Skip Navigation Links

Ücretsiz gazda hatalı faturaya iptal

Bir aylık ücretsiz indirimli doğal gaz ile ilgili düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Ücretsiz gazda hatalı faturaya iptal

Gündem   A+a-

 Ücretsiz doğal gaz uygulaması kapsamında 24 Nisan’dan sonra hatalı olarak kesilen faturaların iptal edilmesine karar verilirken, pek çok fatura da kesim tarihi güncellenerek abonelere yeniden gönderildi.
Bir aylık ücretsiz indirimli doğal gaz ile ilgili düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre; konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 24 Nisan - 31 Mayıs 2023 arasındaki ilk fatura tahakkuklarında, sistem kullanım bedelleri ve vergilerin tamamı devlet bütçesinden karşılanacak.
 

Deprem nedeniyle faturalarının tahsilatı ertelenen konutlara kesilecek ilk faturalardaki tüketimlerinin 30 günlük kısmı devlet tarafından karşılanacak. 24 Nisan’dan sonra hatalı olarak tahakkuk ettirilen faturalar iptal edilecek ve varsa fazladan tahsil edilen tutarlar aboneye iade edilecek.

Şirketler faturanın iptalinden itibaren en geç 3 iş günü içerisinde aboneye nakit iade yapacak. İade yükümlülüğü, mekanik sayaç kullanan aboneler için ilk faturada mahsuplaşma, ön ödemeli sayaç kullanan aboneler için ise hesaba kredi yükleme suretiyle yerine getirilebilecek. 11 aylık indirim döneminde, 25 metreküpe kadar olan kısım sayaç bazında belirlenecek. Faturalandırma döneminin 60 günü aşması durumunda, gaz tüketiminin en fazla 25 metreküpe kadar olan kısmı indirilecek. Merkezi sistem tüketicilerine uygulanacak indirim miktarı, merkeze bağlı konut sayısından bireysel aboneliği bulunan daire sayısı düşülerek bulunan sayının 25 m3 ile çarpılmasıyla hesaplanacak. Ön ödemeli sayaç kullanan konutların 24 Nisan’dan sonraki ilk okunması sırasında hesaplanan tüketim miktarı abonenin hesabına “alacak” olarak yansıtılacak ve bedelsiz olarak kartına yüklenecek.
 
ESKİ FATURALAR GÜNCELLENDİ
 
Edinilen bilgiye göre, 24 Nisan’dan sonra hatalı olarak kesilen faturaların iptal edilmesine karar verilirken, pek çok fatura da kesim tarihi güncellenerek abonelere yeniden gönderildi. Değiştirilen faturaların ilk okuma tarihi sabit tutulurken, son okuma tarihleri uzatılarak, ücretsiz gaz düzenlemesine girmesi sağlandı. Bu abonelerin 24 Nisan öncesi tüketimleri de ücretsiz olarak kabul edilirken, ödenmesi gereken önceki faturaları ise sistemden düşüldü.
 
‘40 MİLYAR TL CEPTE KALACAK’
 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, yaptığı açıklamada, “19.7 milyon doğal gaz abonemiz var. Merkezi sisteme bağlı mesken sayısı 2.8 milyon. Yaklaşık 320 bin de ön ödemeli abonemiz var. Bedelsiz kullanım ve akabinde uygulanacak indirimle birlikte yaklaşık 40 milyar TL vatandaşlarımızın cebinde kalacak” dedi.

 Kaynak : www.milliyet.com.tr

 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet