Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

OSB sanayicilerimizi Borsa İstanbul ile buluşturdu

İskenderun Organize Sanayi Bölgesi, sanayicilerimizi Borsa İstanbul ile buluşturdu.

Ekonomi   A+a-


İSKENDERUN OSB BORSA İSTANBUL 8GUN HABER ile 8gunhaber
 
 
   OSB sanayicilerimizi Borsa İstanbul ile buluşturdu
 
  Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine yakalayabilmesi için üretim ve üretimi artırmak amacıyla yatırım yapması gerektiğini belirterek, “Bunun için mutlaka ve mutlaka sermaye piyasalarından istifade etmek zorundayız” dedi.
 
  İskenderun Organize Sanayi Bölgesi, sanayicilerimizi Borsa İstanbul ile buluşturdu.
 
  Türkiye’nin önümüzdeki yıllardaki hedeflerine ulaşması için halka arz’ın öneminin masaya yatırıldığı toplantıya katılım yoğun oldu.
 
  OSB konferans salonunda gerçekleştirilen toplantı, saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

 
 
  Daha sonra konuşma kürsüsüne gelen İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Başkanı M. Fatih Tosyalı, ülkemizde son 10 yılda her alanda önemli boyutta ve köklü değişimler yaşadığımızı ifade etti. Özellikle sanayinin, ticaretin ve ihracatın gelişmesini sağlayacak birçok değişime bu dönemde imza atıldığını kaydeden Başkan Tosyalı, “Örneğin 50 yılı aşkın süredir değiştirilmemiş olan Ticaret Kanununun değiştirilmesi ve Serbest Piyasa Kanunundaki değişiklikler son dönemde sermaye piyasasının da bu hızlı değişim ve dönüşüm sürecini yakalamasını sağladı. Şirketler bugünkü rekabet ortamında, hızla değişen dünyada, maliyeti yüksek olan kaynakları sürekli kullanmaları mümkün değil. Bu şekilde rekabet etmek ve ayakta kalmak ta mümkün değil. Bu sebeple gelişmiş, büyük ve derin bir sermaye piyasasının sunacağı imkân ve araçlara ihtiyacımız sonsuz. Hatta hepimizin yatırım yapmak, borçluluğu azaltmak ve işletme sermayesinin karşılanması için güçlü bir sermaye piyasasına ihtiyacımız var.
  Rekabet gücünün sürekliliği, sürekli yatırım yapmaktan sürekli gelişmekten geçer” dedi. Bir süredir sanayinin finansal kaynak ihtiyacını genel olarak bankacılık sektörü aracılığı ile karşılamakta olduğunu kaydeden Organize Sanayi Bölgesi Başkanı M. Fatih Tosyalı, “Sanırım yeni değişimler ve dönüşümler ve dönüşümlerle sanayi olarak sermaye piyasalarından daha fazla faydalanabileceğimiz bir döneme girdik. 2023 hedeflerimize sanayimizin ve finans piyasamızın ulaşması için yapmamız gerekenleri birlikte gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
 
  Borsa İstanbul Genel Müdürü Dr. İbrahim Turhan, Türkiye’nin geçmişte yaşamış olduğu ekonomik sorunları ve bu sorunların nasıl kaynaklandığını katılımcılara aktardı. Turhan, yaptığı konuşmada, Türkiye’de sermaye piyasalarının istenilen seviyede olmadığını ifade ederek, bunun en önemli nedeninin ise 1980’lerin sonlarından itibaren kendini iyiden iyiye hissettiren ve 1990’lı yıllar boyunca Türkiye’yi derinden etkileyen istikrarsızlık olduğunu kaydetti. Türkiye’nin 1989-2002 arası dönemde ortalama büyüme hazının yüzde 3 olduğunu, yatırım ve üretim imkânı yüksek olmasına rağmen bu dönemde büyümenin düşük kaldığını kaydeden Turhan, 2002-2013 arasındaki dönemde ise başka bir tabloyla karşılaştıklarını ve ortalama büyüme hızının yüzde 5 olduğunu bildirdi.
 
  Dünyadaki borsa şirketlerinin Borsa İstanbul ile ortak olmak istediklerini vurgulayan Turhan, böylelikle Borsa İstanbul’u dünyaya açacaklarını dile getirdi. Büyüme hızının çok önemli olduğunu vurgulayan İbrahim Turhan, ülkemizin şu ada dünyanın en büyük 16. ve Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi olduğuna dikkati çekti.Türkiye’nin, Cumhuriyet’in 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmayı ve kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolara çıkarmayı hedeflediğini hatırlatan Turhan, “Bu yapılabilir mi? Yapılabilir. Türkiye’nin potansiyel büyüme hızı yüzde 5-5,5 civarında. Potansiyel büyüme hızına yakın büyürsek; kişi başına milli gelirimizi o seviyeye çıkarabiliriz. Bu ne demek? Mevcut Türkiye’ye 1,5 Türkiye daha eklemek demek. Ekonomik anlamda bunu yapabilmemiz için çok fazla üretim yapmamız gerek. Üretimi artırmamız için yatırım yapmamız gerek” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin artık dünya için önemli bir ülke olduğunun altını çizen Dr. Turhan, buradaki olumlu veya olumsuz bir gelişmenin dünyayı da etkilediğine vurgu yaptı. Turhan, “Dolayısıyla artık Türkiye’de bu üretimi biz yapmazsak, emin olun ki birisi gelip yapacak. Yani Türkiye’deki ekonomik fırsatlar ihmal edilemeyecek kadar artık göz alıcı. Bu yarışa katılmak mecburiyetindeyiz. Bunun için de mutlaka ve mutlaka sermaye piyasalarından istifade etmek zorundayız’’ diye konuştu. Firma temsilcilerine seslenen Borsa İstanbul Başkanı Turhan, “Sermaye piyasasında ne kazanacaksınız; kaliteli finansman kazanacaksınız. Halka açılma size kurumsallaşma kazandıracak. Küçük olsun benim mi olsun diyeceğiz, büyük olsun bereketli olsun mu diyeceğiz. Benim tercihim ikinciden yana” şeklinde konuştu” Konuşmaların ardından Hatay Vali Yardımcısı Volkan Köksal, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İbrahim Turhan’a günün anısına plaket takdim etti. Toplantıya Hatay Vali Yardımcısı Volkan Köksal, İskenderun İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Başar, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, OSB Başkanı Fatih Tosyalı, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Tosyalı, sanayici ve iş adamları katıldı.
 
 
 
 

OSB sanayicilerimizi Borsa İstanbul ile buluşturdu videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş