Skip Navigation Links

Bakan Özhaseki Duyurdu! Bu Hafta Başlıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat depremlerinden etkilenen şehir merkezlerine yönelik önemli açıklamalarda bulund

Bakan Özhaseki Duyurdu! Bu Hafta Başlıyor!

Gündem   A+a-

 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat depremlerinden etkilenen şehir merkezlerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat depremlerinde yıkılan şehir merkezlerinin yapımına başlayacaklarını açıkladı. Bakan Özhaseki, ‘İstanbul’da temel atma olacak mı?’ sorusuna da yanıt verirken, fahiş kira meselesine de değindi.
 
Kabine toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özhaseki, "Cumartesi Malatya'da şehir merkezi temel atma töreni var. Depremde yıkılan şehir merkezlerini yapmaya başlıyoruz. Malatya'nın meydan projesinin temelini atacağız, yerinde dönüşüm ile ilgili hazırlıkları tamamlananların da temelini atıyoruz. Şu ana kadar şehir merkezlerinde bir şey yapılmadı, vatandaş şehir merkezine geliyor toz toprak, çünkü rezerv alanlarında işe başlayabildik. Merkezleri şimdi başlatıyoruz ki bir an önce canlılık devreye girsin. Şehir merkezlerinde de yapılaşma olacak, en fazla 5 katlı. Bu merkezler belki de 1000 sene kalacak, çünkü şehrin meydanı. En fazla 1,5 senede bu alanları bitiririz” dedi.
 
‘BU HAFTA BAŞLIYORUZ’
 
‘AZERBAYCAN, ÖZBEKİSTAN VE S. ARABİSTAN’DAN TALEP GELDİ’
Öte yandan Bakan Özhaseki, Azerbaycan, Özbekistan ve Suudi Arabistan'dan yapılacak konutların bazı bölümlerini üstlenme yönünde talep geldiğini de söyledi.
 
Bakan Özhaseki’nin açıklamaları şu şekilde:
“Yerinde Dönüşüm’de sayı 92 bin 764’te. Telefonumdaki uygulamadan hangi ilde ne kadar başvuru yapıldığını anlık olarak takip ediyorum. Hatay’a bakalım, orada 36 bin kişi ev için müracaat etmiş 5 bin de ticari olarak, 41 bin neredeyse.
 
İnşaatlara başlıyoruz. Cumartesi günü bu projemize dair ilk temelimizi Malatya’da atacağız. Mesela Hatay için söylüyorum, Antakya merkezi yıkılmış. Adıyaman merkezi yıkılmış, o merkezleri biz imar ve inşa edeceğiz. Malatya’nın meydan projesini bakırcılar çarşısının olduğu yeri temel atıp bir de vatandaşın yerinde dönüşümü için hazırlıklarımıza başlıyoruz. Bu merkezler belki 1000 sene yaşayacak. Yıkıma uğramış şehrin merkezlerini, tarihi dokusuna uygun olarak biz inşa edeceğiz. Meydanın dışındaki güvenli yerlerde ise Yerinde Dönüşüm projemizle vatandaşlarımız; her bir safhasını Bakanlığımızın kontrol edeceği süreçle kendi konutlarını, iş yerlerini inşa edecekler. Bu zamana kadar rezerv alanlarda işe başlandı ama şehir merkezlerinde zemin etütleri yapılmakta olduğu için herhangi bir inşa faaliyeti başlamamıştı. Artık şehir merkezlerimizdeki zemin etüdü yapılan yerlerde ilk kazmayı vurarak bismillah diyoruz. Şehir merkezlerini canlandıracağız, yerel sektörü ki en az 140 alt sektör var, hepsini harekete geçireceğiz.
 
ŞEHİR MERKEZLERİNDE YAPILAŞMA OLACAK MI?
 
Şehir merkezlerinde projeler var, çalıştırdım ben. Projelerimiz hazır. Güvenli olan merkeze yakın yerlerde yöresel mimari dokunun korunduğu inşa faaliyetlerine başlayacağız. Mimari tasarımlara örnek oluşturması adına örnek binalar, konutlar inşa edeceğiz.
Hatay’da da merkezde yapılaşmaya biz başlıyoruz. En fazla 5 katlı olacak, zemin + 4 katı geçmeyecek. Kahramanmaraş’ta Azerbaycanlı kardeşlerimiz afetzede kardeşlerimize konut yapmak için yer göstermemizi istediler. Onların inşa faaliyetleri için yerimizi hazırladık.
 
AZERBAYCANLILARDAN BAŞKA ÜLKELERDE VAR MI?
 
Uluslararası camiadan yardım ve destek vermek isteyenler var. Afet zamanında da arama kurtarma ve insani yardım çalışmaları için gelmişlerdi. Yine Suudlar da depremzede kardeşlerimiz için konut inşa etmek istiyorlar. Onun için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yine Özbekistanlı kardeşlerimiz de depremzede kardeşlerimiz için 400 konut yapmak istiyorlar. Bu konuda da çalışmamızı yürütüyoruz.
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet