Skip Navigation Links

HATAY MUTFAĞI DÜNYADA KABUL GÖRÜYOR

YÖRESEL 6 YEMEK DAHA COĞRAFİ İŞARET ALDI

HATAY MUTFAĞI DÜNYADA KABUL GÖRÜYOR Web
TV

Gündem   A+a-

 Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle 21-27 Mayıs tarihleri arasında tüm dünyada ve ülkemizde kutlanan Türk Mutfağı Haftası ve Coğrafi işaret alan Hatay mutfağına ait 6 yemek, Hatay Büyükşehir Belediyesi Gastronomievi’nde düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.
 
 
Hatay Valiliği’nin kentin kültür mirasını gelecek nesillere doğru aktarmak ve tüm dünyaya tanıtmak amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında Hatay mutfağına ait Hatay Humusu, Hatay Tepsi Oruğu, Hatay Cevizli Biberi, Hatay Şişbörek Çorbası, Hatay Şeyh Mualla Yemeği ve Antakya Zılk Sarması Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescil belgesi aldı.
 
 
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör ve il genelinde görev yapan basın mensuplarının katılım gösterdiği toplantının açılış konuşmasını yapan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, yüzyıllara dayanan kültürü, birikimi ile dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden biri olan Hatay’ı uluslararası arenada hak ettiği noktaya taşımak için yeni adımlar atmaya, ses getiren etkinlik ve organizasyonlarla kent kültürünü duyurmaya devam edeceklerini söyledi.
 
 
Bu tür adımların şehrimizin ayağa kalkmasında çok önemli bir rolü olduğuna inandıklarını ve yeni adımların hızla atılması için ellerinden gelen tüm çabayı göstermeye devam edeceklerini kaydeden Başkan Öntürk, bir taraftan kenti inşa ederken bir taraftan da şehrin kültürünü, atalarından kalan birikimlerini ihya ederek geniş coğrafyalara duyurmayı en önemli vazifeleri olarak gördüklerini dile getirdi.
 
 
VALİ MASATLI “HATAY, TÜRK MUTFAĞI’NDA HAKETTİĞİ YERE GELECEK”
 
 
 
Türk mutfağının tarih boyunca birçok medeniyetin ve coğrafyanın etkisi altında şekillenerek, zengin bir çeşitlilik kazandığını kaydeden Hatay Valisi Masatlı ise, ülkemizin her bir bölgesinin kendine özgü yemekleri ve pişirme teknikleriyle Türk mutfağının mozaiklerini oluşturduğunun altını çizerek, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay'ın da bu sayede çok kültürlü bir yapıya ve zengin bir mutfağa sahip olduğunu söyledi.
 
 
Hatay mutfağının bu zenginliğiyle 2017 yılında UNESCO tarafından Gastronomi Şehri olarak ilan edildiğini hatırlatan Vali Masatlı, Hatay mutfağının bütün özellikleriyle coğrafi işaretleme envanterine dâhil edilmesinin de kendileri açısından çok büyük önem arz ettiğinin altını çizdi.
 
 
Masatlı, Hatay Valiliği olarak coğrafi işaret başvurusunu yaptıkları Hatay Humusu, Hatay Tepsi Oruğu, Hatay Cevizli Biberi, Hatay Şişbörek Çorbası, Hatay Şeyh Mualla Yemeği ve Antakya Zılk Sarması’nın coğrafi işaret alarak uluslararası kabul gördüğünü açıkladı.
 
 
Coğrafi işaret alan 6 yeni yemek ile birlikte daha önce 25 olan sayının 31’e çıktığını dile getiren Vali Masatlı, sonuçlanmasını bekledikleri 85 adet başvurularının bulunduğunu, sonuçlandığı takdirde 116 coğrafi işaret ile Hatay'ın coğrafi işaret sayısının Türkiye'de ilklere yerleşerek hak ettiği yere de geleceğini sözlerine ekledi.
 
 
Vali Masatlı, konuşmasının sonunda; bu konuda emeği geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Kültür Turizm Bakanlığı, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
 
 
Coğrafi işaret alan 6 yemeğin tescil belgeleri Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt tarafından Vali Masatlı ve HBB Başkanı Öntürk’e takdim edildi.
 
 
Takdim töreninin ardından toplantıya katılanlara tescillenen birbirinden lezzetli Hatay yemekleri ikram edildi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HATAY MUTFAĞI DÜNYADA KABUL GÖRÜYOR  videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
Sag-Blok-Reklam
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet