Skip Navigation Links

'Burası saklı cennet'

İskenderun'un Hacı Ahmetli köyünde, Hacı Ahmetli Çayı üzerinde 4,94 MW gücünde Ahmetli Regülatörü ve HES projesi yapılmak isteniyor.

Gündem   A+a-

 
İskenderun'un Hacı Ahmetli köyünde, Hacı Ahmetli Çayı üzerinde 4,94 MW gücünde Ahmetli Regülatörü ve HES projesi yapılmak isteniyor. Projenin ÇED sürecindeki 'halkın katılım toplantısı'nın 2 Nisan'da Hacıahmetli köy hahvesinde yapıldığı öğrenildi. Veteriner hekim Cengiz Eraslan'ın başlanlık yaptığı toplantı tutanaklara göre, toplantıya katılan 13 kişiden 8 kişi resmi kurum temsilcisi, 2'si firma görevlisi.
ÇED askıda!
İskenderun Kafdağı Doğa Topluluğu'nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su Genel Müdürlüğü'ne yaptığı başvuru, ÇED sürecinin Yaban Hayatı Yönetim Planının tamamlanmaması nedeniyle, askıya alındığını ortaya çıkardı.
Tesadüfen öğrenildi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ÇED sürecinin yayınlandığı internet sitesini takibi sırasında Arsuz yöresine bir HES planı yapıldığını öğrendiğini belirten İskenderun Kafdağı Doğa Topluluğu kurucu üyesi Ümit Kaplan, "Yakın yöremizi ilgilendiren bu proje hakkında geniş bilgi almak üzere Bilgi Edinme Kanunu kapsamında bakanlığa başvurdum. Ve gelen sonuç, köyün geleceğini yakından ilgilendiren proje hakkında, köylünün bile bilgi sahibi olmadığı yönündeydi. Toplantıya köy muhtarı ile üç sakinin katılımı da bunu gösteriyor" dedi.
Suyu ticarileştiriyorlar
Kaplan, "HES kapsamında suyun ticarileştirilerek, 49 yıl süreyle suyun şirketlere satılması, hem köylü, hem de doğada yaşayan canlılar açısından kabul edilemez bir durumdur. Projenin temeli, bölgede suyun boşa aktığı yaklaşımıdır ve bu ifadeler ülke genelinde bilim çevrelerince de kanıtlanan koca bir yalandır. Bu tür doğa tahribatlarına karşı Arsuz halkı ve yöremizin duyarlı olması gerekiyor. Biz gönüllü bir çevre topluluğu olarak konuyu takip etmeyi ve halkı bilgilendirmeyi sürdüreceğiz" diye konuştu.
ÇED süreci durduruldu
HES için 'ÇED gerekli' kararı olduğu ve projenin tanıtım dosyasının 30 Ocak 2012 bakanlığa sunulduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Daire Başkanvekili Erdal Şallı, Kaplan'ın başvurusu üzerine şu yanıtı verdi: "Ahmetli Regülatörü ve HES 4,94 MW projesi yönetmeliğin 9. maddesi gereğince ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak, faaliyet hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla; 02 Nisan 2012 tarihinde Hatay İlinde, “Halkın Katılımı Toplantısı” Hatay Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce düzenlenmiştir. Söz konusu proje için Kapsam ve Özel Format Belirleme Toplantısı 6 Nisan 2012 günü saat 14.00’da gerçekleştirilmiş ancak faaliyet alanının av yaban hayatı geliştirme sahasında kalması ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Yaban Hayatı Yönetim Planı'nın henüz tamamlanmamış olması nedeni ÇED süreci durdurulmuştur."
Onay Bakan'da
Orman ve Su İşleri Bakanlığı da açıklamasında "Plan çalışmaları tamamlanmış olup, onay için genel müdür ve Bakan'da beklemektedir. Sahada HES'ler plan onaylandığında, plan hükümlerine göre için de bulunduğu zon kararlarına göre yapılıp yapılmayacağı değerlendirilecektir" ifadesine yer verdi.
Köylü ÇED toplantısında ne dedi?
Köy sınırlarına yapılacak HES projesinden bilgi sahibi olmayan köylü, çalışmayı da toplantıda öğrendi. Köy sakinlerinden Ayhan Topal, "Bu enerji havanın mı, suyun mu enerjisi? Bizim suyu kallanacaksınız. Burada 500 dönüm arazi var, bayçe var, bunlar ne ile sulanacak? Bizim su yetersiz olduğunda geri verecek misiniz? Bu projeyi istemiyorum" dedi.
'Burası saklı cennet'
Sakinlerden Cengiz adlı kişi de alternatif enerji kaynaklarının kullanılmadığını belirtti ve şunları söyledi: "HES'leri neden kuruyorsunuz? Burası saklı cennet. Neden bu derenin önünü tutuyorsunuz, ormanların üst kısmını kurutuyorsunuz? Doğu'da, Karadeniz'de hiçbir yer de insanlar istemiyor. Neden başka alternatifler değerlendirilmiyor?"
Muhtar: Projeyi burada öğrendim
Hacı Ahmetli Köyü Muhtarı Adnan Horoz ise projeyi toplantıda öğrendiğini söyledi. ÇED Halkın Katılım Toplantısı tutanağına göre muhtar Horoz, "Ben de projenin içeriğini burada öğreniyorum. Suyumuzun tükeneceğini sanmıyorum. Arkadaşları bir dinleyin" diye konuştu. Köy sakinlerinden Mehmet Topal da "Bu hükümet gerçekten bu köyü düşünüyor mu acaba? Mecbur mu bu projenin yapılması?" görüşünü iletti.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet