Skip Navigation Links

YILDIRIM KARA: MEB’İN ÖNCELİKLERİ ÇOCUKLARIN ÖNCELİKLERİYLE UYUŞMUYOR

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Millî Eğitim Bakanlığı’nın son çıkardığı yönetmeliğe dair soru önergesi verdi.

YILDIRIM KARA: MEB’İN ÖNCELİKLERİ ÇOCUKLARIN ÖNCELİKLERİYLE UYUŞMUYOR

Gündem   A+a-

 YILDIRIM KARA: MEB’İN ÖNCELİKLERİ ÇOCUKLARIN ÖNCELİKLERİYLE UYUŞMUYOR
 
Yeni çıkan yönetmeliğin öğrencilerin temel sorunlarına yönelmediğini ifade eden Nermin Yıldırım Kara, önergesinin gerekçesinde şunları belirtti: “14 Ekim 2023 tarihli ve 32339 sayılı Resmî Gazete’de yayınlandığı üzere; okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumları yönetmeliğinde değişiklik yapılmış, yapılan değişiklikler kamuoyunda endişe yaratmıştır. “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) gibi projelerin devamı olarak nitelendirilebilecek yönetmeliğin 81. maddesindeki değişiklik ile birlikte ibadethane ihtiyacı talebe bağlanmaktan çıkarılmış ve okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarına mescit zorunluluğu getirilmiştir. Kamuoyu nezdinde bu karar din ve vicdan özgürlüğü dışında ideolojik bir tercih olarak görülmektedir. Öğrencilerin beslenme, güvenlik ve sağlık gibi son derece ivedi sorunları bulunurken Millî Eğitim Bakanlığı’nın farklı öncelikleri olduğu anlaşılmaktadır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve göçer ailelerin çocuklarının okula devam edemediği, devam eden çocukların ise okulda yeteri kadar başarılı olamadığı, kazanmaları gereken birçok bilgi ve beceriyi benimseyemedikleri birçok araştırma ile ortaya koyulmuştur. Diğer yandan; okulda bulunması gereken bu çocukların çocuk işçi olarak çalıştırılması da ekonomik ve toplumsal temelleri olan ve acil şekilde giderilmesi gereken bir hak kaybıdır. Yapılan yönetmelik değişikliği, bu durumdaki çocukların eğitime devamlılığını velilere bırakarak karar alıcıların sorumluluktan kaçtığını ve bu sorunla mücadele etmeyi tercih etmediklerini göstermektedir. Yine getirilen yönetmelik değişikliğiyle, her ne kadar deprem bölgesi dışarıda bırakılsa da okul öncesi eğitimde birçok yurttaşımızın şikayetçi olduğu kayıt ücreti “katkı payı” adı altında resmileşmiş ve uygulamaya koyulmuştur. Yaşanan enflasyonist ortam ve derinleşen yoksulluk neticesinde eğitimin ücretsiz hale getirilmesi gerekirken bu durum birçok aileyi daha da zor duruma sokacaktır.”
 
Nermin Yıldırım Kara’nın Yusuf Tekin’e yönelttiği sorular şu şekilde:
 
1- Bir öğün ücretsiz yemek, okul gıdası logosunun uygulanması gibi çok temel ihtiyaçlar gündemdeyken Bakanlığınızın önceliği okul öncesi ve ilköğretim kurumlarında zorunlu ibadethane açmak mıdır?
 
2- Mevsimlik tarım işçilerinin ve göçer ailelerin çocuklarının okula devamsızlıkları ve eğitim hayatlarındaki kopuş göz önüne alındığında; Bakanlığınız getirilen değişiklikle sorumluluk almaktan kaçınmakta mıdır?
 
3- Eğitimine devam etmesi gereken mevsimlik tarım işçilerinin ve göçer ailelerin çocuklarının, çocuk işçi olarak çalıştırılması ve temel hak kayıpları yaşaması hakkında Bakanlığınıza ait çalışmalar ve planlamalar mevcut mudur? Eğer mevcut ise yönetmelikte yapılan değişiklik ile planlamalarınız ne kadar uyuşmaktadır?
 
4- Ekonomik şartların günden güne kötüleşmesi ve yoksulluğun artması nedeniyle halihazırda temel ihtiyaçlarını karşılamada güçlük çeken yurttaşlarımızdan okul öncesi eğitim için “katkı payı” adı altında ücret alınması eğitimin yaygınlaştırılmasına ket vuracaktır. Getirilen bu düzenleme ile yaşanacak mağduriyetler nasıl engellenecektir?
 
5- Bakanlığınızca ÇEDES gibi projeler için bütçe ve planlama ayırılırken okul öncesi eğitime niçin yeterli bütçe ayırılmamakta ve yurttaştan katkı payı talep edilmektedir?
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet