Skip Navigation Links

AKARYAKIT İSTASYONLARI İFLASA SÜRÜKLENİYOR

AKP VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ

AKARYAKIT İSTASYONLARI İFLASA SÜRÜKLENİYOR

Gündem   A+a-

 
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, yaklaşık 150 bin kişinin istihdam kapısı olan, ekonominin en önemli 30 sektörünün doğrudan çalışmasını sağlayan akaryakıt istasyonlarının sorunları için Meclis Araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
Konuyla ilgili verdiği araştırma önergesinin gündeme alınması amacıyla konuşan Güzelmansur, maktu kâr uygulamasıyla akaryakıt istasyonlarının zararlarının sürekli arttığını belirterek bu işletmelerin iflasa sürüklendiğini ve bir bir kapandığını belirtti.
 
 
7 AYDA 412 AKARYAKIT BAYİ KAPANDI
 
 
Son 7 ayda 412 akaryakıt istasyonun kapandığını ifade eden Güzelmansur “Bu sayı daha da artacak, kapanmalar çoğalacak. Çünkü maktu kâr payı uygulamasıyla akaryakıt bayilerinin gelirleri sabit kalırken, enflasyonla da giderleri sürekli artıyor” dedi.
Akaryakıt istasyonlarının gider artışlarını rakamlarla anlatan Güzelmansur şöyle konuştu: “Bir yılda akaryakıt istasyonlarının personel giderleri %107, elektrik giderleri %100 arttı, kredi kartıyla yapılan satışlar için bankalara ödediği meblağ %173 arttı, su giderleri % 133 arttı. İdare giderleri ile arıza-bakım ücretleri 2 katına çıktı.”
 
 
1 LİTRE MOTORİNİN KÂRI 1,15 TL,
1 LİTRE MOTORİNİN SADECE NAKLİYE VE POS MALİYETİ 77 KURUŞ
 
Bir bayinin bir litre motorinden elde ettiği kâr 1,15 TL iken, bu bir litre motorinin sadece nakliye ve pos giderine 77 kuruş ödendiğine dikkat çeken Güzelmansur şunları söyledi: “Bugün 1 litre motorinin fiyatı 23 lira civarında. 1 litre motorinde kâr payı %10 civarındadır. Bu da 2 lira 30 kuruş ediyor. Dağıtıcı ve bayi bu kârı yarıyı yarıya bölüşüyor. Yani bir akaryakıt bayi, 1 litre motorinde ortalama 1 lira 15 kuruş kazanıyor. Diğer yandan, sadece bu 1 litre motorini, dolum tesisinden istasyona getirmek için ödediği nakliye bedeli yaklaşık 50 kuruştur, kredi kartıyla alınan bu 1 litre motorine ödediği POS ücreti 27 kuruştur; sadece bu iki kalemde 1 litre motorin için katlandığı maliyet 77 kuruştur. Buna diğer maliyetleri de eklediğiniz de ortaya sadece zarar çıkıyor. İşte bu zarar, akaryakıt istasyonlarını iflasa sürüklüyor, kapanmaları tetikliyor. Bu sorunu bugün çözmezsek, yüz binlerce insanımız işsiz kalır, aileleriyle birlikte de 1 milyonu aşkın insanımız ekmeksiz, gelirsiz kalır.”
 
 
CHP’nin önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet