Skip Navigation Links

EYT Salı Günü Meclis’e Geliyor

EYT teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Salı günü Genel Kurul’da görüşülecek teklife göre 4.8 milyon kişi emekli olacak.

EYT Salı Günü Meclis’e Geliyor

Gündem   A+a-

 
EYT teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Salı günü Genel Kurul’da görüşülecek teklife göre 4.8 milyon kişi emekli olacak.
 
Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, EYT düzenlemesini haftaya salı günü Genel Kurul’da görüşmeyi planladıklarını açıkladı.
 
Komisyon görüşmelerinde teklifle ilgili bilgi veren SGK Başkanı Kürşad Arat, Türkiye’de en son emekli olanların ortalama yaşının 54, EYT’li olarak tanımlanan grubun yaş ortalamasının ise 48,5 olduğunu belirtti. Arat, 2000’lerin başında 6,5 milyon seviyesinde olan SGK’den emekli maaşı alanların sayısının bugün itibarıyla 13,9 milyon kişiye ulaştığını ifade ederek, “EYT’lilerin yüzde 87’si çalışıyor. Emekli olduktan sonra da büyük ihtimalle çalışmaya devam edecekler. Teknik olarak bunlarda bir prim kaybı olmasını beklemiyoruz” dedi. Arat, EYT’lilerin aylık bağlama oranında değişiklik olmayacağını ifade ederek, “Uzun süreden beri bunun teknik altyapısını çalışıyoruz. Talepleri alıp en hızlı şekilde sisteme sokacağız” diye konuştu.
 
2.2 milyon hemen
 
SGK komisyona düzenlemeyle ilgili bir etki analizi sundu. Analize göre, EYT’lilerin emeklilik yaşı şartının kaldırılmasıyla, hemen emekli olabilecek 2.2 milyon kişi bulunuyor. Bunların 1.7 milyonunu 4A’lı çalışanlar, 496 binini 4C’liler, 86 binini 4B’liler oluşturuyor. İlerleyen yıllarda ise emekli sayısı, 3.5 milyonu 4A’lı olmak üzere 4.8 milyon kişiye ulaşacak. Hemen emekli olabileceklerden özel sektördeki 4A ve 4C’lilerin tamamının, kamudaki 4A ve 4C’lilerin 4’te birinin emekli olup yerine yeni personel alınması durumunda 2023 yılında emekli aylığı, bayram ikramiyesi ve prim kaybının SGK’ya maliyetinin 144.7 milyar liraya ulaşması beklenirken, kamu personelinin etkisiyle birlikte bütçeye maliyeti 194.4 milyar liraya ulaşacak. Bu dönemde SGK’nın prim kaybı ise 45.5 milyar lira olacak. SGK analizine göre, EYT kapsamında hemen emekli olabilecek 2,2 milyon sigortalının ortalama yaşı 48,5 ve ortalama emekliliğe kalan süresi ise 6,3 yıl. Buna karşın Türkiye’de emekli olanların ortalama yaşı kadınlarda 54,1, erkeklerde ise 54,3 olarak tespit ediliyor.
 
Aylıklar ne kadar olacak?
 
Teklif sahibi AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, EYT’de aylık bağlama oranlarıyla ilgili, “SSK’dan emekli olacaklar için 7 bin 797 lira. Bağ-Kur’dan emekli olacaklar için 5 bin 811 lira. Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar 12 bin 389 lira. Bunların ortalaması 8 bin 733 lira” ifadesini kullandı.
 
Kaynak: Milliyet/ MİTHAT YURDAKUL
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet