Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

'Terör Artık Metropollere İnmiştir'

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Şahin Türkiye'nin 2010 ilk yarısının ekonomik verilerini değerlendirdi.

Gündem   A+a-

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Şahin Türkiye’nin 2010 ilk yarısının ekonomik verilerini değerlendirdi. Değerlendirmesinde Türkiye ekonomisinin hızla kendini toparlama kapasitesi olduğu değinerek, özellikle de büyümenin özel sektöre dayalı olarak ortaya çıkması olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.
Türkiye’de ki iç büyümeye dikkat çekerek, büyümenin üçte ikisi iç tüketimden kaynaklandığını, buda özel sektörde ki yatırımların canlanmaya başladığını dile getirdi.

Şahin sözlerine şöyle devam etti. “İlk 6 ayda dahildeki KDV hasılatı yüzde 29, ÖTV tahsilatı yüzde 33 oranında artmıştır. Böylece kamu bütçesi açığı yüzde 34 küçülmüştür.
Ekonomideki büyüme istihdama da olumlu yansımaktadır. İstihdamdaki sorunun çözümü hep vurguladığımız gibi ekonominin büyümesidir.
Olumlu gelişmeler
Haziran ayında Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 536 bin kişi azalarak 2 milyon 846 bin kişiye düşmüştür.
İşsizlik oranı ise 2,6 puanlık azalma ile %11 seviyesinde gerçekleşmiştir.
İşsizlik ekonomik büyümenin etkisiyle hızlı bir düşüş trendi yakalamıştır. Bu ülkemiz açısından son derece önemlidir.
Bir kez daha çok net bir şekilde gördük ki işsizliğin reçetesi ekonomik büyümenin özel sektörün destelenmesidir.
TOBB un Milli Eğitim B akanlığının ortaklaşa başlattığı beceri 10 programı son derece doğru atılmış bir adımdır.
Beceri 10 Dünya’nın en kapsamlı meslek edindirme seferberliğidir.
111 okula 106 milyon TLlik makine teçhizat yatırımı yapılacak
6 binin üzerinde eğitici modern tekniklere göre eğitilecek
5 yılda 1 milyon işsiz eğitimden geçirilecek
Eğitilen tüm işsizler oda üyesi işyerlerinde staj görecek
Yeni sisteme göre eğitilen başarılı kursiyerlerin yüzde 90 ı istihdam edilecek
İŞSİZLİĞİN BİR YÖNÜNÜNDE MESLEKSİZLİK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜRSEK BU PROJE İŞSİZLİĞİN TEK HANELİ BİR YÜZDEYE İNMESİNE KATKI YAPACAKTIR
Olumsuz Gelişmeler
2010 yılı haziran ayı dış ticaret istatistiklerini incelersek AB pazarı başta olmak üzere geleneksel olarak kuvvetli olduğumuz ihracat pazarlarındaki güç kaybımız endişe verici düzeyde olduğunu görürüz.
Arap ülkelerine olan ihracatın Avrupa pazarındaki kayıpları telafi edecek düzeyde artmadığı artan dış ticaret rakamlarından açıkça görülmektedir.
2010 yılı Haziran ayı dış ticaret istatistiklerine göre dış ticaret açığımız Ocak- Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 94,6 artarak 28 milyar 501 milyon dolara yükselmiştir.
Dış ticaret açığındaki artış ihracatımızdaki artışın hızının düşmesinden kaynaklanmaktadır. AB pazarı başta olmak üzere geleneksel olarak kuvvetli olduğumuz ihracat pazarlarındaki güç kaybımız endişe verici düzeydedir.
AB verilerine göre Ekim 2009 Mart 2010 döneminde AB pazarına ihracatımız yüzde 19 azalmıştır.
Kriz sonrası AB ye olan ihracatımızdaki toparlanma tüm Doğu Avrupa ülkelerinin ve hatta Çin Malezya ve Endonezya gibi Uzakdoğu ülkelerinin gerisinde kalmıştır.
Dış Ticaret açığının bir yıl içinde neredeyse iki katına çıkmış olması endişe verici düzeydedir.
8 yıldır ihracatımıza yönelik uygun teşvik ve sanayi politikaları uygulayamamasının sonucu olarak böyle bir durum ortaya çıkmıştır.
İhracatçı mutlaka doğrudan desteklenmeli kur politikası mutlaka masaya yatırılmalıdır.”

Terör Artık Metropollere İnmiştir

Ayrıca ülkemizin gündeminde bulunan yaz sıcaklarından, terör olaylarına ve referanduma değinen Başkan Şahin, bölgemizde artan terör olayları bizlere artık terörün metropollere indiğinin bir göstergesidir dedi.
Terörün ulusal bir sorun olduğunu söyleyerek şunları söyledi. “Ulusal sorunların çözümü de ancak iktidar ve muhalefetin ortak tavır içinde davranması ile mümkün olacaktır.
Terörü hedefi ülkemizde ırkçı ve milliyetçi bir bölünmenin gerçekleşmesi, Askeriye, Hükümetiyle, Kurumlarıyla kavgalı bir ortamın yaratılmasıdır. Bu beklentileri boşa çıkarmak da sorumluluk sahibi kişilere düşmektedir.
Sağduyu bu işin üstesinden gelebilmektedir. Ancak kendi içimizde kardeş kardeşe kavga ederek, hükümet kurumlarının arkasına dönerek değil el ele vererek bunu başarabiliriz.
Türküyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Kürdüyle, Arabıyla yıllardır aynı topraklarda aynı mahallede sorunsuz yaşayan, aynı sofrayı paylaşan sağduyu vatandaşlarımızın temennisi budur. Tahriklere kapılmamanız gerekir diye düşünüyorum.12 Eylül’de sandığa gideceğiz. Seçim gibi bir kampanya bütün hızıyla devam ediyor.
Kararı halkımız verecek. İnşallah bu referandumu kazasız belasız atlatırız. Hükümetimiz bir an önce ekonomiye odaklanır. Temennimiz hükümetimizin önceliğinin ekonomi olmasıdır.” Diyerek sözlerini tamamladı


Turizm Sektöründe Kadın İstihdamının Geliştirilmesi Projesi

Halil Şahin’den sonra söz alan İTSO yönetim kurulu başkan vekili Müfit Tennioğlu, İTSO’un hazırladığı 5 projeden biri Avrupa Birliği Hibe Projeleri kapsamında onaylandığını söyledi. Tennioğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi. “Yönetim kurulunca Sanem AKPINAR, Çağrı BELİBAĞLI ve Müfit TENNİOĞLU kabul edilen ‘’ TURİZM SEKTÖRÜNDE KADIN İSTİHDAMININ GELİŞTİRİLMESİ’’ projesinin çalışmalarını yürütmekle görevlendirildi.
TENNİOĞLU sözlerine şöyle devam etti: ‘’Avrupa birliğinin kabul ettiği projemizin 198.624 euro’luk bir hibe aldı. Proje kapsamında 40 bayana eğitim verilecektir. Odamızın yürüttüğü bir proje daha onaylanma aşamasındadır. Projelerimizin temel amacı insan verimliliğini geliştirmek ve istihdama katkı sağlamaktır. Yapılan projelerin yanı sıra eylül ayı itibariyle Arapça bilen satış danışmanı kursları ayrıca Meclis Başkanımız Mehmet BİNBAY’ın önerisi üzerine bilgisayar kursları da açılmak istenmektedir.’’

TENNİOĞLU sözlerine son verirken 2. lige yükselen Bayan Futbol Takımızın Dumlupınar Spor Kulübü için destek beklediğini belirtti ve başkanlığını İTSO Genel Sekreteri Halil İbrahim KOCADÖLÜ’nün yaptığı takıma, transfer döneminde alınan desteklerle takımın yeni başarılara imza atabileceğini belirtti.

Şandır, AMATEM hakkında bilgi verdi
Aynı zamanda İTSO Eğitim Ve Kalkınma Vakfı Başkanı Garip ŞANDIR Ağustos ayı olağan meclisinde söz alarak İTSO Vakfının aylık gazetesi, web sitesi, öğrenci kredi başvuruları ve AMATEM hakkında konuştu. Şandır sözlerine şöyle başladı:
‘’ Gazetemiz her ay 3000 adet basılıyor ve tamamı renkli 12 sayfadan oluşuyor. 2010 yılının ağustos ayı itibariyle sistemimize kayıtlı olan 2500 oda üyesine ve kamu kuruluşlarına PTT aracılığıyla gönderiliyor. Ayrıca gazetemiz vakfımızın web sitesinde ( www.itsovakfi.org.tr ) bulunmaktadır. İsteyen herkes sitemizi ziyaret ederek İskenderun’daki ekonomi haberlerini, İTSO’nun aktivitelerini yani İskenderun’un gündemini takip edebilmektedir.
Vakfımız 120 öğrenciye kredi vermektedir. Krediler, asgari ücretin ¼’ü olmak üzere her yıl 9 ay düzenli bir şekilde öğrencilerimize ulaşmakta ve öğrencilerimizin yükseköğrenimine katkı sağlamaktadır. Bu yıl itibariyle kredi başvurularımız vakfımızın internet sitesinden yapılmakta, her öğrenci bilgisayar ortamından eğitim ve aile bilgilerini bize ulaştırmaktadır. Vakfımız kredilerin en çok ihtiyacı olan öğrencilere verilmesine özen göstermektedir.’’
Sözlerini AMATEM konusunda çalışmalara devam edildiğini belirterek bitiren ŞANDIR herkesin Mübarek Ramazan ayında uyuşturucu konusuna karşı daha duyarlı olması gerektiğini belirtti.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş