Skip Navigation Links

Alkolle ilgili yasaklama yok,düzenleme var

Türkoğlu, TBMM’de onaylanan alkollü içkilerin satışını düzenleyen yasa hakkında açıklamalarda bulundu.

Gündem   A+a-

MİLLETVEKİLİ TÜRKOĞLU:
“ALKOLLE İLGİLİ YASAKLAMA YOK; DÜZENLEME VAR”
 
  AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, TBMM’de onaylanan alkollü içkilerin satışını düzenleyen yasa hakkında yaptığı açıklamada, alkol kullanımına yasak getirilmediğini, alkol satışı ile ilgili düzenlemenin yapıldığını kaydetti.
 
  TBMM Genel Kurulu’nda onaylanan kanun teklifinde alkol kullanımına herhangi bir yasaklamanın söz konusu olmadığını ifade eden Türkoğlu, yeni yasa ile alkolün reklamı, promosyon durumu, satış mekanları ve satış saatleri hakkında bir düzenleme getirildiğini söyledi. Türkoğlu, yeni düzenleme ile alkolün 18 yaşın altındaki çocuklara satılamayacağını, alkollü içkilerin 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende olarak satılamayacağını, içkinin özendirilmesinin, teşvikinin, reklam ve promosyonunun yasaklandığını, Türkiye'de üretilen veya ithal edilen alkollü içkilerin ambalajları üzerine, zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarı mesajları konulacağını söyledi. Türkoğlu yeni yasa ile 100 metre yakınında eğitim kurumları, öğrenci yurtları ve ibadethane olan yerlerde içki satışının ve tüketiminin de yapılamasının engellediğini ifade etti.
 
  Türkiye’de alkol kullanım yaşının 12’ye kadar düştüğünün altını çizen Türkoğlu, alkol piyasasında bir kontrol mekanizmasının oluşturulması gerektiğini ifade etti. Avrupa'da birçok ülkede ve Amerika'daki birçok eyalette devletin halkının sağlığını ve emniyetini düşünerek belli zaman dilimlerinde alkol satışına yasaklar koyduğunu ifade eden Türkoğlu, kamu yararını önceleyen sosyal devlet anlayışının toplum hayatında yer etmesi gerektiğine işaret etti. Alkolle ilgili yasal düzenleme ile yaşam tarzlarına ve kişilerin tercih hakkına müdahalenin söz konusu olmadığını belirten Türkoğlu; “Türkiye demokratik bir ülkedir. İsteyen ayranını, isteyen de alkolünü içebilir. Her insanın yaşam tarzına saygı esastır. Ve her yaşam tarzı hukuk devletimizin teminatı altındadır. Lakin bireyin tercihleri, toplumsal çıkarlara ve kamu yararına engel olacak bir boyut kazanmışsa; sosyal devlet olmanın gerektirdiği ölçüde elbet toplum yararı için bazı düzenlemeler yapılır. Alkolün zararlarını en asgari düzeye indirme adına ‘Dünya Sağlık Örgütü’ acil eylem planlarını ortaya koyarken; belirli zaman dilimlerinde alkol satışını yasaklayan düzenleme sanki dünyada örneği olmayan bir uygulamaymış gibi lanse ediliyor. Bugün trafik kazalarının en öncelikli sebebleri arasında alkol vardır. Neticede bu kazalara sebebiyet veren alkol, onu kullananın olduğu kadar kullanmayanın da canını yakmaktadır. Kadına karşı şiddetin kaynağına baktığımızda yine 3 de 1 oranında alkollü eş faktörü karşımıza çıkmaktadır. Stadyumlarda ve spor alanlarında ölüm ya da çoğu zaman yaralanmalarla sonuçlanan pek çok sabıkalı vakıanın temelinde de alkol tüketimi yatmaktadır. Spor mekanlarında da alkol reklamı zaten ayrı bir absürdlük içerir. Netice itibariyle bireyin özel hayatına müdahale etmeyelim derken, bireyin tercihlerinin de toplumsal huzura müdahale anlamı taşımaması icap eder” dedi.
 
  Alkol ile ilgili TBMM’de yapılan düzenlemeye karşı ortaya konulan eleştirilerin mesnedsiz olduğunu kaydeden Türkoğlu şunları söyledi: “Bazıları belirli zaman dilimlerinde alkol satışına yasak getiren kanunu onay sebebini, dindarlığımıza bağlıyor. Ne yapalım peki, o bazılarının kaygılarını giderme adına din mi değiştirseydik? Alkolle ilgili düzenleme getiren yasalarla laik düzen ortadan kalkıyorsa, Batılı ülkelerin laiklik anlayışında bir düzensizlik var demektir. İspanya'da gece 22:00'den sonra dışarıya alkol satışı yasak; ama eğlence yerlerinde ve restoranlarda serbest. Hal böyle iken İspanya'da laiklik tedavülden mi kalktı ya da laikliğin İspanya'da son kullanma tarihi mi geçti? İngiltere, İtalya ve Hollanda’daki stadyumlarda holiganizmin önüne geçmek için alkolle ilgili getirilen düzenlemeleri ne ile açıklayacağız? Yoksa İngiltere için de İranlaşıyor paranoyası mı yaratacağız? Siyasi körlük hükümetin iyi/kötü her politikasına reddiye üretir. Öyle ki çocuklara içki satışını sınırlandıran düzenlemelere karşı bile direnç var. Yasaya karşı çıkan vekillerimiz Yeşilay Haftası münasebetiyle alkolün zararlarını ihtiva eden mesajlar yayınladıklarında ‘bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu’ sözünün bile kifayesiz kalacağına çok yakında şahit olacağız.”
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet