güçleştirecektir. Her tenefüste, ders aralarında ilgilenilmesi, istediği zaman okuldan çıkabileceği veya ailesinin onu okuldan alabileceği duygusunu yaratır. Bu da; sosyalleşmesi, anne-babasından bağımsız, sorunları ile baş etmeyi öğrenmesi, problem çözme becerisini geliştirerek kullanması gereken çocuğun, bağımlılıktan kurtulamamasına, büyüyememesine yol açar.

 Özellikle anneye karşı bağımlılığını hafifletemeyen, özerkleşememiş çocuklarda okul korkusu gelişebilmektedir. Okul korkusu; okula gitmek istememe, baş ağrısı, karın ağrısı, kusma, isteksizlik, ilgisizlik, halsizlik, sinirlilik hali, dirençle görülebilir.Erken belirlenen okul korkusu; profesyonel (uzman psikolog) yardımla ileride, başka psikolojik soruna yol açmadan çözümlenebilir.

 

 

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar