Skip Navigation Links

Kavurucu sıcakta zorlu hasat

Kayısı tarladan 25 TL ile 30 TL arasında alıcı buluyor

Kavurucu sıcakta zorlu hasatWeb
TV

Ekonomi   A+a-

 Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı Hatay'ın bereketli topraklarında başlayan kayısı hasadıyla birlikte ürün tarladan 25 TL ile 30 TL arasında alıcı buluyor. Kavurucu sıcakta litrelerce su tüketerek çalışan işçilerin yevmiyesi 600 TL ile 700 TL arasında değişiyor.
Türkiye'nin bereketli topraklarından olan Hatay'da yaz mevsiminin gelmesiyle birçok tarım ürününde hasat başladı. Havası ve toprak yapısıyla çok sayıda ürünün yetişebildiği Arsuz ilçesinde kayısı hasadı başladı. Aroması ve ürün kalitesiyle ön plana çıkan Kurtbağı Mahallesi’nde çiftçiler, 40 derecenin üzerinde seyreden sıcak havada hasada devam ediyorlar. Litrelerce su tüketerek çalışmayı başaran işçiler günde 700 TL yevmiye alırken, kayısı tarladan 25 TL ile 30 TL arasında alıcı buluyor.
Hasattan memnun olduğunu dile getiren 56 yaşındaki Mustafa Kale, “Hatay'ın kayısıda merkezi Kurtbağı Mahallesi ve damak tadını bu kadar iyi veren başka bir lezzet yoktur kayısıda. 30 dönüm arazinin hasadını yapıyoruz. Günlük çalışanların yevmiyesi 600 TL ile 700 TL arasında değişiyor. Hasat yaklaşık bir ay sürer ve bu sıcaklarda işçi bayağı zorlanıyor. Allah hakkımızda hayırlısını versin ama fiyat konularında sıkıntılıyız, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. İlaç pahalı, gübre pahalı, işçilik pahalı ve şu anda 25 TL ile 30 TL civarında kayısı" dedi.
 
"10 litrenin altında su içen olmaz, ben kendim 15 litre su içerim"
 
Kavurucu sıcakta günlük 15 litre su tüketerek serinlemeye çalıştığını belirten bahçe sahibi 32 Sezer Kala, "30 dönüm arazide 300 ağacın olduğunu hesap edersek ortalama olarak 100 kiloluk ağaç da var, bir tonluk ağaç da var. Meyve tutumu olarak ortalama 200 kilo civarında biz hesap ediyoruz. Toplamda 60 ton mahsul hesap ediyoruz. Sabah saat beşte başlıyoruz hasada. Saat dokuzdan, ondan sonra da sıcak artık kendini göstermeye başlıyor. Saat birde bırakıyoruz. O saatten sonra artık çok daha sıcak oluyor, ama şükür yine bu sıcaklar mahsulümüze herhangi bir zarar vermiyor. Buranın rakımı yüksek olduğu için etkili bir şey yok çok şükür. Üstüme de bakacak, olursanız yani ortalama olarak 10 litrenin altında su içen olmaz, ben kendim 15 litre su içerim günde belki de. Haziran'ın ayı gelmesiyle birlikte kayısı hasadı başladı, şu anda devam ediyor. Ortalama olarak bir ay ya da 45 gün süreyle meyve tutumuna göre değişiyor" ifadelerini kullandı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kavurucu sıcakta zorlu hasat videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
Sag-Blok-Reklam
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet