Skip Navigation Links

Amanosların Ardında Tünelden Güneş Işıkları Görecek

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay için büyük müjdeyi verdi.

Ekonomi   A+a-


 
Amanosların Ardında Tünelden Güneş Işıkları Görecek
 
Limak Port’a müjdeyi veren Hatay Milletvekili ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İskenderun’u ve Hatay’ı şahlandıracak doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu deniz ve limanla buluşturacak Hassa Tüneli Olarak bilinen dev projenin çalışmalarının bitme noktasına geldiğini ve ihalenin 2013’ün ilk aylarında yapılacağını müjdelerdi.
İlk olarak konuşma yapan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, limanın işletme hakkını 372 milyon dolarlık teklifle kazandıklarını anımsatarak, ağustos ayından bu yana limandan 5 binden fazla tır ile 3 binden fazla yolcunun gidecekleri limanlara ulaştırıldığını bildirdi.
Limana yapılan yatırımları anlatan Özdemir, limana gelen ve giden yük çeşitliliğini artırdıklarını söyledi. Özdemir, Mısır ve Suudi Arabistan'a yapılan seferlerle ihracatçıların en büyük sıkıntılarından birini ortadan kaldırdıklarını da sözlerine ekledi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Komşuda yaşanan sorunlardan kaynaklı ihracatımız olumsuza dönmüştü, ama bu limandan yapılan Ro-Ro seferleriyle beraber bu olumsuz tablo değişmeye başladı ve ilk defa 2011 rakamlarını eylül ve ekim aylarında geçmeyi"
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Komşuda yaşanan sorunlardan kaynaklı ihracatımız olumsuza dönmüştü, ama bu limandan yapılan Ro-Ro seferleriyle beraber bu olumsuz tablo değişmeye başladı ve ilk defa 2011 rakamlarını eylül ve ekim aylarında geçmeyi başardık" dedi.
Bakan Ergin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile birlikte katıldığı, Limak Port İskenderun Limanı'nda Ro-Ro seferlerinin başlaması dolayısıyla düzenlenen törendeki konuşmasında, 11 ay önce İskenderun Limanı'nın özelleştirilmesiyle ilgili tören yapılırken geleceğe yönelik hayaller kurulduğunu anımsattı.
Aradan geçen sürede hayallerin gerçeğe dönüştüğünü ve yıllardır atıl kalan limanın potansiyelinin kullanılmaya başlandığını kaydeden Ergin, geç kalınmasına rağmen bu noktalara gelindiğini ifade etti.
Hatay'ın yıllardır hak ettiği ilgi ve yatırımı alamadığını belirten Ergin, son 10 yılda Türkiye'nin gelişimine paralel olarak kentin de önemli bir mesafe kat ettiğini söyledi.
Ergin, İskenderun Limanı'nda Limak Holding'in emanetçi konumunda olduğunu, yapılan yatırımların ülkenin zenginliklerini artıracağını kaydetti.
Hatay'a yapılan yatırımları anlatan Ergin, şöyle devam etti: "Hatay 2 milyar doların üzerine çıkmış ihracatı ile Türkiye'de şu an 9'uncu sırada, ithalatta 4,5 milyar doları aşan potansiyeli ile 7'nci il. Toplam dış ticaret hacminde ise toplam 6,5 milyar doların üzerindeki bir hacim ile de 8'inci il. Bunlar çok önemli. Tarımsal üretimde aldığımız pay ortada. Bunlar Hatay'ın potansiyelinin harekete geçirilmesiyle oluşmuş rakamlar. Biz kapasiteyi daha yüksek kullanmaya başladığımızda bu rakamlar daha yukarı gelecek.
Komşuda yaşanan sorunlardan kaynaklı ihracatımız olumsuza dönmüştü, ama bu limandan yapılan Ro-Ro seferleriyle beraber bu olumsuz tablo değişmeye başladı ve ilk defa 2011 rakamlarını eylül ve ekim aylarında geçmeyi başardık. Bundan sonra kriz öncesi dönemi daha da aşacak bir rakama doğru hızla ilerliyoruz." Bakan Ergin, Hatay'a yapılacak baraj ve karayolu yatırımlarını da anlatarak, yatırımların sürdüğünü belirtti.
"Kapılardan doğrudan doğruya Suriye halkına, ya da Suriye üzerinden transit olarak körfez ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ticari aktivitenin alternatifini oluşturmaya çalıştık."
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Kapılardan doğrudan doğruya Suriye halkına, ya da Suriye üzerinden transit olarak körfez ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ticari aktivitenin alternatifini oluşturmaya çalıştık. O alternatif güzergahlardan bir tanesi İskenderun Limanı'dır, diğeri de Mersin" dedi.
Yazıcı, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile birlikte katıldığı, Limak-Port İskenderun Limanı'nda Ro-Ro seferlerinin başlaması dolayısıyla düzenlenen törendeki konuşmasında, Türkiye'nin bölgesel ve küresel entegrasyonda merkezi bir rol oynayan, batıyı doğuya, kuzeyi güneye bağlayan önemli bir enerji, ticaret ve ulaştırma ağlarına sahip ülke olduğunu söyledi. Türkiye'nin, doğu ve batı arasındaki yaklaşık 1 milyar dolarlık ticaret hacminin dağıtım merkezi olma potansiyeline sahip olduğunu anlatan Yazıcı, "Avrupa, Balkanlar, Karadeniz, Kafkasya ve Ortadoğu gibi dünya ekonomisinin geleceği açısından ciddi açılımlar vaat eden bölgeler arasındaki mal ve hizmet akışlarının bağlantı merkezinde bulunmaktayız" dedi. Türkiye'nin stratejik konumunu ve Akdeniz'in tarihteki önemini de anlatan Yazıcı, verdiği örneklerle lojistiğin ticaret hayatındaki önemine değindi. Yazıcı, hükümetin bir potansiyeli keşfedip onun aktif hale getirilmesini sağladığını belirterek, şöyle devam etti: "Kamunun yapması gerekeni kamu yapıyor, özel sektörün yapması gerekende de özel sektörü destekliyor, onların önündeki engelleri kaldırıyoruz. Türkiye'yi 10 yıldır yönetirken, o günden bugüne getirirken her alanda bu ülkeye sağladığımız katma değerin altında bu düşüncemiz yatıyor. Bir zamanlar Türkiye'de kamuya ait her şeyin, her ne pahasına olursa olsun korunmasının ve muhafaza edilmesinin milliyetçilik olarak telakki edildiği bir dönem ve süreç vardı. Bir de bunları hizmete dönüştürmek var. İnsanımızın hayat standartlarını yükseltmek ve Türkiye'de gayri safi milli hasılayı artırmak, fert başına milli gelirimizi daha üst seviyelere taşımak için potansiyeli harekete geçirmek var. Bunu anlamaktan uzak duruyorlardı. Böyle bir sürecimiz vardı."
Verdiği örneklerle geçmişte yaşanan sıkıntıları anlatan Yazıcı, süreçlerden herkesin ders alması gerektiğini söyledi.
Hayati Yazıcı, herkesin Türkiye'nin büyümesine katkı sağlaması gerektiğini belirterek, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıl dönümüne giderken Türkiye'nin dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yer alması gerektiğini ifade etti.
-İskenderun Limanı'nın önemi-
Limanın bu hedeflere katkı sağlayacağını anlatan Yazıcı, lojistik sektörünün son yıllarda yüzde 20 büyüme sağladığını bildirdi.
Çevremizdeki ülkelerde çok önemli sorunlar yaşandığını anımsatan Yazıcı, şöyle devam etti: "En uzun kara sınırına sahip olduğumuz komşumuz Suriye. Suriye ile aramızdaki sınır üzerinde 8 adet kara gümrük kapısı bulunuyor. Bunlar hukuken açık ama fiilen durumu biliyorsunuz. Suriye'de bu güvensiz ortam başladığında ilgili bakan arkadaşlarımızla oturup konuyu değerlendirdik. Gerek Suriye'ye sözünü ettiğim kapılardan doğrudan doğruya Suriye halkına, ya da Suriye üzerinden transit olarak körfez ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ticari aktivitenin alternatifini oluşturmaya çalıştık. O alternatif güzergahlardan bir tanesi de İskenderun Limanı'dır, diğeri de Mersin. İnşallah bu liman ve bu liman vasıtasıyla Türkiye'nin ticareti eski günlerine erişecek ve onu da aşacağız. Bu potansiyel var. Müteşebbisimiz risk almasını biliyor, risk alıp ticaretini öyle takip ediyor. Bunu sağlayan güven ve istikrar. Hükümet olarak Başbakanımızın öncülüğünde, bakanlıklarımızdaki üst düzey yöneticileri koşturan, coşturan, gece gündüz demeden sinerji veren şey aziz milletimizin sağladığı güven ve istikrardır. Millet sağladı, biz de sürdürüyoruz. Tüccarımız, sanayicimiz de aynı doğrultuda gece gündüz demeden koşturuyor."
Yazıcı, bakanlığıyla ilgili bir sorunun iletilmesi halinde onu zamana terk etmeden en kısa sürede çözüme kavuşturmanın millete olan kamusal sorumluluklarının gereği olduğunu söyledi. Yazıcı ayrıca, İskenderun Limanı'nın bölge barışına katkı vermesini diledi. Vali Mehmet Celalettin Lekesiz de İskenderun Limanı'nın Hatay'ın önemli bir değeri olduğunu belirterek, potansiyelin harekete geçirilmesinin ülke ekonomisi için önemli olduğunu vurguladı.
 


Amanosların Ardında Tünelden Güneş Işıkları Görecek videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet