Skip Navigation Links

O,kemanıyla dereceye girdi

Hatay’ın İskenderun İlçesinde marangozlukla geçimini sağlarken keman yapımına merak saran ve kendini geliştiren ahşap ustası İsmail Kaya yaptığı el ya

Magazin   A+a-


İSKENDERUNLU KEMAN İMALATÇISI İSMAİL KAYA 8.GÜN... ile 8gunhaber
 
  Hatay’ın İskenderun İlçesinde marangozlukla geçimini sağlarken keman yapımına merak saran ve kendini geliştiren ahşap ustası İsmail Kaya yaptığı el yapımı kemanıyla İtalya’nın Cremona şehrinde düzenlenen uluslararası yarışmada iki dalda derece girdi.
 
 
  İskenderun Sanayi Sitesi’nde marangoz atölyesinin bir bölümünü keman, çello, bağlama ve gitar yapımı için ayıran İsmail Kaya ekmeğini marangozlukla kazanıp, kazandığını da enstrüman imalatını geliştirmek için kullanıyor. Keman yapımıyla başladığı çalışmalarını her geçen gün geliştiren, Türkiye’nin bu dalda eğitim veren Üniversiteleri, ustalarıyla temas kurarak kendi el becerisini üst seviyelere yükseltmeyi başaran İsmail Kaya, aynı zamanda marangozluk, mutfak dolabı, masa sandalye gibi mobilya işlerini de birlikte yürütüyor.
 
  Dünya’da kemanın çıkış yeri olarak bilinen İtalya’nın Cromona kentinde bu yıl 7.’si düzenlenen geleneksel keman yapımı yarışmasına katılmaya karar veren İskenderunlu İsmail Kaya iki ayda üretimini gerçekleştirdiği serbest İtalyan tarzı kemanıyla yarışmaya katıldı.
 
 
  Dünyanın dört bir yanından keman ustalarının eser gönderdiği yarışmaya kendini sınamak, konumunu öğrenmek için katıldığını ifade eden İsmail Kaya “Keman otoriteleri tarafından prestij olarak kabul edilen yarışmaya 93 yarışmacı eser gönderdi. Beş ülkeden işinde uzman dünyanın kabul ettiği beş jüri eserleri tek tek inceleyip, kriterlerine göre değerlendirdi. Çok ünlü müzisyenlerin, ustaların katıldığı yarışmada önce 66 yarışmacı elendi. 27 yarışmacı arsında benim kemanım 9. Olarak ilk ona girdi. Benim için çok büyük bir sürpriz oldu. Mutluluğumun tarifi güç” dedi.
 
 
  Yarışmanın profesyonel, serbest çalışma ve genç üyeler dalı olmak üzere 3 ayrı kategoride yapıldığını aktaran İsmail Kaya “Keman kendi kategorisinde 9. Oldu, ayrıca Milano Senfoni orkestrasının ses sınavına tabi tutuldu ve orda da 12 keman arasında ilk 3’e girdi. Eğer yanılmıyorsam bu başarı Türkiye’de ilk ve tek olma özelliği taşıyor. Bu arada kemanım yarışma etkinlikleri kapsamında düzenlenen gala gecesinde Milano Senfoni Orkestrası tarafından yarışmaya katılan ve derece alan üç keman, bir vole, bir volensel kullanılarak mini konser verildi. Benim yapmış olduğum kemanın ödülün ardından burada çalınması benim için ayrı bir gurur kaynağı oldu” diye konuştu.
 
 
  Yarışmanın sonucu internet sitelerinde yayınlandığında çok sevindiğini, isim ve şehir yanlış yazıldığını görünce isminin İsmail Kaya, yaşadığı şehrin de İskenderun olarak değiştirdiğini kaydeden ahşap ustası İsmail Kaya, ödül olan kemanı ile birlikte kendisine bir madalya, bir de sertifika gönderildiğini ifade etti.
 
 
  Kemanı yarışmaya gönderip göndermeme konusunda tereddüt yaşadığını da sözlerine ekleyen ahşap ustası İsmail Kaya “Bayağı karar vermekte zorlandım. Sonra bu yarışmaya girmem gerektiğine karar verdim ve kemanı yarışmaya gönderdim. Çevremdeki insanlar beni bu cesaretimden dolayı kutladılar. Kemanı gönderdim ve dereceye girdim. Müthiş duygular içerisindeyim. Şimdi ki hedefim ise profesyoneller kategorisinde keman yarışmasına katılmak ve Türkiye’yi, özellikle de İskenderun’unun adını daha da ileri taşımak istiyorum.” diye konuştu.
 
 

O,kemanıyla dereceye girdi videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (1) adet yorum var.
HÜLYA TÜRKMEN GÖKPINAR 26 Temmuz 2013 Cuma
tebrik ederim başarılarının devamını dilerim
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet