Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

İŞKUR'dan 35 Bin Engelliye İş

İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı: “2012 yılında kuruma başvuran engelli vatandaşlardan 35 bin 531’ini işe yerleştirdik”

Yaşam   A+a-


İŞKUR’DAN 35 BİN ENGELLİYE İŞ
 
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı: “2012 yılında kuruma başvuran engelli vatandaşlardan 35 bin 531’ini e yerleştirdik”
 
Genel Müdür Yazıcı, İŞKUR’a kayıtlı 2 milyon 439 bin 885 işsizden 132 bin 309’unun engelli vatandaşlardan oluştuğunu belirterek, “2012 yılında 81 ilimizde bize başvuran engelli işsizlerimizden 35 bin 531’ini işe yerleştirdik. Vatandaşlarımızın tamamına yakını özel sektör işyerlerinde istihdam edilmektedir. Engelli istihdamı İŞKUR olarak üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir konu. Yasal olarak 50 veya daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işyerleri yüzde 3, kamu işyerleri ise yüzde 4 oranında engelli işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdür. Bununla birlikte kanunlarımız kontenjan fazlası engelli işçi istihtam eden işyerlerini teşvik ediyor. Özel sektör işverenlerinin kontenjan kapsamında veya korumalı işyerlerinde çalıştırılan engellilerin prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı, kontenjan fazlası engelli çalıştıran veya yükümlü olmadıkları halde engelli çalıştıran işverenlerin ise bu şekilde çalıştırdıkları her bir engelli için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin yüzde ellisini hazine karşılamaktadır. Ben tüm işverenlerimize kontenjan fazlası engeli vatandaşlarımızı istihdam ederek bu teşviklerden faydalanmalarını öneriyorum” dedi.
 
Yazıcı, işe yerleştirilen engelli vatandaşların il bazında dağılımlarıyla ilgili bilgi verdi. 2012 yılı rakamlarına göre 81 ilin tamamında engellilerin işe yerleştirildiğine dikkat çeken Yazıcı, şunları söyledi: “9 bin 121 kişiyle İstanbul birinci sırada yer alıyor. İstanbul’dan sonra en çok engelli istihdamını sağlayan illerimiz sırayla Ankara (3.452 kişi), İzmir (2.332 kişi) ve Bursa (2.100 kişi). Burada asıl sevindirici nokta ise tüm illerimizde engelli istihdamının sağlanmış olmasıdır. Şu an itibariyle kurumumuza kayıtlı işverenlerin 26 bin 181 kişilik engelli çalıştırma kontenjanı bulunuyor. Diğer kardeşlerimizin bu işlerde istihdam edilmeleri için çalışmalarımız sürüyor.”
 
“ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN MESLEKİ EĞİTİMİNE ÖNEM VERİYORUZ”
 
Genel Müdür Yazıcı, aktif işgücü yetiştirme programları kapsamında düzenlenen kurslarla ilgili de açıklamalarda bulundu. 2012 yılında İŞKUR’a meslek öğrenmek için başvuran engelli vatandaşlar için 574 kurs düzenlediklerini belirten Yazıcı, “Bu kurslarımızdan 2 bin 519’u kadın 3 bin 753’ü de erkek olmak üzere 6 bin 272 kişi faydalandı. İŞKUR olarak, engelli vatandaşlarımızın meslek öğrenerek çalışma hayatından kopmamalarına büyük önem veriyoruz. 2013 yılında da aktif işgücü programlarımız kapsamında engelli kardeşlerimizin istihdamı için mesleki eğitim vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.
 
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar