Skip Navigation Links

Başbakan Böceklerin Sorumlularını Açıklamalıdır

Başbakan’ın çalışma odasında bulunan dinleme amaçlı böceklerle ilgili bir soru önergesi veren CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, “Baş

Politika   A+a-

 
CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu; “Başbakan Böceklerin Sorumlularını Açıklamalıdır”
Başbakan’ın çalışma odasında bulunan dinleme amaçlı böceklerle ilgili bir soru önergesi veren CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, “Başbakan böceklerin sorumlusu ya da sorumlularını biliyor ama açıklamıyor” dedi.
Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Av. Mevlüt Dudu, dinleme ve izleme polemiklerinin sıradan hale geldiğini belirterek, “Bu durum mağduriyetten ziyade, güvenlikle ilgili yetersizlikleri akla getiriyor. MİT’in istihbaratı ile ortaya çıkan bu durumun sorumlularının kimler olduğunu Başbakan ve yetkililer biliyor ama hiç kimse bir açıklama yapmıyor. Tüm halkımızın bu olan ve bitenleri bilme hakkı vardır.” Diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü.
“Şu anda Başbakan’ın çalışma odasında çıkan böceklerin yargıya intikal edip, etmediği bile meçhul. Eğer bir ülkenin başbakanı dinleniyorsa, istihbarat teşkilatı bunu tespit ediyorsa, neden sorumlularını hukuk önüne çıkartmıyorlar? İşte asıl sorun burada. Bu bir güvenlik ya da yönetim zafiyeti midir? Yoksa olayın sorumlularının ortaya çıkmasından korkulmakta mıdır? Bütün bu çelişkilerin aydınlatılması gerekir.
“Daha öncede bazı bakanlarla ilgili suikast iddiaları gündeme gelmişti. Ne oldu o iddialar? Bu konuya muhatap olan sayın bakan, daha yeni bir açıklama yaptı ve dedi ki “Ben bile inanmıyorum” Peki kim neye inanacak? Başbakan bu konuları bir an önce açıklığa kavuşturmalı ve sorumlular hakkında gereken hukuksal işlemleri başlatmalıdır.”
CHP Milletvekili Av. Mevlüt Dudu tarafından, konunun TBMM Gündemine taşınması için verilen soru önergesinde şu bilgiler yer aldı.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
 
Av. Mevlüt DUDU
CHP Hatay Milletvekili
 
Son günlerde çeşitli şekillerde yeniden gündeme gelen dinleme ve izleme polemikleri neredeyse ülkemiz için doğal işlermiş gibi görünmeye başladı.
 
Ülkenin Başbakan’ı olarak sizin çalışma ortamlarınızda bile dinleme yapılması çok düşündürücü bir durumdur. Bu durum mağduriyetten ziyade, güvenlikle ilgili yetersizlikleri düşündürmektedir. MİT’in istihbaratı ile ortaya çıkan bu durumun sorumlularının kimler olduğunu sizler biliyorsunuz. Bir ülkenin Başbakanı böyle bir durumla mağdur olmamalıdır. Çünkü siz bu kişilerin kimler olduğunu biliyorsunuz ve açıklamıyorsunuz. Tüm halkımızın bu kişileri bilme hakkı vardır.
 
İnsan hakları başta olmak üzere, Anayasal haklarımız da göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde yaşanan bu olayların bir çözüme ulaştırılması gerektiği ortadadır.
 
Buradan hareketle;
 
1. MİT’in istihbaratı sonucunda çalışma ortamlarınızda dinleme cihazları ne zaman saptanmıştır? Bu konuyla ilgili ilk istihbarat ne zaman olmuştur?
2. MİT’in istihbaratı ile saptanan dinleme cihazlarını kim ya da kimler yerleştirmiştir?
3. Bu olayın sorumlularıyla ilgili olarak şimdiye kadar neler yapılmıştır? Olay yargıya intikal etmiş midir?
4. Son 10 yıllık dönem içerisinde yasal dinlemeler dışında dinleme yapıldığı iddiasıyla şikayette bulunan kişi sayısı ne kadardır?
5. Bu şikayetler sonucunda, kaç kişinin dinlendiği ortaya çıkmıştır?
6. Ortaya çıkan dinleme olayları sonucunda yapılmış olan yasal işlemler nelerdir?
7. Yapılan yasal işlemler sonucunda dinleme ya da izleme yapan yada yaptıran kişi veya kuruluşlara uygulanmış olan cezalar nelerdir?
8. Ülkemizde dinleme ve izlemelerin sıradan bir olaymış gibi görünmesi, bu konularla ilgili yasal düzenlemelerdeki hangi eksikliklerden kaynaklanmaktadır?
9. Bu konularla ilgili eksikliklerin ya da uygulanmayan yasal düzenlemelerin etkinleştirilmesi için acilen neler yapmayı planlıyorsunuz?
10. Ülkemizde faaliyet gösteren istihbaratla ilgili birimlerin bu konulardan şimdiye kadar haberlerinin olmamasının sebepleri nelerdir? Eğer haberleri vardıysa, neler yapmışlardır?
11. TBMM başta olmak üzere, tüm Bakanlıklarda kapsamlı bir çalışma yapılarak, dinleme ve izleme yapılıp yapılmadığının araştırılıp, durumun belirlenmesi için acilen neler yapmayı planlıyorsunuz?
12. Devletin en üst kademelerinin bile rahatça dinlendiğini basın açıklaması ile açıklamak, bu konuda yönetimsel bir eksikliği mi ortaya koymaktadır?
 
 
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet