Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

'Önlem Alınmazsa Narenciye ÜreticisiBüyük Sıkıntı Yaşayacak'

Mevlüt Coşkun narenciye teşviklerinin nasıl verileceği ve miktarı konusundaki belirsizliğin piyasaları olumsuz etkilediğini belirtti.

Ekonomi   A+a-

TURUNÇGİL ÜRETİCİLERİ BİRLİK BAŞKANI MEVLÜT COŞKUN;
“ÖNLEM ALINMAZSA NARENCİYE ÜRETİCİSİ BÜYÜK SIKINTI YAŞAYACAK”
 
‘NARENCİYE TEŞVİKLERİNİN NE MİKTARI NEDE ŞEKLİ BELLİ DEĞİL, BU BELİRSİZLİK PİYASALARA OLUMSUZ YANSIYOR’
 
  Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birlik Başkanı Ziraat Mühendisi Mevlüt Coşkun narenciye teşviklerinin nasıl verileceği ve miktarı konusundaki belirsizliğin piyasaları ve üreticileri olumsuz etkilediğini belirtti.
 
 Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birlik Başkanı Ziraat Mühendisi Mevlüt Coşkun yaptığı açıklamada; “Dörtyol olarak günümüz tarımında turunçgil üretimi olarak çok önemli bir yere sahibiz. İlçemizde 73300 da turunçgil alanı mevcut olup bunun 46500 da ını mandarin oluşturur. 25500 da portakal arazisi 1200 da greyfot ve 100 da ‘da limon dikili arazimiz mevcuttur. Tabi bütün bunlar kayıtlı olan arazilerimizdir. Toplam miktarı belli olmayan kayıt dışı tapusuz alanları da eklediğimiz zaman bu miktar daha da artmakta. Toplam üretimiz yıllık ortalama 300 bin ton civarındadır. Bölgemiz son dönemlerde mandarin dikilişi ile ön plana çıkarak ülkede ve yurt dışında oldukça söz sahibi bir konuma gelmiştir.
 Turunçgil üreticimizin sık karşılaş-tığı problemlere şöyle bir bakacak olursak ilk sırada kalite ve Pazar problemi gözümüze çarpar. Üreticilerimiz gün geçtikçe artan maliyetler karşısında bahçesine bakmak da zorlanmakta buda kalite kayıplarına sebep olmaktadır. Bu kalite kayıpları da son zamanlarda ki dış siyaset de eklenince ciddi bir Pazar kaybına sebep olmakta. Bu yüzden de bölge ihracatçılarımız ve sektör paydaşları ciddi şekilde ekonomik sıkıntılar çekmekte. Artan maliyetler demişken üreticinin önündeki en büyük problemlerden biride bu.
 
 Örneğin 10 yıl önce mandarinin kilo fiyatı 4-5 krş ken şu an 16-17 krş civarındadır. Tabi bu fiyatlar yaklaşık değerlerdir. Son 10 yılda ki ortalama satış fiyatımız ise 40-50 krş civarındadır. İlk bakışta bunun çok ciddi bir kar olduğunu düşünebilirsiniz ama tüm bir yıl boyunca bu ürüne bakım yapıp bunu beklediğinizi düşünürseniz bu fiyatların ne derece sıkıntılı fiyatlar olduğunu izah etmenin bir anlamı olmadığını görürsünüz. Satış fiyatına itirazımız yoktur ama sürekli artan maliyetlere birilerinin artık dur demesi gerekmektedir. Bu artış bu şekilde devam ederse bölgemizde tarım alanları ciddi şekilde sıkıntıya girecek demektir.
 
 Turunçgil üreticilerimizin karşısındaki bir diğer problem ise gerek termik santraller gerekse bacalı bacasız sanayiler veya egsoz dumanları gibi sebeplerden dolayı çok hızla kirlenen çevre. Son yıllarda hızla meydana gelen çevre kirliliğinin sonucu olarak bölgemiz sebze üretimi fasulye gibi birkaç ürün haricinde bitmiş durumda.
 
  Bu konuda da önlemler alınıp turunçgil yetiştiriciliği yeni düzene adapte edilmezse sonumuz sebze tarımı gibi olur. Bütün bu sanayileşmeye dur diyemeyeceğimize göre birlikte bu işi nasıl götürürüzü araştırmaktan başka çaremiz yoktur.
 
 Bu konuda yapılacak çalışmalara eminim ki işadamlarımız da ciddi şekilde destek verecektir. Üreticilerimizin yaşadığı bir diğer sıkıntı ise bahçelerdeki gerek ürünlerin gerekse kuyuların hırsızlar tarafından talan edilmesi ve bahçelerin başıboş koyun sürüleri ile yayılmasıdır. Bir başka sıkıntı üreticimizin bir kısmının bilinçsiz bir şekilde hareket etmesi. Üreticimiz hala atadan dededen kalma yöntemlerle üretim yapmaya çalışmaktadır. Kendimizi her alanda olduğu gibi bu alanda da gelişmeye hazır bir hale getirip tarımda da teknolojiyi ve gelişen teknikleri kullanmaya hazır hale getirmemiz gerekmektedir.
 
 Son olarak narenciye ihracatçısına verilecek teşviklerin hala belli olmaması üreticilerimiz açısından büyük sıkıntı. Bırakın teşvikin kaç lira olduğunu şekli bile hala belli değil. Mutlaka bu ay içerisinde teşvikin şekli ve ödenme durumu belirlenmeli. Üreticiye verilecekse nasıl bir sistem uygulanacak yok yine ihracatçıya verilecekse kaç lira olacak bu sorular bu ay içerisinde mutlaka cevap bulmalı. Aksi takdirde geç açıklanan teşviklerin üreticiye hiçbir faydası olmayacaktır.” dedi.
 
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş