Skip Navigation Links

GASTRİTİN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLERİ NELERDİR?

İskenderun Gelişim Hastanesi Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün SARAÇOĞLU; GASTRİTİN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLERİ NELERDİR?

GASTRİTİN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gündem   A+a-

Gastrit mide iç yüzeyini döşeyen zarın iltihaplanmasıdır. Çok fazla mide asidi üretilmesi durumunda ya da mide duvarının koruyucu iç tabakası zarar gördüğünde ortaya çıkar. Aşırı mide asidi, gastrik mukoza ile doğrudan temas eder ve buradaki hücrelere zarar verir. En sık görülen gastrit nedeni Helicobacter pylori adı verilen bakterinin neden olduğu enfeksiyonlardır.
 
Gastrit nedenleri nelerdir?
 
· Sigara kullanımı
 
· Aşırı alkol tüketimi
 
· Stres
 
· Çeşitli bakteriler, virüsler veya mantarlar enfeksiyonları
 
· Gıda alerjileri
 
· İleri yaş
 
· Besin zehirlenmeleri
 
Gastrit belirtileri nelerdir?
 
Gastrit belirtileri her hastada farklı şekilde ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda herhangi bir belirti görülmeyebilir. Akut ve kronik gastrit belirtileri birbirinden farklıdır.
 
Akut gastrit belirtileri
 
Akut gastrit için aniden ortaya çıkan karın ağrısı tipiktir.
 
· Sırt ağrısı
 
· Bulantı, kusma
 
· İştahsızlık
 
· Devamlı geğirme
 
· Karında doluluk hissi
 
· Şişkinlik
 
· Kanlı ya da kahve telvesi şekilde kusma
 
· Dışkıda kan ya da siyah dışkı
 
· Mide ekşimesi
 
Kronik gastrit belirtileri
 
Kronik gastritli çoğu hasta, uzun bir süre boyunca herhangi bir belirti hissetmez. Bazı hastalarda ise şişkinlik, dolgunluk hissi ve geğirme gibi hafif belirtiler görülür. Fakat tedavi edilmezse uzun vadede; mide ülseri, onikiparmak bağırsağı ülseri veya mide kanseri gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir.
 
Gastrit tedavisi nasıl olur?
 
Gastrit tedavisinde ilk adım, mide zarını tahriş eden her şeyden uzak durmaktır. Bu nedenle kahve, alkol ve sigara bırakılmalıdır. Belirtiler şiddetli ise, bir veya iki gün boyunca yemek yememek faydalı olabilir. Kural olarak, zaten gastritin alevlendiği dönemlerde iştah kaybı ortaya çıkar. Belirtiler biraz daha hafifse kolay sindirilebilir hafif yiyecekler küçük öğünler şeklinde tüketilmelidir.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet