Skip Navigation Links

BAŞKAN GÜVEN, “ÜRETİCİLERE DESTEK OLMAMIZ GEREKİYOR”

Güven,“Haydi Türkiye Şimdi Hasat Zamanı” isimli proje kapsamında ‘Güvenilir Ürün Platformu ve Gıda Perakendecileri Derneği’ ile bir araya geldi.

BAŞKAN GÜVEN, “ÜRETİCİLERE DESTEK OLMAMIZ GEREKİYOR”

Arsuz   A+a-

Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, “Haydi Türkiye Şimdi Hasat Zamanı” isimli proje kapsamında Arsuz’a gelen ‘Güvenilir Ürün Platformu ve Gıda Perakendecileri Derneği’ ile bir araya geldi.
Başkan Güven, İstanbul Ticaret Odası Başkan Vekili Ahmet Özer, Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu, Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak ile birlikte ilçedeki üretim sahalarını inceleyip, üreticilerle bir araya geldi.
Arsuz’daki tarım ürünleri ile ilgili bilgi veren Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, “ Öncelikle böylesi bir felaketten sonra buraya kadar gelip bu konuda bizlere vermiş olduğunuz destek için teşekkür ediyorum. İlçemizde ve 11 ili kapsayan bu asrın felaketinde maalesef şu an itibariyle çok sayıda Arsuzlu vatandaşımızı kaybetmiş bulunmaktayız. Bunların birçoğu apartmanlarda ve İskenderun ilçesine yakın mahallelerimizde ikamet eden vatandaşımız. 2204 yıkık, ağır hasarlı ve yıkılacak binamız mevcut.
Tüm ilçelerde depremden dolayı nüfus azalması olurken, büyük bir bölümü dağınık ve müstakil bir yerleşime sahip olan ilçemiz göç almaktadır. İlçe nüfusumuz 101 bin iken dışardan gelen göçle birlikte şu an neredeyse 2 kat artmış durumda. Diğer il ve ilçelerden burada yazlığı olan vatandaşlarımız, kendi ailesi ile birlikte başka ailelerle de geldiği için nüfus yoğunluğu yaşamaktayız.
Arsuz 2 T ile bilinen bir ilçe. Tarım ve Turizm. Arsuz 8 belde ve 28 köyün birleşmesiyle bir araya gelen yaklaşık 70 km’lik sahil şeridi olan dağınık yerleşim yerine sahip ola bir ilçe. Tarım en önemli gelir kaynaklarımızdan biri. Burada yetişen ürünler hem ülke içinde hem de ülke dışına ihraç edilmektedir. Ancak ardı ardına yaşanan asrın felaketinden sonra hem özellikle büyük ticaret firmalarımız yani ürünü toplayan ve ihraç eden firmalarımızın tüm depoları yıkılmış durumda. Buda bizim tarım ürünlerimizin ihracatını maalesef olumsuz yönde etkiledi. Arsuz narenciye, maydanoz, muz, zeytin, kayısı, pazı, tatlı patates vs. gibi tarım ürünlerini en fazla üreten ilçelerinin basında gelmektedir. Şu an limon maalesef ki ağaçta kaldı. Buda hem bu seneki üretimi hem de önümüzdeki yılın üretimini etkilemekte. Ortalama yıllık 200 bin tonun üzerinde üretim kapasitemiz var. Bunu mandalina ve portakalla desteklediğimizde narenciye alanında 250 bin tonu geçiyor. Limonun koparılmayıp ağaçta kalması demek gelecek yılın üretimini de olumsuz etkilemesi demek. Özellikle limon alanında iç pazarlara sürülmesi de aslında bir bakıma çözüm olamayacak. Çünkü ülke dışına ihraç edilmesi gerekiyor. Ama tabi öncelikle iç pazarlara satılmasını sağlayabilirsek hem depremden etkilenen üreticilerimize destek oluruz hem de önümüzdeki yılların üretimini normale döndürürüz.
Maydanoz alanında da ülkenin yaklaşık yüzde 60’lık maydanoz ihtiyacını ilçemiz karşılamaktadır. Şimdi maydanozun büyük bir bölümü tarlada, bir bölümü de kısmen var olan tüccarlar tarafından biçiliyor. Ama üreticilerimiz de düşük bedelle satışını sağladığı için masrafını bile karşılamıyor. Bunun önüne geçip ederi karşılığında satılması adına destek bekliyoruz. Zeytin alanında da yine özellikle zeytinyağını henüz satamamış vatandaşlarımız var. Bunlar da depremin etkisi ile zeytinyağı satışı olumsuz yönde etkilendi,” ifadelerini kullandı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet