Skip Navigation Links

Büyükşehir’de Dengeler Altüst Olabilir!

Anayasa Mahkemesinin önündeki ktitik dosya, 2014 Mart ayında yapılacak yerel seçimleri de yakından etkileyecek.

Gündem   A+a-

 

 Büyükşehir’de Dengeler Altüst Olabilir!

 Anayasa Mahkemesinin önündeki ktitik dosya, 2014 Mart ayında yapılacak yerel seçimleri de yakından etkileyecek. Yeni Büyükşehirler ve ilçeler kurulması, bazı belediyelerin kapatılması, bazı mahallelerin de başka ilçelere bağlanmasına yönelik yasa için açılan iptal davası Anayasa Mahkemesince karara bağlayacak.

 Anayasa Mahkemesi’nin yakında karara bağlaması beklenen Büyükşehir iptal davasında bir çok olasılık gündemde. Bu durumda büyükşehiri kökten iptalinden tutun da, belde belediyeler varlığını sürdürebilir. Arsuz ilçesine bağlanan Karaağaç ve Nardüzü’nün İskenderun’a bağlanması, Antakya’dan koparılıp Defne’ye bağlanan Armutlu ve Elektrik mahalleri de yeniden Antakya’ya bağlanabilir. Aslında bir çok olasılığın söz konusu olabileceği iptal davasında Anayasa mahkemesinin kısmi veya genel bir karar vermesi söz konusu olunca, hiç kimse bu konuya bir yorum getiremiyor.

 

 CHP’nin 31 Ocak 2013 günü yaptığı iptal başvurusu, Anayasa Mahkemesi tarafından aradan 8 ay geçmesine rağmen henüz ele alınmadı. Mahkemenin Yüksek Seçim Kurulunun yerel seçimlerle ilgili takvimi açıklamadan önce, başvuruyu karara bağlaması bekleniyor. Olası bir iptal kararı özellikle Şişli ve Yenimahalle ilçe belediye başkanlığı seçimlerini etkileyecek, seçmen dengeleri değişecek.

 

 Kapatılması öngörülen belediyeler de yeniden seçim hakkı kazanacak.

 

 Yasa ile Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van, Büyükşehir belediyesi oldu. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun Büyükşehira bağlı ilçelerin mülki sınırlarındaki belde belediyelerinin tüzel kişiliği de sona erdi.

 

 

 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet