Skip Navigation Links

Otizimde Fark Yaratan Merkez!

Toprak Psikoloji ve Dil Konuşma Merkezi yenilikçi ve profesyonel yöntemleriyle adından söz ettirmeye devam ediyor.

Otizimde Fark Yaratan Merkez!

Gündem   A+a-

 Uzman eğitmen kadrosuyla birçok alanda çocuklara ve yetişkinlere eğitimler sunan Toprak Psikoloji ve Dil Konuşma Merkezi yenilikçi ve profesyonel yöntemleriyle adından söz ettirmeye devam ediyor.
Hatay bir çok bölgesinde hizmet vermeye başladıkları günden bu yana kendi alanlarında bölgenin öncü bir kuruluşu olmayı başaran Toprak Psikoloji ve Dil Konuşma Merkezi, Ergoterapi seanslarına ve Öğrenciler için Özel Eğitim programlarına dikkat çekti.
Özel Eğitim Uzmanı Gülümser Şenay, Özel Eğitim Uzmanı Seyran Daud ve Ergoterapist Aygül Topaloğlu, Özel Eğitim programları ve Ergoterapi branşlarında önemli bilgiler verdi.
Ergoterapi seansları ile çocukları gelişimsel olarak bütüncül bakış açısı ile desteklediklerini anlatan Toprak Psikoloji ve Dil Konuşma Merkezi’nden Ergoterapist Aygül Topaloğlu, bu seanslar ile çocukların güçlü yönlerini kullanarak problem alanlarını keyifli program halinde sunduklarını dile getirdi.
Terapi sürecinin ancak çocuğun aktif katılımı ile verimli hale gelebileceğini önemseyen Ergoterapist Aygül Topaloğlu, otizimli çocuğu olan ailelere de seslendi.
Yaptığı değerlendirmede otizimli çocuğu olan ailelerin sıklıkla karşılaştığı problemlere de değinen Ergoterapist Aygül Topaloğlu, eğer ki çocukta riskli görülen herhangi bir semptom ve bulgu var ise hızlıca uzman kişilerden destek alınması gerektiğinin altını çizdi. Otizimde kreş konusunda ailelerden sıklıkla duyduğu şikayetlere de değinen Topaloğlu, kreşin tek başına çözüm olamayacağını belirtti.
Toprak Psikoloji ve Dil Konuşma Merkezi Ergoterapist Aygül Topaloğlu, şöyle konuştu; “Tanısı olanlardan otizim, dehb (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu), özgül öğrenme güçlüğü, gelişimsel gerilik, genetik sendromlar vb.) bir çok tanı grubu ile çalışmaktayım. Otizimde sıklıkla karşılaştığımız tablolar arasında genetik geçiş ile birlikte 0-3 yaş döneminde yoğun ekran maruziyeti, ihmal edilmiş bebeklik dönemi ve çevresel uyaranlara yeterince maruz kalmama gibi etken faktörlerden bahsedebilirim. Bir uzman olarak şu verileri sizinle paylaşabilirim; Amerika'daki hastalık önleme ve Kontrol Merkezi'nin son bildirilen 2023 raporuna göre otizmin sıklığı 1/36'dır. Bu veri bize her 36 çocuktan birinin otizm tanısı aldığını göstermektedir. Aynı zamanda bu veri otizm riskinin ne kadar yükseldiğini de bizlere göstermektedir. Otizimle mücadelede en etkili yöntem olan Erken Müdahale ihtimalini arttırabilmek için 3 yaşına kadar her çocuğun en az bir defa çocuk psikiyatrisi tarafından muayene edilmesi büyük önem taşımaktadır. Eğer ki çocukta riskli görülen herhangi bir semptom ve bulgu var ise hızlıca uzman kişilerden destek almalarını öneririm. Maalesef ki değerlendirme görüşmelerinde ailelerden sıklıkla duyduğum cümlelerden bir tanesi ‘Kreşe verin düzelir dediler, verdik ama düzelmedi.’ Sevgili aileler tipik olmayan gelişim gösteren çocuklarda kreş tek başına çözüm değildir. Çocukların kreşe hazır olmaları gelişimsel anlamda tüm gelişim basamaklarında ( bilişsel, duyusal, duygusal, motor gelişim gibi) normal aralığın içinde olmaları ile mümkündür. Her çocuk kendi hızında ilerler. Eğer ki; çocuğunuzun gelişiminde bir problem olduğunu düşünüyorsanız zaman kaybetmeden ilgili alanda uzman kişiye danışın. Toprak Psikoloji ve Dil Konuşma Merkezi’nde pediatrik alanda danışanlara hizmet sunmaktayım. Bu zamana kadar tanısı olan /olmayan birçok çocuk ile çalıştım” şeklinde konuştu.
Toprak Psikoloji ve Dil Konuşma Merkezi Özel Eğitim programları hakkında bilgiler aktaran, Özel Eğitim Uzmanı Gülümser Şenay ve Seyran Daud, kişiye özel bireyselleştirilmiş ve grup etkinlikleri programlarından bahsetti.
Toprak Psikoloji ve Dil Konuşma Merkezi Özel Eğitim Uzmanları Gülümser Şenay ve Seyran Daud; “Özel eğitim denince insanların kafasında soru işaretleri olmaktadır. Özel eğitim demek ağır zihinsel öğrenme güçlüğü çeken garip hareketleri olan engel durumları görüntüde belli olan çocuklara eğitim veren gözüyle bakılmaktadır. Bizim kurumumuzda Özel eğitim demek çocuğun gelişimsel, bireysel, ilişki kurabilme, devam ettirebilme, ortak ilgi alanı oluşturma ve bu alanın sürekliliğini sağlayabilme, temel düzeyde sosyal referansları algılayabilme, gündelik hayata dair problem çözebilme bu doğrultuda planlama yapabilme becerileri kazandırmayı amaçlar Otizm spektrum bozukluğu, Uyaran eksikliği (telefon&tablete maruz kalmış çocuk), Asperger sendromu, Down sendromu, Gelişim geriliği, konuşma ve dil bozukluğu, duygusal davranış ve dikkat problemleri, özelliklerini değerlendirebilen ve çocuklara uygun etkinlik planlanması yapan kişilerdir” diye açıklamalarda bulundular.
Özel Eğitim Uzmanları Şenay ve Daud; “Özel egitimde eskisi gibi aba yöntemi kullanmamaktayız cocuklarla masa başında degil oyun oynayarak eğlenerek, dil gelişiminini,sosyal gelişimi,davranış problemlerinin üstesinden gelmekteyiz Çünkü seans sırasında mutlu olan çocuk iletişimi sürdürür hızlı öğrenir ve oyun esnasında öğrendiği bilgileri günlük yaşamında uygular. Her şeyin başı kendini ifade edebilen özgür mutlu çoçuklardır” diye belirtiler.
Son olarak çocukların günlük hayatlarındaki davaranışları hakında önemli bilgiler aktaran, Özel Eğitim Uzmanları Gülümser Şenay ve Seyran Daud; “Çocuğunuzdan ne zaman şüphe edersiniz? Gülümsemiyor ise sizin yüz ifadelerinize tepki vermiyor, bir şeyi işaret ederek göstermiyor, el sallama, ismi söylendiğinde bakmıyor, 16. ayda tek sözcükler konuşmuyorsa, hayali oyunlar oynamıyorsa, 2 - 3 yaşlarında iki ve üç kelimelik cümleler kurmuyorsa, söylenene tepki vermiyorsa, işaret ederek gösterdiğiniz yere bakmıyorsa, taklit etmiyor ya da sınırlı taklit becerisi varsa, oyuncakları amacına uygun oynamıyorsa, akranların oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa, bazı sözleri tekrar tekrar ilişkisiz ortada söylüyorsa, sallanma ve çırpınma hareketleri varsa, bazı eşyaları döndürmek sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa, günlük yaşamdaki düzen ve rutin değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa, zaman kaybetmeden uzman kadromuzla değerlendirilmesi için kurumumuza bekliyoruz” diye bilgiler verdiler.
 
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet