Skip Navigation Links

İlk Değildi, Son da Olmayacak

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İskenderun Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, 16-18 Kasım arası İskenderun'u enerjisiz bırakan arızanın şeh

Gündem   A+a-

 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İskenderun Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, 16–18 Kasım arası İskenderun’u enerjisiz bırakan arızanın şehri her yönden çökerttiği belirtildi.
Arızanın oluştuğu bölgenin, şehir merkezini komple besleyen ana besleme kabloları olduğunu ve tesisin 33 yıllık olup, daha önce de birçok arızaya uğradığını açıklayan EMO İskenderun Şube Başkanı Çulha, “Bu tesislerin İskenderun’un yükünü kaldıramayacağını ve ağır yük altında ömrünü tamamladığını göstermektedir” dedi.
EMO İskenderun Şubesi tarafından yapılan açıklama şöyle: “Son yaşanan kesinti ve arıza gidermenin uzun sürmesi, İskenderun’da elektrik yatırımlarının uzun süredir ihmal edildiğini gözler önüne sermektedir. Hızla gelişen İskenderun’un sanayi ve göç alarak çoğalan konutların gereksinimi olan elektriği bu ihmalle karşılanamaz hale gelmiştir.
Bu ihmale zemin hazırlayan nedenlerin başında kamu hizmeti vermek için kurulmuş olan TEDAŞ’ın bu anlayıştan uzaklaştırılarak özelleştirme çalışmaları adı altında kar amaçlı şirkete dönüştürülmesi ve buna bağlı olarak yatırımlardan ve personel alımlarından uzaklaşmasını sayabiliriz. Dağıtım şirketlerinin bir kısmı özelleştirildi bir kısmı ihalesi yapılmış durumda. İskenderun’u da kapsayan Toroslar EDAŞ’ta ihalesi yapılmış sonuç belirsizlik arz etmektedir. Özelleştirme safhasında yaşanan personel sorunları nedeniyle kuruma yeterlilik gösteren personel alma yerine, en ucuz fiyatı veren taşerondan hizmet alma eğilimi yetersiz bakımlara ve yetersiz hizmete sebep olmaktadır. Tüm bunların öncesinde İskenderun’un eski dağıtım şebekelerinin bir türlü yenilenmemesi ve Hatay’ a ayrılan ödeneklerden İskenderun un büyümesine paralel pay ayrılmaması, bu tip arızaları mevsim gözetmeksizin daha da arttıracaktır.
21. yüzyıl dünyasında artık elektrik kullanmak bir lüks olmaktan çıkmış, hava, su gibi temel ihtiyaçlardandır. Hastalık haline gelen İskenderun’un elektrik kesintilerine kesin çözüm gerekmektedir. Bu hastalık, pansuman edilerek tedavi edilemez.
Bunun için kesin çözümler İskenderun’un gelişimine paralel olarak, acil yatırım yapılması gerekir. Şehri besleyen Akçay’daki merkeze alternatif olarak, yapımı TEİAŞ tarafından tamamlanarak devreye alınan Şekere trafo merkezinin İskenderun ile irtibatının ivedilikle tamamlanması, mevcut dağıtım şebekesinin yer altına alınarak yenilenmesi, ilave trafo tesisi ve dağıtım tesisi yapılması ve mevcutların modernize edilmesi gerekmektedir.
Kamuoyunun ve yetkililerin dikkatini, Türkiye’ de İskenderun ölçeğinde hiçbir yerleşim biriminde bu ölçüde elektrik problemi yaşanmadığına çekmek isteriz”
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet