Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

“Kanserde Teşhisten Daha Etkilisi, Kanseri Önleyebilmektir”

Rahim ağzı kanserinin yani diğer adıyla serviks kanserinin, dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden olduğuna dikkat çekildi.

“Kanserde Teşhisten Daha Etkilisi, Kanseri Önleyebilmektir”

Sağlık   A+a-

 
Rahim ağzı kanserinin yani diğer adıyla serviks kanserinin, dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden olduğuna dikkat çeken İskenderun Gelişim Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. H. Cem Önal ve Dr. Ezgi Oymak, aşısı olan tek kanser türünün serviks olduğunu ifade ederek, bu kanseri önlemenin en etkili yolunun aşıdan geçtiğini belirtti.
 
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Ezgi Oymak, “Ülkemizde her yıl yaklaşık 2500 kadın serviks kanseri tanısı alıyor. Serviks kanserini diğer kanserlerden ayıran en önemli husus, sebebi tamamen aydınlatılmış ve tamamen önlenebilen tek kanser türü olmasıdır. Serviks kanserinde en büyük etken HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonudur. Bu virüsün şu ana kadar tanımlanmış 170 çeşidi mevcuttur. Kansere neden olan tiplerinin başında 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58 numaralı tipleri gelmektedir. İlk olarak sadece 2 HPV tipine karşı geliştirilen aşının en yeni versiyonu, bu en tehlikeli 9 HPV tipine karşı yüksek koruma sağlamaktadır. Aşının etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmıştır, 2016’dan beri Avrupa Birliği ve ABD’de yapılmaktadır. Aşının yapılacağı yaş ülkeler arasında değişiklik gösterse de, ortak görüş 9 yaşından itibaren, erkek ve kız çocuklarının aşılanmasıdır. 9-15 yaş grubunda 2 doz, 15 yaş üzerinde ise 3 doz şeklinde yapılması yeterli. Ömür boyu koruma sağlamaktadır” açıklamasında bulundu.
 
“Mutlaka aşı yaptırın”
 
Uzm. Dr. Ezgi Oymak, “Kanserde erken teşhisten daha etkilisi, kanseri önleyebilmektir. HPV’ye bağlı enfeksiyonlar ve kanserlerin tarama ve tedavi maliyetlerini, bu sürede hastaların geçirdiği zor zamanları düşününce, aşı ile bu zorlukların tamamını ortadan kaldırmak çok önem taşıyor. Bu nedenle onkoloji uzmanları olarak HPV’ye bağlı enfeksiyonlar ve kanserleri engelleyen bu aşının yapılmasını şiddetle tavsiye ediyoruz. Aşının yapılması için sağlık kurumlarına başvurulması gerekiyor” dedi.
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar