Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Eryılmaz'ın Konuşması Gündeme Damgasını Vurdu

Gündeme Eryılmaz 'ın 07.02.2013 Tarihinde TBMM Genel Kurulunda konuşması damga vurdu.

Politika   A+a-

Gündeme CHP Hatay Milletvekili Av.Refik Eryılmaz 'ın 07.02.2013 Tarihinde TBMM Genel Kurulunda Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın 15'inci maddesinde değişiklik yapılmasına dair önerge hakkında konuşması damga vurdu.
İşte o konuşma metni;
Değerli milletvekilleri, yaklaşık yirmi dört aydır Suriye'de bir çatışma ve kaos yaşanmaktadır. Hükümetin izlemiş olduğu bu yanlış Suriye politikası neticesinde, komşu, dost ve kardeş Suriye'de şu ana kadar yaklaşık 60 bin Suriyeli maalesef hayatını kaybetmiştir.
Şimdi, biz bu yasayı burada tartışırken öncelikle Hükümete şu soruyu sormak gerekmiyor mu? Siz Suriye'deki yönetimi beğenmeyebilirsiniz, Suriye'deki yönetim değişmesi gerektiğini de söyleyebilirsiniz ancak Suriye'deki yönetimi silahlı güç kullanmak suretiyle devirmeye çalışan gruplara, silah desteği, eğitim desteği, lojistik destek veremezsiniz dedik ve biz bunu söylediğimiz de olaylar yeni başlamıştı, Suriye'de 2 bin kişi ölmüştü. Fakat geldiğimiz noktada, izlemiş olduğunuz politikanın ne kadar yanlış olduğu ortaya çıkmıştır. Bu silahlı gruplara verilen destek acaba bu yasa kapsamında değerlendirilebilecek mi?
Bugün, Suriye yönetimini devirmeye çalışan silahlı grupların içerisinde El Kaide militanları, Özgür Suriye Ordusu militanları, El Nusra hareketi gibi silahlı terör grupları var. Nitekim El Nusra silahlı grubu en son Amerika Birleşik Devletleri tarafından terör listesine alınmıştır. Bakıyoruz Hükümet bu silahlı gruplara desteğini devam ettiriyor. Acaba bu yasa yarın yürürlüğe girdikten sonra, bu silahlı gruplarla iş birliği yapan Hükümet, bu yasa kapsamında değerlendirilip başta Sayın Başbakan ve Dışişleri Bakanı olmak üzere onların mal varlığına bu yasa kapsamında terörün finansmanından dolayı el konulacak mı? Bu önemli bir sorudur. Sayın Bakan öncelikle sizin bunu sorgulamanız gerekir diye düşünüyorum.
 
 Bugün Hükümetin bu silahlı gruplara her türlü desteği verdiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. İstanbul'da yapılan toplantıları da çok iyi biliyoruz. Uluslararası basında Hükümetin bu silahlı grupların temsilcileriyle nasıl kol kola olduğunu, bunlara nasıl destek verdiğini de okuduk.
Şimdi ben size bir örnek vermek istiyorum. Bu da basına yansıdı. Lübnan Gelecek Hareketi -Hariri'nin başkanı olduğu parti- milletvekillerinden Okab Sakr'ın, Suriye ayaklanmasına destek olmak amacıyla Antakya, Adana ve İstanbul'da operasyon odaları kurduğu, Suriye'nin çeşitli bölgelerinden getirtilen 20 kadar gencin Türkiye'deki operasyon odalarından Suriye'deki askerî operasyonları idare ettiği ve bu çalışmaların Türk ve Katar istihbarat yetkililerinin gözetiminde gerçekleştiği iddiaları yer almıştır. Söz konusu Lübnanlı milletvekilinin bu çalışma kapsamında silahlı grupların liderlerine önemli miktarda para dağıttığı ve ayrıca, muhaliflerin ağır silah taleplerini karşıladığı da ifade edilmektedir. Adı geçen milletvekili, bu konuyla ilgili medyaya düşen ses kaydının kendisine ait olduğunu da itiraf etmiştir. Hem ulusal hem de uluslararası ceza hukuku açısından suç teşkil eden bu vahim iddialarla ilgili, maalesef Hükümetin bugüne kadar herhangi bir açıklamasının da olmadığını görüyoruz.
Ayrıca Doha'da bir toplantı yapılıyor, gizli bir toplantı yapılıyor ve o toplantıda da Sayın Dışişleri Bakanı yer alıyor ve 12 maddelik bu gizli anlaşmada da silahlı grupların finanse edilmesi ve desteklenmesiyle ilgili olarak kararlar alınıyor.
Şimdi Sayın Hükümet yetkililerine, Başbakana, Dışişleri Bakanına soruyorum: Siz bir tarafta terörün finansmanıyla mücadele etmek amacıyla bir yasa çıkaracaksınız, öbür tarafta hemen yanı başımızdaki bir ülkeye karşı silahlı mücadele veren silahlı gruplarla iş birliği yapacaksınız. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?
Bu yasanın uygulamasından sonra, Suriye muhalefetine verilen destekten dolayı da Başbakanın ve Dışişleri Bakanının da bu yasa kapsamına alınacağını umut ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.
 
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar