Skip Navigation Links

ABD saldırırsa Suriye yanıt gecikmeyecek dedi

ABD’nin Suriye’ye müdahalenin tüm Ortadoğu’yu ateşe atacağını açıklayan Suriye.

Dünya   A+a-

Suriye Enformasyon Bakanı Umran El Zubi, “Saldırıya saldırıyla yanıt verilecek” dedi.
 
Rusya’nın Sesi’nin haberine göre, El Zubi, “Terörle mücadele bahanesi arkasına saklanamayacaklar. Suriye’ye saldırmak, geziye çıkmaya benzemez. Saldırıya saldırıyla yanıt verilecek. Sonuçta tüm Ortadoğu ateşe bürünecek” sözlerine yer verdi.
 
Suriye Enformasyon Bakanı, “Suriye ordusu kimyasal silah kullanmadı ve hükümet BM denetçileriyle tam bir işbirliği yapacak” diye kaydetti.
 
El Zubi, Suriye silahlı kuvvetlerin, Şam’ın Cubare kasabasında Suudi Arabistan yapımı kimyasal madde içeren çok sayıda plastik konteynerin bulunduğu depoyu ele geçirdiğini söyledi.
 
 
İRAN'DAN ABD'YE: "KIRMIZI ÇİRGİLERİ AŞMAYIN"
 
İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Mesut Cezayeri, Suriye konusunda kırmızı çizgilerin aşılmaması konusunda Washington yönetimini uyardı.
 
ABD’li bazı yetkililerin Suriye’ye yönelik askeri seçeneğinin dillendirilmesine tepki gösteren İranlı komutan, “ABD, Suriye cephesindeki kırmızı çizgilerin sınırını biliyor. Bu çizgilerin açılması Beyaz Saray için ağır sonuçlar doğurur” uyarısında bulundu.
 
Batı medyasının Suriye’ye yönelik yaptığı kötü propagandaların Şam yönetiminin düşmanlarına karşı elde ettiği başarıdan kaynaklandığını söyleyen İranlı komutan, “Suriye direnişi, emperyalist cephenin yenemeyeceği bir konuma gelmiştir ”açıklamasında bulundu.
 
Dün de İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Irakçi, Suriye’ye askeri müdahale konusunda kullanılan ifadelerin “kışkırtıcı” olduğunu söyleyerek, ABD’ye uyarıda bulunmuştu.
 
SURİYE YÖNETİMİ KİMYASAL SİLAH KULLANMADIĞINA DAİR GÜVENCE VERDİ
 
Öte yandan İran Dişişleri Bakanı Muhammet Cevad Zarif, İtalyan mevkidaşıyla yaptığı telefon görüşmesinde, Suriye’nin kimyasal silah kullanmadığa dair kendilerine güvence verdiğini söyledi.
 
Zarif, “Suriye yönetimiyle yakın temas içindeyiz. Suriye hükümeti, insanlık karşıtı bu silahların kullanmadığına dair bize güvence verdi ve konuyu inceleyecek Birleşmiş Milletler uzmanlarıyla bu konuda işbirliği yapacağını bildirdi” diye konuştu.
 
NETANYAHU: "GEREKİRSE ELLER TETİĞE DE GİDER"
 
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Suriye’deki gelişmeleri yakından izlediklerini ve eğer gerekirse parmağın “tetikte” olacağını söyledi.
 
Suriye’deki durumun devam edemeyeceğini belirten Netanyahu, dünyadaki en tehlikeli rejimlerin en tehlikeli silahlara sahip olmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.
 
Bugünkü açıklamasında, “Suriye’deki korkunç trajedi ve suç sona ermelidir” diyen Netanyahu, ülkede olan biteni yakından izlediklerini söyleyerek, “Gerekirse ellerin tetiğe gideceğini” vurguladı.
 
“Kalbimiz acımasızca katledilen kadın, çocuk, bebek ve vatandaşlarla” mesajı veren İsrailli lider, bu durumun kendilerini 3 sonuca ittiğini açıkladı:
 
Netanyahu, “İlk olarak, bu durum devam edemez. İki; dünyadaki en tehlikeli rejimler en tehlikeli silahlara sahip olamaz. Ve son olarak; ‘Biz kendimizi düşünmezsek, bizi kim düşünsün?’ diye bir sözümüz var. Bu durum sona ermeli. Gerekirse, parmağımız tetikte de olacaktır” diye konuştu.
 
Netanyahu sözlerini, “İsrail, zarar vermak isteyenlerin karşısında kendini nasıl koruyacağını bilir ve bilmeye de devam edecek” şeklinde bitirdi.
 
ABD: "TÜM OLASILIKLAR İÇİN HAZIRIZ"
 
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Suriye'deki krizin derinleşmesiyle ilgili olarak, ABD'nin "tüm olasılıklar için hazırlandığını" söyledi.
 
"ABD'nin doğu Akdeniz'deki askeri varlığını güçlendirdiğine" ilişkin iddialar üzerine, Malezya'ya yaptığı ziyaret sırasında gazetecilere açıklamada bulunan Hagel, bakanlığının ABD Başkanı Barack Obama'nın talebi üzerine "olası faaliyetleri" değerlendirdiğini açıkladı.
 
Hagel, Başkan Barack Obama'nın ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan "Suriye için askeri seçenekler" hazırlanmalarını istediğini, bu seçeneklerin, "birliklerin ve varlıkların konumlandırılmasını da gerektirdiğini" belirtti. Suriye'de kimyasal silah kullanıldığının bildirilmesi konusunda, ABD'nin uluslararası toplumla birlikte Suriye'de "tam olarak ne olduğunu" belirlemeye çalıştığını ifade eden Hagel, "Hala bunu değerlendiriyoruz" ifadesini kullandı.
 
Hagel, Suriye'de "yeni bir saldırı" olasılığı dikkate alınarak, bu konudaki belirlemelerin süratle yapılması gerektiğine de işaret etti.

Haber Kaynağı: Milliyet.com.tr
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet