Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Reyhanlı’da 2. Cemil Meriç İrfan ve Sanat Günleri Yoğun Katılımla Başladı

Reyhanlı ilçesinde, yazar, düşünür, çevirmen ve eğitimci Cemil Meriç'in doğum gününde düzenlenen “Cemil Meriç İrfan ve Sanat Günleri” yoğun katılımla

Reyhanlı’da 2. Cemil Meriç İrfan ve Sanat Günleri Yoğun Katılımla Başladı

Gündem   A+a-

 
Reyhanlı ilçesinde, yazar, düşünür, çevirmen ve eğitimci Cemil Meriç'in doğum gününde düzenlenen “Cemil Meriç İrfan ve Sanat Günleri” yoğun katılımla başladı.
 
Reyhanlı Kaymakamlığı, Reyhanlı Belediyesi, Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası ve Reyhanlı MKÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu öncülüğünde gerçekleştirilen sanat günlerinde söyleşiler ve imza günleri ile 7'den 70’e tüm vatandaşlar bir araya getirildi.
 
2. Cemil Meriç İrfan ve Sanat Günleri’açılış programı Cemil Meriç Kültür Evi’nde başladı. Programa AK Parti Hatay Milletvekilleri Hüseyin Şanverdi, Hüseyin Yayman, Hacı Bayram Türkoğlu, Abdulkadir Özel, AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Reyhanlı Kaymakamı Yasin Öztürk, Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu, AK Parti Hatay İl Başkanı Adem Yeşildal, Cemil Meriç’in kızı Ümit Meriç, ilçe belediye başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.
 
CEMİL MERİÇ, “DÜŞÜNCE SİSTEMATİĞİNİN EN ÇINARIDIR”
 
Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu programda yaptığı konuşmasında; “Hatay’ın güzide şehri Reyhanlı’mızda Dünya’ya gelen Cemil Meriç, bıraktığı eşsiz eserler ve Dünya görüşü ile bizlere ışık tuttuğunu vurguladı.
 
Başkan Hacıoğlu konuşmasının devamında; bizi bizim düşünce yapımızı, siyasetimizi, coğrafyamızı temsil eden Dünya çağında bir isim. Düşünce sistematiğinin en çınarıdır Cemil Meriç. Bu çınarın anavatanı Reyhanlı, sıradan bir yer değildi. Bizim için Cemil Meriç doğduğu ve yaşadığı bir şehirdir. O batı ve doğu kültür medeniyetini de buluşturan anlayışın temsilcisidir. Cemil Meriç, kendi tabiri ile fikir işçisidir. Necip Fazıl’ın dediği gibi “O dış gözlerini iç dünyasını daha görmesi için Cenab-ı Hakk’ın aldığı insandır. Bir adamı tanımak için düşüncelerini, acılarını ve heyecanlarını bilmemiz lazım diyen bu değeri tanımak ve anlamak için her türlü fedakârlığı göze almak gerektiğini kanaatindeyim. Bizler, Cemil Meriç’in doğduğu ve yaşadığı şehrimizde bize “herkes gibi değil, insan kendi gibi yaşaması gerektiğini” öğütlemiş bir kültürün mirasçılarıyız. Onun anısına sahip çıkmanın büyük bir onur sayıldığı şehrimizde Reyhanlı Belediye Başkanı olarak, adına yazılan her satırına attığım imza bu toprakların evladı Cemil Meriç’e duyulan özlemin bir ifadesidir.” Dedi.
 
MİLLETVEKİLİ ŞANVERDİ: “CEMİL MERİÇ DÜNYA’YI AYDINLATMAK İÇİM MÜCADELESİNİ SÜRDÜRDÜ”
 
AK Parti Hatay Milletvekilleri Hüseyin Şanverdi burada yaptığı konuşmasında; “Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bunun devamını getireceğiz ve her yıl burada Cemil Meriç’i hep birlikte anacağız. Ümit Meriç’i de her yıl burada kendi evinde ağırlamaktan dolayı mutluluğumuzu ifade ediyorum. Cemil Meriç tüm zorluklara rağmen ve gözlerini 38 yaşında kaybetmesine rağmen mücadelesinden vazgeçmedi. İnsanları, ülkemizi ve dünyayı aydınlatmak için mücadelesini sürdürdü. Bu programlarla yazarlarımız ile gençlerimizi bir araya getireceğiz. Bu etkinliklerimizi inşallah 1 hafta boyunca sürecek. Kitap okumak çok önemli.” Dedi.
 
MERİÇ: ÇEMİL MERİÇ’İ ANLAMAK VE ANLATMAK”
 
Cemil Meriç’in kızı Ümit Meriç ise; bu tür organizasyonlarla insanların zihnine bu tohumu yerleştirildiğini ifade etti.
 
Meriç: “Beşikten mezara kadar ilmi tahsil ediniz” Hadisi Şerifinden yola çıkarak Cemil Meriç Reyhanlı’daki beşiğinden Karaca Ahmet’teki mezarlığına kadar ilmi tahsil etmiş olan bir insandır. Reyhanlı’nın Cemil Meriç’e bu şekilde sahip çıkması Cemil Meriç ve ailesi için çok anlamı olduğu için Reyhanlı için de çok anlamlıdır. Burası Cemil Meriç’in dünya’ya geldiği yerdir. Burası ayrı bir öneme sahip. Reyhanlı insanıyla, belediyesiyle, kaymakamlığıyla ve ticaret odasıyla bu idraka gelmiş bulunuyor. Buradan tüm Türkiye’ye yayılması konusunda da bu tür buluşmaların çok önemli olduğunun kanaatindeyim. Cemil Meriç’i hiç durmayan insanlara basın yayın organları ile bu programın yapılmasıyla insanların zihnine bu tohumu yerleştirerek Cemil Meriç’in vermiş olduğu hem ülke hem de dünya çapındaki mesajları fark etmesi dolayısıyla kimliğine yeni katmerler katması söz konusu olacaktır. Bu vesile ile proje paydaşlarına bir kez daha teşekkür ediyorum. “ diye konuştu.
 
Konuşmaların ardından 2. Cemil Meriç İrfan ve Sanat Günleri kapsamında hazırlanan kitap fuarının açılışı gerçekleştirildi. Açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi.
 
Reyhanlı Belediyesi önünde kurulan çadırda söyleşi ve imza günlerinin de gerçekleştirileceği organizasyon, 11 Aralık'a kadar sürecek.
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar